avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... recuperare drept la locurile de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

recuperare drept la locurile de veci

Buna ziua,

Povestea este urmatoarea, in 1985 bunicul meu fiind grav bolnav le-a dat bani celor 2 fete ale lui pt concesionarea locurilor de veci in Otopeni pentru familie (au fost luate 6 locuri cu posibilitatea de cavou, teren in suprafata de 5x3 metrii), matusa mea, fiind casnica, s-a oferit ca se duce ea sa le concesioneze de la primarie/parohie.... mama mea urmand sa se ocupe sa cumpere toate cele necesare si respectiv constructia cavoului. In 1987 bunicul s-a prapadit, a urmat bunica in 1992... cele doua surori (mama si matusa) dandu-si bani reciproc pentru plata si intretinerea locurilor de veci concesionate in 1985 ... mentionez ca ele nu sunt trecute in actele de succesiune.

In momentul de fata, mama fiind grav bolnava si la o varsta inaintata (92 ani), am luat leg cu matusa mea pt a pregati cele necesare si a fi pregatiti pt ce este mai rau... si am avut o crunta surpriza ... matusa mi-a spus ca locurile de veci sunt doar ale ei si pe ea nu o intereseaza.

Ieri am fost sa aflu situatia lor de pe preotul din Otopeni, si cu stupoare am aflat din registru ca cele 6 locuri de veci din care in 2 sunt inmormantati bunicii mei sunt trecute pe numele matusii (94 ani) si a verisoarei mele (65 ani nemaritata si fara copii).

Nu am putut sa ii spun mamei mele acest lucru de frica sa nu se intample ceva rau din pricina supararii daca afla ce a facut sora ei.

Intrebare: cum pot sa recuperez (daca exista vreo posibilitate) dreptul si accesul parintilor mei la partea lor din aceste loc de veci ?

Mentionez deasemenea ca mama, de buna credinta, nu a facut niciodata vre-o hartie cu sora ei pentru banii dati, respectiv nici bunicul meu cu fetele sale.

Varianta de a mai concesiona in acelasi cimitir 2 loc de veci este exclusa, deoarece nu mai exista locuri, iar pe de alta parte parintii mei nu au nici buletine de Otopeni din 1970 de cand s-au mutat in Bucuresti... iar cele 5-6 loc care ar mai putea fi disponibile pe langa gardul cimitirului sunt rezervate pt cazurile urgente ale localnicilor din Otopeni.

Dar acest lucru este putin deranjant, deoarece dorinta bunicilor mei a fost sa fie toata familia la un loc.

Ce a-si putea face ?

Cu stima.
Cel mai recent răspuns: mail4me , utilizator 16:31, 17 Noiembrie 2017
Daca locurile au fost cumparate de la inceput pe numele matusii nu aveti ce face. Daca erau pe numele bunicilor trebuia ca mama dvs. sa deschida succesiune de pe urma a cestora si sa treaca in certificatul de mostenitor cele 2 locuri , astfel incat ele sa le revina ambelor surori. Cautati certificatul de mostenitor de la bunici iar daca nu s-a facut succesiunea mergeti la notar .
am certificatele de mostenitor, succesiunea a fost facuta dupa bunici doar pe casa si pe terenuri, dar nu sunt trecute in actele de succesiune si documentul de concesiune a celor 6 locuri de veci.

preotul mi-a spus sa iau legatura cu un avocat specialist deoarece situatia este ciudata avand in vedere ca actul acul de concesiune este DOAR pe numele matusii mele, ulterior la cererea acesteia a fost inmormantat bunicul si bunica mea iar in 1993 a fost facuta mentiunea in registrul parohiei si a verisoarei mele... dar avand in vedere ca bunicii mei sunt inmormantati acolo si mamea mea are drepturi egale cu sora ei conform actelor de succesiune si este urmasa celor inmormantati acolo ... ar trebui sa aiba dreptul si parintii mei la locurile libere din cavou....

dar nu mi-a spus altceva...decat recomandarea sa consult un avocat specialist in domeniu ... chier el se intreba ce vor face cu ele, deoarece este un cavou tip cripta... nu sunt locuri separate sa zicem ca s-ar dona parte din teren....
DA, se poate inchide ....

Decat sa plec la vanatoarea pieii ursului din padure, am cumparat alte locuri de veci, mi-am rezolvat problema familiala si am trecut intamplarea la capitolul "tepe si rude de care nu mai vreau sa aud".

Cu stima.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, familia mea are de generatii un lot de sase locuri ... mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Familia mea are de generatii un lot de sase locuri de veci intr-un vechi cimitir parohial ( aici sunt inhumati bunici, matusi…) . Acestea au fost ... (vezi toată discuția)
Bunicul meu a primit in 1946 2 locuri de veci concesionate intr-un ... sandu.53 sandu.53 Bunicul meu a primit in 1946 2 locuri de veci concesionate intr-un cimitir parohial!El a decedat in 1972 si ulterior si bunica mea in 1991.Ei au avut 5 copii ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare de mana elena.lixandru elena.lixandru Stie cineva sa-mi spuna daca este valabil un act scris de mana de vanzare cumparare a dreptului de folosinta in concesiune al unui loc de veci incheiat in anul ... (vezi toată discuția)