avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sarcina si CIM pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sarcina si CIM pe perioada determinata

Buna ziua,
Sotia mea este insarcinata in 15 saptamani actual si are un CIM pe perioada determinata cu data incheierii pe 09.06.2017, privind situatia actuala, angajatorul este obligat sa-i prelungeasca CIM?

In caz ca angajatorul nu-i mai prelungeste CIM ce este de facut?

La aceasta firma lucreaza din 09.09.2016 si respectiv pana in 09.06.2017 ar avea o vechime de 10 luni, pana in momentul incetarii CIM.
Pentru a beneficia de indemnizatia respectiva este necesar sa aibe minim 12 luni cotizate, la acelasi angajator sau se poate cumula vechimea indiferent de institutie?... in cazul ei sa cumuleze cele 12 luni de cotizatie?
Respectiv 10 + 2 luni de la institutia anterioara, cele 12 luni de cotizatie trebuie sa fie, ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului sau se considera orice 12 luni de cotizatie din ultimii 2 ani, aici ma refer in cazurile in care nu exista continuitate la locul de munca.

Mentionez ca angajatorul a fost instiintat in legatura cu sarcina, avem si nr. de inregistrare de la ITM privind situatia, am mers pana acolo pentru ca nu am avut incredere in angajatorul respectiv ca urmeaza procedurile legale.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
GabrielZRX, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:11, 2 Martie 2017
1. Angajatorul nu are nicio obligate legala de a prelungi durata unui c.i.m., indiferent de situatia salariatului in cauza.

2. Daca nu se mai prelungeste durata c.i.m., sota dvs poate intra in somaj daca indeplineste conditiile mentionate in lege.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

3. Din somaj poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

4. Cele 12 luni necesare pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC pot fi cumulate, in intervalul de 2 ani anteriori datei nasterii copilului, de la mai multi angajatori.
Sotia momentan este in CM datorita unor probleme de sanatate si nu stie exact cand se poate intoarce la locul de munca, este posibil sa intre in CRM (concediu de risc maternal) si de acolo in prenatal pana la data nasterii, toate aceste lucruri afecteaza cu ceva sau impiedica obtinerea indemnizatiei respective?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2017
GabrielZRX, utilizator
Se poate intra din concediu de risc maternal in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Acest lucru , nu infuenteaza dreptul de a benefica de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract peperioada determinata si sarcina alexa_silvy alexa_silvy Va rogmult sa ma ajutati cu un raspuns. Am lucrat la o companie timp de 2 ani si jumatate fara intrerupere cu CIM pe perioada nedeterminata. Din iunie am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si ccc pt salariata pe perioada determinata carmen1986 carmen1986 Buna ziua! In cazul in care la data de 31 mai 2011 mi se incheie CIM - perioada determinata, si am intrat in concediu de maternitate incepand cu data de 02 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata ... cami_vox cami_vox Buna ziua. Sunt angajata cu contract de munca pe perioada determinata de 2 ani, pana in luna august 2024. Daca intre timp raman insarcinata, ce se intampla in ... (vezi toată discuția)