avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL-D sau SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL-D sau SRL

Buna ziua,

sunt studenta si in scurt timp as avea de lucru cateva ore pe saptamana. Firma la care ar urma sa prestez munca doreste ca eu sa-mi fac SRL-D si astfel pe baza unui contract sa ma poata plati si eu sa eliberez factura. Marea mea nelamurire este ca daca o sa-mi deschid SRL-D o sa trebuiasca sa angajez 2 persoane! Eu nu doresc acest lucru!Este posibil sa functionez ca si SRL-D fara angajati? Nu doresc sa accesez fonduri. Ce recomandati, in cazul meu ca ar fi mai bine sa-mi dechis SRL-D sau SRL? Nu cunosc care sunt facilitatile uneia sau altei dintre aceste forme de microintreprindere. Va rog, ajutati-ma cu un raspuns astfel incat sa-mi formez o opinie si o directie de urmat.
Multumesc anticipat!
Cu respect, Daniela
Cel mai recent răspuns: domsa , utilizator 19:32, 21 Martie 2017
Buna ziua,

Mai am o intrebare:

daca nu doresc sa accesez finantare nerambursabila, pot functiona ca SRL-D fara niciun angajat?

Multumesc anticipat pentru raspuns!
Puteti functiona fara niciun angajat. Dar as vrea sa completez cu cateva informatii:

- veti avea nevoie de servicii minime de contabilitate....chiar si pentru un SRL cu cateva facturi pe luna, n-am auzit sa se ia mai putin de 200 lei...poate gasiti vreun prieten/cunostinta care sa o faca mai ieftin, dar tineti cont si de chestiunea asta cand va calculati cat castigati si cu ce mai ramaneti

- veti plati 3% impozit pe incasari si nu uitati ca nu puteti dispune de banii din firma asa cum doriti, ci veti putea sa-i scoateti sub forma de dividende, in urmatorul an dupa inceperea activitatii, dupa ce platiti inca un impozit (pentru dividendele de anul trecut se plateste 5%, insa se poate adauga oricand sanatatea de 5,5%...nu stim ce va fi la anul sau in anul cand scoateti dvs dividendele...codul fiscal se schimba in fiecare an)

- nu doriti sa va angajati la propriul SRL. Foarte bine! nu uitati ca in timpul acesta nimeni nu va plateste asigurarea de sanatate, somajul, pensia. Sunteti studenta, inca sunteti acoperita, dar dupa ce terminati facultatea ce se va intampla?

- dupa ce "angajatorul" isi face numarul cu dvs si in cazul in care nu veti urma o cariera de antreprenor, o sa va gasiti in situatia de a dori sa inchideti firma si surpriza! e cam greu sa scapi de un SRL. Sigur, se poate suspenda pe o perioada de 3 ani, dar asta nu e o rezolvare a problemei, ci doar o amanare...In plus, cheltuielile de trecere de la SRL-D la SRL si pentru o eventuala inchidere s-ar putea sa depaseasca suma pe care o veti incasa de la "angajator" pentru cele cateva ore muncite.

- din pacate, nici PFA-ul nu este o alegere care sa va dea mai putine dureri de cap. Sigur, presupune o contabilitate pe care o puteti face singura, deci economisiti costul cu un contabil (si "castigati" multe drumuri si timp pierdut la fisc), dar taxele care se platesc ajung la aproape 50% din profit (adica banii pe care ii incasati, pentru ca presupun ca nu veti avea cine stie ce cheltuieli de dedus)...asta daca platiti stagiul complet la pensie. Sa presupunem ca nu va intereseaza, ca sunteti inca studenta. Atunci 32,5%.

Sfatul meu: incercati sa va angajati cu forme legale si nu "la gri", cu salariul minim pe contract si restul in mana. Strict pentru ce descrieti (un part time care va aduce probabil o suma destul de mica), SRL-ul sau PFA-ul sunt cele mai proaste alegeri pe care le puteti face. Merita bataia de cap pentru venituri de peste 1000 euro/luna, chiar mai mult as spune. Tot ce e mai putin de atat inseamna numai necazuri pentru dvs. Impuneti-va punctul de vedere in fata "angajatorului". Sigur ca lui ii convine varianta asta, pentru ca nu mai plateste taxele pentru un salariat. Dar este ilegal ce face si daca se demonstreaza asta la un control, veti avea de platit amenzi amandoi (el, mai usturatoare, dvs - aprox 1000 lei pentru munca la negru, daca am inteles corect).
Va multumesc mult pentru raspunsul punctual pe care l-am primit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea dintre pfi/pfa/srl la prestări-servicii - job angajare mihaistef mihaistef Bună ziua. Am găsit un job, la care angajatorul îmi impune condiție de angajare ca eu să dețin un PFA/PFI/SRL și să facem un contract de prestări de ... (vezi toată discuția)
Avantaje si dezavantaje pfa, ii sau srl GabriB GabriB Buna ziua, Ma puteti ajuta care sunt avantajele si dezavantajele infiintarii unui PFA, II sau SRL. Vreau sa prestez servicii de protectia muncii, a ... (vezi toată discuția)
S.r.l. , p.f.a. sa i.i. fast-food fast-food ma gandesc sa deschid o afacere : rulota fast-food, care varianta este mai acceptabila privind plata taxelor si a actelor. Rulota nu vreau sa o pun intr-un loc ... (vezi toată discuția)