avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi obligat un angajat să își dea demisia ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi obligat un angajat să își dea demisia înainte de expirarea contractului?

Bună ziua!
As dori un răspuns pentru următoarea situaţie : o persoană care este in șomaj, îl suspenda si se angajează la un supermarket cu contract pe perioada determinata de 3 luni de la 15 decembrie la 15 martie cu posibilitatea de prelungire.
Pe 21 februarie intră în concediu medical si îl primește până pe 15 martie tocmai când se expiră contractul.
De la firma este sunata sa își dea demisia. O poate obliga sa își dea demisia înainte de expirarea contractului? Îi pot prelungi contractul fără acordul persoanei?
Își poate relua șomajul dacă îl se expiră contractul de drept iar firma dorește să îl prelungească dar salariatul nu este de acord?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 3 Martie 2017
crysthynna a scris:

....
De la firma este sunata sa își dea demisia. O poate obliga sa își dea demisia înainte de expirarea contractului? Îi pot prelungi contractul fără acordul persoanei?
Își poate relua șomajul dacă îl se expiră contractul de drept iar firma dorește să îl prelungească dar salariatul nu este de acord?
Va multumesc!

1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

3. Modificarea duratei c.i.m. nu se poate face decat cu acordul ambelor parti din c.i.m.

4. La incetarea c.i.m., se va depune cerere de reluare a platii indemnizatiei de somaj.
Va mulţumesc!
Dar pentru reluarea șomajului nu este necesara decizia de încetare a contractului?
Intr-adevar, va trebuie sa aveti si decizia de incetare a c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fortata geyes36 geyes36 Buna seara. Am nevoie de un sfat, si anume, eu sunt in concediu medical in urma unei interventii chirurgicale, pana in data de 25 ianuarie, iar patronul firmei ... (vezi toată discuția)
Demisie Danielalilianaborzan Danielalilianaborzan Bună ziua. Soțul meu este gardian public la o firma de 9 luni. Deși contractul de munca a fost încheiat pe o perioada nedeterminata și nu au fost probleme ... (vezi toată discuția)
Angajata din somaj Melek.a Melek.a Buna ziua. Matusa mea de 49 de ani fost angajata din somaj acum 10 luni. Tocmai a fost anuntata ca firma se inchide si pusa sa isi dea demisia. E ... (vezi toată discuția)