avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajata din somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajata din somaj

Buna ziua. Matusa mea de 49 de ani fost angajata din somaj acum 10 luni. Tocmai a fost anuntata ca firma se inchide si pusa sa isi dea demisia.
E legal?
Mentionez ca patroana nu vrea sa o dea inapoi in somaj. Cum trebuie procedat ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:10, 7 Septembrie 2017
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie.
Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. C.i.m. a fost incheiat pe durata determinata sau nedeterminata?
Nedeterminata
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil că angajatorul nu dorește să o concedieze pentru că ar trebui să returneze sumele încasate de la Șomaj. Nu trebuie să demisioneze, să nu semneze decât decizia de concediere dacă va veni.
Firma avea 3 angajate. Celelalte 2 au fost deacord sa demisioneze
. Matusa e singura care nu vrea , e "ghimpele" , pentru ca se teme sa demisioneze nestiind care sunt consecintele asupra ei , avand in vedere ca a fost angajata din somaj.
Deci o sfatuiti sa nu semneze nicio demisie.
Se poate adresa vreo unei institutii ?
Va multumesc pentru timpul acordat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar daca o concediaza, nu mai poate beneficia de somaj, decat dupa cumularea a unui nou stagiu minim de cotizare de 12 luni.

Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.

Alte discuții în legătură

Beneficiere somaj - demisie sau concediere ??? FlorinCristian FlorinCristian Buna ziua , sunt interesat de un amanunt : sunt angajatul unei companii de 7 luni , acum in prezent am ramas doar 3 angajati , as dori sa stiu pentru a ... (vezi toată discuția)
Intalnire hr voicu_cristian1 voicu_cristian1 Azi m-au chemat la HR si mi-au cerut sa imi dau demisia conform art 55 fara pachet salarial de compensatie. Din cate stiu, daca imi dau demisia pierd si ... (vezi toată discuția)
Demisie Danielalilianaborzan Danielalilianaborzan Bună ziua. Soțul meu este gardian public la o firma de 9 luni. Deși contractul de munca a fost încheiat pe o perioada nedeterminata și nu au fost probleme ... (vezi toată discuția)