avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate demonstra acum acceptarea tacita a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate demonstra acum acceptarea tacita a suprafetei aflata in indiviziune

Tatal meu a decedat mai 1993.Titlu de Propr.emis nov 1994.-5 most. pe titlu in indiviziune.Ulterior a decedat si mama, 2008,atunci am obtinut si certificat de most CUM pot dovedi acceptarea tacita a suprafetei aflata in indiviziune? Terenul l-am lucrat (cota indiviza de 1/5[parcele separate]) impreuna cu mama intre 1990-2005. Ce valoare mai are C.Most. emis in 2008 pentru supraf.1/5,daca nu pot dovedi acceptarea tacita a terenului in fata instantei?
Cel mai recent răspuns: parfi63 , utilizator 07:39, 4 Martie 2017
Aveti certificat de mostenitor, care repet, e act de proprietate pentru cota de 1/5. Deci legal vorbind, sunteti proprietar/i pe acea cota.
De ce va incalzeste atat o declaratie de acceptare?
E doar o simpla formalitate si se intocmeste cu ocazia dezbaterii succesiunii IN VEDEREA obtinerii certificatului de mostenitor.
Mai pe romaneste: certificatul de mostenitor e cel mai "tare".
Si oricum, nu se iau niciodata declaratii de acceptare tacita.
Numai de acceptare expresa, daca succesiunea e in termen, adica nu a trecut un an de la data decesului.
raluk0207 a scris:

Aveti certificat de mostenitor, care repet, e act de proprietate pentru cota de 1/5. Deci legal vorbind, sunteti proprietar/i pe acea cota.
De ce va incalzeste atat o declaratie de acceptare?
E doar o simpla formalitate si se intocmeste cu ocazia dezbaterii succesiunii IN VEDEREA obtinerii certificatului de mostenitor.
Mai pe romaneste: certificatul de mostenitor e cel mai "tare".
Si oricum, nu se iau niciodata declaratii de acceptare tacita.
Numai de acceptare expresa, daca succesiunea e in termen, adica nu a trecut un an de la data decesului.


Prin certificatul de mostenitor vi s-a constatat calitatea de unic mostenitor si de proprietar.
Logic ca ati acceptat succesiunea.
Era culmea sa fi renuntat si sa va fi trezit cu terenul ! :)
parfi63 a scris:

Am ...Certificat de Mostenitor pe ambii parinti ...


Daca aveti certificaTE de moștenitor (două) după fiecare dintre parinti sau daca aveti un certificaT de moștenitor, dar în cuprinsul căruia sunt dezbătute, in ordinea deceselor, ambele moșteniri, atât după tată, cât și după mamă, atunci ...nu văd care este problema. :-/

Pe de o parte, nu ne mai întoarcem la Adam si Eva. Certificatul de moștenitor face dovada calității dvs. de moștenitor după defunctul ...acolo pomenit (orice certificat începe cam așa: de pe urma defuntului X, decedat la data...). Și nu se mai pune problema să-mi dovediti mie sau altcuiva vreo acceptare. A! dacă v-aș ataca certificatul cu o acțiune în anulare/nulitate asta ar fi altceva. Dar așa, sprijinită pe coate, n-am ce să comentez. Sunteți moștenitor pentru că așa scrie în certificat. Fără o hotărâre judecătorească de anulare, n-am ce comenta. Acțiunea pe rol are cumva ca obiect anularea certificatului dvs. de mostenitor!?

Pe de alta parte, acceptarea unei moșteniri nu înseamna acceptarea fiecărei șosete in parte, dintre cele ce au aparținut defunctului. Moștenirea este ori de luat (cu tot ce contine) ori de lasat (cu tot ce contine). Si odata DAT un certificat de moștenitor se completeaza (certificat suplimentar) cu orice ... șosetă uitată sub pat (exagerez, ca să întelegeți ideea, căci altminteri nu stă nimeni să pună țoale prin certificate).

S-ar putea să nu reușiți dvs. să ne expuneți adevărata problema din speță.
Actul de opțiune succesorală este indivizibil. Adică, mai pe românește, și la fel de exagerat: nu există varianta: accept șoseta dreapta și cămașa colorată, dar nu vreau palaria și șoseta stângă. Este ori ...ori. Fie accept (și iau tot - cu bune si cu rele) fie renunț (și nu primesc nimic).

De la regulă de mai sus există totuși o excepție. Moștenitorilor celor morți pe vremea cand terenurile nu erau in circuitul civil (pricină pentru care nu se oboseau să accepte moștenirea autorilor lor, fiindca nu prea n-aveau ce lua) li s-a dat un nou termen. Au fost repuși de drept în termenul de acceptare cu privire la cota ce li se cuvenea din terenurile care au aparținut autorilor lor. Ei erau considerați că au acceptat moștenirea prin însăși cererea pe care o adresau comisiei. Și astfel, acela care nu moștenise din casa parintească (fiindcă era străin de moștenire, prin neacceptare) putea totuși să moștenească teren, fiindcă formulase CERERE. (un fel de :) șoseta stângă da, șoseta dreaptă ba, imaginat de legiuitori)

Cu o condiție. Să nu fi fost renunțători! Acela care renunțase la moștenirea autorului său, degeaba mai formula cerere.

Or, cererea aceasta trebuie sa fi fost făcută de tatăl dvs., presupun, cu privire la terenul ce aparținuse autorului sau (adică bunicului dvs. sau bunicii dvs., depinde al cui fusese acel teren).

Dacă tatăl dvs. nu fusese renunțator și a formulat cerere, atunci în mod corect apare pe titlul de proprietate.
Iar mai departe, dvs. vă dovediți calitatea de moștenitor după tatal dvs. decedat în 1993 prin certificatul de moștenitor după tată.

Dacă tatăl dvs. renunțase la moștenirea autorului său (proprietarul de la care statul a apreluat terenul) sau dacă nu a formulat cerere și totuși ... a răsărit pe titlu din greșeală sau aletele asemenea, abia pe aici ar putea fi problema...
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2017
romascanu, moderator
Am certficaTE si am inteles explicatia perfect.Multumesc foarte mult pentru lamuriri.Acum pot merge in instanta pentru iesire din indiviziune. O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neacceptarea succesuinii ntgheorghe ntgheorghe Mama tatalui meu a decedat in 1994. Catre 2004, tatal meu s-a adresat unui notar sa deschida succesiunea. La succesiunes bunicii puteau sa pretinda tatal meu ... (vezi toată discuția)
Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Succesiune irinafil irinafil Succesiunea se accepta la data la care a decedat persoana sau la data depunerii cererii de succesiune la notar. (vezi toată discuția)