avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Resposabilitate de CURSANT Auto (cu instructorul langa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Resposabilitate de CURSANT Auto (cu instructorul langa mine), si doar eu is vinovat?

in 2015 pe cand eram cursant am lovit un pieton pe zebra. nu a fost un caz sa necesite zile de spitalizare, au fost minore daunele, si dosarul penal a fost clasat. eu m-am oferit si am ajutat femeia-vatamata (71 ani) cu bunuri alimentare-miere- (valorand ~ 250lei), insa instructorul care era mai mobil (cel putin avea masina, nu ca mine) s-a ocupat mai mult (probabil) s-o ajute si/sau sa-i ofere bani, habar nu am, cert e ca femeia mi-a multumit si nu ne-a depus plangere.
azi insa mi-a venit un plic de la judecatorie in care aflu ca femeia (printr-un avocat de la Bucuresti, noi fiind din Braila) ceruse despagubiri firmei rca, care a ignorat cererile iar acum intenteaza un proces civil prin care cere 400lei daune materiale si 15000lei daune morale. parata este societatea rca, iar eu sunt trecut ca intervenient fortat si in calitate de conducator auto (ulterior este detaliat faptul ca eram cursant, insotit de instructor). daunele morale sunt justificate de ea prin tot felul de analize (multe nu au legatura cu accidentul, facute la mai mult de un an de la accidentul rutier).
am fost imediat la un avocat si i-am lasat plicul primit de la judecatorie, insa mi-a spus ca instructorul auto nu este deloc invinovatit/implicat in aceste hartii, iar parata societatea rca are posibilitatea sa-mi ceara mie sa platesc toata suma (15400lei). avocatul a apucat doar sa-mi spuna sa facem o intampinare caci altfel imi pierd dreptul de a ma apara.
Cum sa fiu eu singurul vinovat (instructorul de loc), si pentru toata suma asta propusa de ei? ca si cursant, eu fiind mai inalt de statura iar instructorul (mai scund) folosindu-se de o oglinda retrovizoare foarte mare lipita pe parbriz, nu am avut cum vad pietonul (doar instructorul avea vizibilitate) din unghiul acela (era imposibil). as mai adauga ca masina era oprita la coltul din dreapta a intersectiei, iar la mai putin de 1m era zebra pe care se afla femeia (exact in punctul meu fara vizibilitate - din cauza oglinzii de pe parbriz). deci impactul a fost minim - ea doar s-a dezechilibrat cu sacosele, si a cazut, scena a fost filmata de o camera de pe stalp.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Ultima modificare: Vineri, 3 Martie 2017
gdanielg, utilizator
Cel mai recent răspuns: gdanielg , utilizator 08:17, 12 Octombrie 2017
Nu trebuie sa va faceti probleme, responsabilitatea este a instructorului iar daunele vor fi platite de asiguratorul RCA al scolii de soferi.
multumesc. vad ca pe internet o mare parte dintre specialisti spun ca nu e nicio problema, iar celalta (incluzand avocatul la care am fost atunci imediat) spun sa nu fim asa siguri, si in orice caz sa depunem intampinarea aceea. vad ca pe toate zecile de pagini/forumuri se pune intrebarea asta dar in final autorul postarii nu spune la final cum s-a rezolvat procesul. am sa incerc sa scriu eu cand se rezolva procesul.
cheltuielile pentru acesta intampinare facuta de avocat (vreo 300lei pana acum) sper sa mi le pot recupera la sfarsit. in cazul meu specific, avocatul spunea ceva sa cheme si instructorul in instanta. sunt tare curios cum vor decurge lucrurile.
concluzia finala aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lnitial intervenient fortat, acum citat ca parat (accident produs de cursant auto) gdanielg gdanielg acum 2 ani am dat (usor) peste o femeie pe zebra cat eram cursant Auto cu instructorul langa mine. ranile au fost minore, zile de spitalizare 0 si dosarul ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa anca1204 anca1204 sora mea a decedat fiind lovita pe trecerea de pietoni de un camion.camionul astepta in trafic ,care era foarte aglomerat si ea s-a angajat in trecere.atunci ... (vezi toată discuția)
Accident cu pieton pe zebra - cine plateste daunele? panduruv panduruv Buna ziua Am nevoie de un sfat avizat intr-o nefericita speta in care sunt implicat. Intr-o seara de 18 septembrie, deplasandu-ma cu masina pe Sos Giurgiului ... (vezi toată discuția)