avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizita permanent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizita permanent

In urma cu 2 ani, din cauza problemelor cu alcoolul si violenta, am hotarat cu fostul sot sa divortam la notar. S-a stabilit ca minorul, acum de 12 ani, sa locuiasca cu mine la fostul domiciliu conjugal si el sa se mute si sa achite o pensie de intretinere. Marea mea greseala este ca am acceptat un program de vizita permanent. Evident ca el a continuat sa locuiasca acolo si din cauza certurilor si a faptului ca a fost de cateva ori internat la dezalcoolizare, am luat decizia de a ma muta eu, pentru binele copilului. Niciodata nu l-a interesat de soarta copilului nostru, n-a platit niciodata pensia de intretinere. El locuieste cateva luni in alt oras cu rudele lui si cateva luni se intoarce la domiciliul unde trebuia sa locuiesc eu cu minorul. L-am rugat in repetate randuri sa-si ia toate lucrurile pentru a ma putea muta inapoi cu copilul. De un an, de cand a aflat ca mi-am refacut viata, a turbat. A inceput cu amenintari sa ma intorc la el. In continuare nu-l intereseaza de copil ci numai sa ma impac cu el. Din cauza ca desi nici macar nu suna copilul sa se intereseze de el, ma acuza ca nu-l las sa se vada cu el, am decis sa-i las copilul in vizita. La inceput ma duceam eu cu copilul dar nu facea altceva decat sa incerce sa ma ia in brate, il gonea pe copil ca sa ramanem singuri. Apoi am decis sa-i las copilul, dar fara a ma vedea eu cu el. Evident ca nici asa nu e bine, pentru ca, zice el, trebuie sa locuiesc acolo asa cum am semnat la notar. In cele cateva ore cat sta cu copilul, nu face decat sa ameninte copilul, nefacand nimic constructiv. Copilul este destul de traumatizat de comportamentul tatalui din ultimii 6-7 ani si nici nu vrea sa auda de el, cu toate ca-i explic ca trebuie sa se vada si cu el. Acum cateva zile m-a sunat si doamna notar sa-mi spuna ca acel act este titlu executoriu si ca trebuie sa ma mut inapoi cu copilul si el sa-l viziteze permanent plus ca o sa-i recomande avocati pentru a-mi face plangere penala. Avand in vedere ca are pretentii sa-si vada copilul cand vrea el, inclusiv cand este la scoala ca altfel imi face plangere, invatat fiind si de notar, cum pot schimba situatia? Ma intereseaza schimbarea acestui program permanent de vizita pentru ca este imposibil de pus in practica si stabilirea unui program normal in care sa vina sa ia copilul, nu sa-l vada la mine acasa, indiferent unde voi locui cu el. Cam cat dureaza un astfel de proces? Se poate cere o masura temporara pana la o pronuntare definitiva? Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2017
anisoara-radu, utilizator
Cel mai recent răspuns: anisoara-radu , utilizator 12:56, 6 Martie 2017
1.Aveti posibilitatea sa formulati o actiune de modificare program de vizita intemeiata pe disp.art 403 c.civ.
Modificarea măsurilor luate cu privire la copil
În cazul schimbării împrejurărilor, instanţa de tutelă poate modifica măsurile cu privire la drepturile şi îndatoririle părinţilor divorţaţi faţă de copiii lor minori, la cererea oricăruia dintre părinţi sau a unui alt membru de familie, a copilului, a instituţiei de ocrotire, a instituţiei publice specializate pentru protecţia copilului sau a procurorului.

Durata procesului este conditionata pe de o parte de procedura prealabila fixarii termenului de judecata , iar pe de alta parte de complexitatea probatoriilor solicitate si adminstrate de parti cat si de pozitia procesuala a paratului.

2.Da, se poate formula separat o actiune de ordonanta presedintiala pe calea careia se poate solicita un program de vizita provizoriu pana ramanarea definitiva a hotarariii pe fond de modificare program de vizita.

Art. 997 n. c.proc.civ.
Condiţii de admisibilitate

(1) Instanţa de judecată, stabilind că în favoarea reclamantului există aparenţa de drept, va putea să ordone măsuri provizorii în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

(2) Ordonanţa este provizorie şi executorie. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata sa şi nu s-au modificat împrejurările de fapt avute în vedere, măsurile dispuse vor produce efecte până la soluţionarea litigiului asupra fondului.

(3) La cererea reclamantului, instanţa va putea hotărî ca executarea să se facă fără somaţie sau fără trecerea unui termen.

(4) Ordonanţa va putea fi dată chiar şi atunci când este în curs judecata asupra fondului.

(5) Pe cale de ordonanţă preşedinţială nu pot fi dispuse măsuri care să rezolve litigiul în fond şi nici măsuri a căror executare nu ar mai face posibilă restabilirea situaţiei de fapt.







Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2017
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ca sa lamuriti problemele trebuie sa deschideti un proces asa cum s-a aratat mai sus.

Daca porneste vreo executare silita si dvs. aveti dreptul de a va angaja avocat.
De regula notarii nu se pricep mai deloc cu privire la procese si e foarte probabil sa aiba avocat mai slab decat dvs. ceea ce ar constitui un avantaj vital in caz de o executare silita.

Nu sunteti obligata sa locuiti cu forta impreuna cu el.

Admitand ca ar avea dreptul de a vedea copilul permanent nimic nu il impiedica sa vina la usa si sa se vada cu copilul pana cand copiul pleaca in casa si ii inchide usa.
Daca intra fara drept in locuinta dvs. puteti chema politia pentru infractiunea de viol de domiciliu.
Sunt mai multe variante posibile dar ar dura mult prea mult sa le analizam pe toate in parte.

Oricum, deschiderea unui proces este necesara si constituie primul pas sub aspectul apararii.
Va multumesc! Exista posibilitatea, daca ar fi de acord prin absurd fostul sot, sa schimbam acea conventie de la notar ca sa nu mai mergem in instanta? Daca se poate, ce ar presupune aceasta varianta? E nevoie din nou de ancheta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fosta sotie ma impiedica sa-mi vad copilul cr1st1an_ cr1st1an_ Buna ziua, Am divortat la notar acum un an si cateva luni dar am locuit impreuna cu sotia pana acum o luna. Din casatorie a rezultat o fetita acum in varsta ... (vezi toată discuția)
Hotarare irevocabila adriana ion adriana ion buna seara.am si eu o nelamurire.am avut un proces pt reincredintarea copilului meu in varsta de 8 ani care a ramas la tata.in urma procesului am primit o ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala mp36 mp36 Am depus in instanta o ordonanata presedintiala pentru program vizitare minor iar judecatoria in cauza mi-a admis-o.Fosta sotie, nemultumita a facut apel la ... (vezi toată discuția)