avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executor -nerespectare notificare creanta in carte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executor -nerespectare notificare creanta in carte funciara

Buna ziua,
In Asociatia de Proprietari de care apartin s-a instrainat un imobil, prin licitatie, de catre un executor judecatoresc ,in baza unei hotarari judecatoresti - datorii bancare, care avea datorii la asociatie de peste 2.000 ron.In acest sens, Asociatia a notat,anterior vanzarii apartamentului, aceasta creanta in cartea funciara.Ulterior, executorul a instrainat acest imobil fara a tine cont de acea mentiune in cartea funciara, proprietarul care a achizitionat apartamentul nepreluand prin contract aceasta datorie.De asemenea, executorul a inaintat o cerere catre Cartea Funciara si a radiat acea interdictie de instrainare in limita datoriei catre Asociatia de Proprietari.Ce putem face in aceasta situatie?

Va multumesc!
Executorul judecatoresc nu tine cont de sume care nu sunt obiectul deciziei unei instante de judecata.
Privilegiul imobiliar functioneaza numai in cazul vanzarii simple, la notar.

Daca macar s-ar fi inceput procesul de recuperare a restantelor, tot insemna ceva, in sensul ca executorul ar fi putut retine suma ceruta in instanta si returnata asociatiei atunci cand se obtinea o sentinta definitiva.

Buna ziua, dar noul proprietar nu doreste sa achite.Totusi, intrebarea mea ramane: avand in vedere ca Asociatia a notat in Cartea funciara creanta, de ce executorul nu a tinut cont si,ulterior, prin cerere a radiat-o din cartea funciara;prevederile legii speciale,a Asociatilor de Proprietari nu are prioritate,avand in vedere ca specifica clar rangul prioritar al creantelor Asociatiilor , in concurs cu prevederile codului civil, care prevad creantele bancare cu rang prioritar ???Multumesc!
V-am raspuns deja, dar cred ca n-ati inteles.
Ca o creanta sa capete caracteristica unui titlu executoriu si astfel executorul judecatoresc sa o considere ca atare trebuie sa fie intr-una din situatiile de aici: [ link extern ]

Creanta catre banca avea titlu executoriu, creanta catre asociatie nu avea deoarece lista de intretinere, redactata si valabila doar in cadrul asociatiei, capata aceasta caracteristica doar in urma unei hotarari judecatoresti, ceea ce nu e cazul aici.

Deci in discutie nu intra decat creditul bancar.
Daca era inceput procesul in instanta pentru restanta din lista de intretinere, atunci executorul putea sa anticipeze ca aceasta restanta ar fi capatat titlu executoriu si ar fi pastrat suma in rezerva pana la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive, moment in care restanta ar fi capatat titlu executoriu, fie pentru suma avansata initial, fie pentru o suma mai mica si ar fi indestulat cu aceasta suma si asociatia de proprietari in numele fostului proprietar.

In cazul unei vanzari la notar nu se pune problema unei executari silite, deci nu e nevoie de a avea titlu executoriu, fiind o tranzactie, un contract civil intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice care tranzactioneaza de comun acord o valoare.

Inscrierea in cartea funciara are importanta numai in cazul tranzactionarii libere, nu si in cadrul executarilor silite.
Deci executorul a procedat legal sustragand privilegiul imobiliar asupra acestei restante inscrisa de asociatie deoarece se punea problema executarii silite, o actiune superioara tranzactiei civile (vanzarea - cumpararea) si declarand imobilul liber de sarcini.

Pretentia ca asociatia de proprietari are un rang prioritar exista numai asupra titlurilor executorii existente dintru inceput sau capatate prin proceduri juridice.

Intai isi recupereaza banca datoria. Daca mai raman bani ia si asociatia si daca mai raman bani ii primeste proprietarul. Asta e ordinea. Daca la datoria e mai mare ca valoarea de vanzare a apartamentului NU PRIMITI NIMIC si sunteti buni de plata toti cei din asociatie. Datoria se imparte la toti si o veti achita, altfel e clar ca vor taia utilitatile. Nu aveti ce face. Imediat ce apare o asemenea problema trebuia sa ii obligati sa isi achite utilitatile la termen sau sa le taiati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Cum recuperam restante de apartamente luate prin banca unlocatar unlocatar Buna ziua As dori sa stiu daca exista vreo procedura de recuperare a restantelor in cazul unui apartament cumparat cu credit de la banca. Avem citeva ... (vezi toată discuția)
Executare apartament nelumihai nelumihai Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat. Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea ... (vezi toată discuția)