V-am raspuns deja, dar cred ca n-ati inteles.
Ca o creanta sa capete caracteristica unui titlu executoriu si astfel executorul judecatoresc sa o considere ca atare trebuie sa fie intr-una din situatiile de aici:
[ link extern ]
Creanta catre banca avea titlu executoriu, creanta catre asociatie nu avea deoarece lista de intretinere, redactata si valabila doar in cadrul asociatiei, capata aceasta caracteristica doar in urma unei hotarari judecatoresti, ceea ce nu e cazul aici.
Deci in discutie nu intra decat creditul bancar.
Daca era inceput procesul in instanta pentru restanta din lista de intretinere, atunci executorul putea sa anticipeze ca aceasta restanta ar fi capatat titlu executoriu si ar fi pastrat suma in rezerva pana la pronuntarea hotararii judecatoresti definitive, moment in care restanta ar fi capatat titlu executoriu, fie pentru suma avansata initial, fie pentru o suma mai mica si ar fi indestulat cu aceasta suma si asociatia de proprietari in numele fostului proprietar.
In cazul unei vanzari la notar nu se pune problema unei executari silite, deci nu e nevoie de a avea titlu executoriu, fiind o tranzactie, un contract civil intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice care tranzactioneaza de comun acord o valoare.
Inscrierea in cartea funciara are importanta numai in cazul tranzactionarii libere, nu si in cadrul executarilor silite.
Deci executorul a procedat legal sustragand privilegiul imobiliar asupra acestei restante inscrisa de asociatie deoarece se punea problema executarii silite, o actiune superioara tranzactiei civile (vanzarea - cumpararea) si declarand imobilul liber de sarcini.
Pretentia ca asociatia de proprietari are un rang prioritar exista numai asupra titlurilor executorii existente dintru inceput sau capatate prin proceduri juridice.