avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare casa

Buna ziua.Noi suntem trei fete, tata are o casa si a vrut sa -i facs acte uneia dintre noi. Eu nu am fost de acord. Dupa ceva vreme am aflat ca i-a facut acte de vanzare cumparare. Este legal ?
Da, este.
Contractul de vanzare-cumparare poate fi desfiintat, daca reprezinta, in realitate, un act de donatie deghizata.

In ceea ce priveste un bun instrainat descendentilor, functioneaza o prezumtie de donatie,insa aceasta prezumtie nu este una irefragrabila.

Pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare.

Asadar, pretul trebuia remis la data stabilit, fiind un pret real, sincer si serios.

Donatiile sunt supuse reductiunii, daca ataca rezerva succesorala a mostenitorilor rezarvatari.

Reductiunea poate fi realizata prin buna invoiala, ori pe cale judiciara.

Reductiunea este realizata in natura , ori prin echivalent banesc.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari, rezerva lor succesorala este protejata de lege, actele perfectate putand fi supuse desfiintarii.

Va puteti interesa de situatia juridica a imobilului la OFICIUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA, cerand un extras de carte funciara pentru informare, care se elibereaza oricarei persoane interesata.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa anonim_71 anonim_71 Proprietarul unei case la tara are dreptul sa vanda imobilul prin contract de vanzare-cumparare oricui chiar daca are mostenitori?Sau daca are doi copii si ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)