avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chemare in instanta litigiu mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chemare in instanta litigiu mostenire

Buna seara comunitate ! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii cu privire la inceperea unui proces civil pentru un litigiu pe drepturi succesorale.
As dori sa o chem in instanta pe matusa mea cu care nu ma inteleg asupra procentului care ne revine fiecaruia in urma decesului bunicii mele. Eu am ramas mostenitor in urma decesului mamei mele si dupa care am act de mostenitor. Bunurile pe care bunica mea le-a dobandit in timpul vietii au fost adunate impreuna cu bunicul meu, tatal mamei mele. Matusa mea este fiica din prima casatorie a bunicii mele. Dupa moartea bunicului meu, mama si bunica au facut actele de succesiune si mama si-a luat partea ei, parte care acum imi revine mie si pentru care am act de mostenitor. Bunurile bunicii mele sunt in judetul Vrancea.
As dori sa stiu daca o pot chema eu in instanta pe matusa mea fara sa am un avocat angajat si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez? Ma pot adresa instantelor de judecata din Bucuresti sau este nevoie sa merg in Vrancea?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 18:37, 26 Martie 2017
Succesiunea la notar sau in instanta se dezbate la locul decesului celui despre a carui mostenire este vorba.

Nu va recomand sa mergeti intr-un dosar de partaj fara avocat, dat fiind ca e un dosar destul de complex, precum si ca in joc sunt bunuri si valori destul de mari. Mai mult va va costa evetuala pierdere a lor decat sa va angajati un avocat.
Va multumesc pentru raspuns. As fi interesat sa ma lamuriti intr-o privinta: m-am adresat unui avocat care mi-a spus ca sunt 2 posibilitati: prima: sa fie dezbatut partajul in instanta si eu sa ii platesc matusii mele cota parte cat ii revine din mostenire si sa raman eu cu toata mostenirea sau a doua sa ma oblig ca in momentul vanzarii sa ii platesc cota parte. Asta dupa ce eu platesc taxa de timbru, expertiza, cadastru, intabulare, onorariu de avocat...care am inteles ca pot cere sa ii fie imputate matusii mele si in momentul in care ii dau cota parte sa scad aceste cheltuieli. Sunt adevarate toate aceste afirmatii? Si cele 2 posibilitati in instanta si cu cheltuielile de judecata? Toate aceste variante doar pt ca eu sunt mostenitor majoritar si pt ca am si un client dispus sa cumpere.
Va multumesc
Da sunt corecte ambele variantele. Cheltuielile se vor imputa proportional cu cota-parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lamuriri mcncorina mcncorina Buna ziua, bunicul meu a murit in urma cu 18 ani; toamna trecuta a murit si bunica. Dupa decesul bunicului tatal meu a facut succesiunea in urma caruia lui ... (vezi toată discuția)
Buna alina21alina alina21alina Buna,am si eu intrebare,eu o am in grija pe bunica din partea mamei,nu este facuta succesiunea dupa bunicu,ea are 2 fete,se poate trece contractul pe numele ... (vezi toată discuția)
Mostenire cris21 cris21 Buna ziua tuturor1 As avea o intrebare cu privire la ce variante legale exista pentru cineva care ar dori sa la,sa dea sau sa daruiasca partea sa de ... (vezi toată discuția)