avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... impozit clatiri cu destinatie nerezidentiala
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

impozit clatiri cu destinatie nerezidentiala

Am urmatoarea speta:
am o casa(P+E+M) inchiriata doar parter+etaj catre o fundatie. Deci fundatie non profit.

Am studiat ca simplu cetatean codul fiscal referitor la conditiile ce trebuie sa le indeplineasca chiriasul pentru ca proprietarul sa plateasca impozitul marit fiindca nu se considera spatiu locativ respectiva suprafata.
Chiar la punctul 1 se specifica clar ca respectivui chirias trebuie sa fie "agent economic" si sa aiba activitate economica.
Ori Fundatia(este non profit) este agent economic? Chiar daca are activitate, aceasta nu face profit, nu face productie, prestari servicii sau comert.
Anul trecut am platit f mult impozit, cei de la taxe si impozite, inasand banii foarte rapid.
dvs cum vedeti aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 11:43, 6 Martie 2017
Conform CF:

Dvoastra aplicati CF:

ART. 459 - Calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice

(1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art. 458 .

Norme:
43. Pentru clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora este înregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457 din Codul fiscal.

(2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.

ART. 453 - Definiții

a) activitate economică - orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață

Norme:

1. (1) În înțelesul art. 453 lit. a) din Codul fiscal, activitatea economică se referă la orice activitate care constă în furnizarea de bunuri, servicii și lucrări pe o piață și cuprinde activitățile de producție, comerț sau prestări de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor liberale sau asimilate acestora. În cazul instituțiilor publice, așa cum sunt definite de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, respectiv în cazul instituțiilor publice locale, așa cum sunt definite de Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, nu sunt considerate activități economice acele activități care asigură îndeplinirea scopului pentru care au fost create aceste instituții.

(2) Exemplu pentru aplicarea prevederilor de la alin. (1): Un liceu realizează următoarele activități:

a) activități didactice, inclusiv programe Școala după școală ori cele pentru care se percep taxe;

b) oferă cazare în internat și masă la cantină exclusiv elevilor și profesorilor;

c) tipărire de cărți prin tipografia proprie;

d) închiriază altor persoane sala de sport și cantina.

Activitatea didactică este activitatea de bază și nu se consideră activitate economică.

Cazarea în internat, respectiv servirea mesei la cantină, asigură accesul la școală elevilor din alte localități; în lipsa acestora unii elevi nu ar putea urma școala, deci s-ar diminua rolul social al instituției. În aceste condiții, oferirea de cazare și masă nu reprezintă activitate economică.

Tipărirea de cărți și publicații în cadrul editurii este activitate economică dacă acestea sunt oferite contra cost.

Închirierea sălii de sport și a cantinei constituie activitate economică.

ART. 457 - Calculul impozitului pe clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice

Daca acolo nu se desfasoara activitate economica se datoreaza impozit cf art . 457 - ca si pt claidiri rezidentiale.
Ultima modificare: Luni, 6 Martie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil
Deci? Concluzia este in acest caz (chiriasul este o fundatie non profit) ? Impozit rezidential? Non rezidential?
Multumesc anticipat!
Da, rezidential. Eu asa inteleg.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul pe cladire cu destinatie mixta Elena 47 Elena 47 Art. 459. din noul cod fiscal prevede - (1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează ... (vezi toată discuția)
Impozit pe locuinte 2016-sediu fara activitate adela05 adela05 Daca intr-un apartament care este loocuit de personae fizice, exista declarant si un sediu de firma, dar FARA ACTIVITATE LA SEDIU, se considera a fi o ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire (cu destinatie mixta) tasso tasso Buna ziua, am o firma fara activitate cu sediul social in aceaasi cladire unde am si locuinta. Dupa cum am inteles, pot sa platesc impozite pe casa ca si cum ... (vezi toată discuția)