avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Spaţiu comecial la parterul blocului.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Spaţiu comecial la parterul blocului.

Exista urmatoarea situaţie:La parterul blocului se afla un spațiu comercial din construcție ,care nu are legatură cu blocul de nici un fel,contracte cu furnizorii separat ghena de gunoi separat ce mai totul este individual dacă imi poate spune cineva ce datorii si pentru ce trebuie sa plateasca proprietarul acestui spatiu cand functioneaza?dar când este închis de mai mult de un an?Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 11:16, 9 Martie 2017
Din moment ce are spatiu in acel bloc, conform legii este coproprietar pe toate instalatile si spatiile comune ale blocului indiferent ca le foloseste sau nu.
Normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 32. - (3) "Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat cea de locuinta nu va fi exceptat de obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiuliu cu alta destinatie decat cea de locuinta ori in alte situatii."
Nu va plati decat consumurile daca nu au consumat.
Conform Legii 230/2007:
Art. 3. - c) "proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane sau scari sau parti de constructie comune tronsoanelor sau scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;"
Vă multumesc tuturor ,după cum văd părerile sunt impărţite ,pentru că legea nu este clară din păcate .
Din descrierea situatiei se intelege ca spatiul comercial nu este inchiriat din partile comune ale blocului sau prin transformarea altui spatiu in spatiu comercial.
nu are legatură cu blocul de nici un fel

Atata timp cat instalatiile blocului nu trec prin spatiul comercial nu au de ce sa plateasca cheltuieli la asociatie.

Cu toate acestea trebuie luat in calcul situatia din teren, cum este amplasat spatiul comercial fata de bloc.
Sunt cazuri in care spatiile sunt "anexate" blocului si nu se afla efectiv la parterul blocului (adica nu sunt sub etajul 1, au terasa proprie) si cazuri in care spatiul comercial se afla sub apartamentele de la etajul 1 si atunci ar trebui sa contribuie la fondul de reparatii cel putin pentru terasa blocului.
~ Conținut șters la cerere ~
Daca spatiile comerciale fac parte din imobilul dvs. atunci si ei sunt coproprietari pe toate instalatiile comune si spatii.
Pe de alta parte , legea prevede semnarea unei conventii cu cu cei care detin spatii comerciale pe o anumita perioada de timp, acolo puteti stabilii amiabil cu ei la ce vor participa si la ce nu.
Cred ca cel mai bine este sa va intelegeti si sa semnati o conventie in acest sens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere ascensor pentru garaje si spatiu comercial olticris olticris La parterul blocului exista un spatiu comercial avand o cota indiviza conform foii de avere din cartea funciara colectiva. Cheltuiala cu intretinerea lunara a ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza pe parcare, piscina si sala de fitness Ancagnn Ancagnn Buna ziua, am cumparat un apartament intr-un bloc rezidential si un loc de parcare. Am inteles de la administrator ca se aplica cota indiviza si pe acel loc ... (vezi toată discuția)
Reparatie balcon vecini Anca_Macrina Anca_Macrina Locuiesc la etajul V intr-un bloc cu 10 nivele. Baza balconului de deasupra mea (de la etajul VI) este fisurat pana la fierul-beton si lipsesc din ea bucati de ... (vezi toată discuția)