avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptie datorie persoana fizica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptie datorie persoana fizica

Buna ziua,
Acum aproape 2 ani i-am imprumutat unui prieten suma de 20.000 lei. Am facut un contract notarial prin care acesta se obliga sa imi restituie suma intr-un cont bancar. Contractul expira in cateva zile, iar omul mai are de inapoiat un pic peste 9000 lei.
Pentru a-i acorda mai mult timp, trebuie facut un act aditional la notar sau este indeajuns sa existe o intelegere verbala?
Pentru acest gen de datorii exista vreun termen de prescriptie?
Orice alte sfaturi pentru a ma acoperi din punct de vedere legal in cazul in care nu reusesc sa recuperez toata suma?
Multumesc!
Cred ca doriti sa spuneti ca se ajunge la scadenta. Prietenul si-a asumat sa va achite pana la o data X. Puteti prelungi acordul. Chiar daca nu il prelungiti, termenul de prescriptie de 3 ani curge de la data scadenta inscrisa in act.
Puteti stabili prin act aditional un nou termen scadent, de la noul termen scadent va curge si un nou termen de prescriptie,termenul general de prescriptie este de 3 ani.
Termenul general de prescriptie, aplicabil, este cel de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul termen de prescriptie in urma unui act aditional ion minca ion minca Am un contract de imprumut cu o persoana incheiat in mai 2010 pe 6 luni. Deoarece termenul de restituire si cel de prescriptie de 3 ani expira in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Certificare imprumut madd madd Buna ziua! Am imprumutat unei cunostinte o suma de bani si de 3 ani tot incerc sa-i recuperez. Daca il conving sa semneze la notariat o declaratie prin care ... (vezi toată discuția)
Am imprumutat in martie 2022 unui prieten o suma de bani in euro ... hhhvictor hhhvictor Am imprumutat in martie 2022 unui prieten o suma de bani in euro pentru care am facut o hartie cu martori, termenul de restituire fiind 15 martie 2025. ... (vezi toată discuția)