avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am imprumutat in martie 2022 unui prieten o suma de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am imprumutat in martie 2022 unui prieten o suma de bani in euro ...

Am imprumutat in martie 2022 unui prieten o suma de bani in euro pentru care am facut o hartie cu martori, termenul de restituire fiind 15 martie 2025. Prietenul mi-a spus ca se va stradui sa imi restituie banii, dar nu poate s-o faca la termenul scadent, iar eu nu doresc sa fac documente pentru prelungirea termenului de imprumut. Intrebarea mea este: in cazul in care prietenul nu imi restituie banii pana la 15 martie 2025, cat timp pot astepta restutuirea imprumutului fara sa ii solicit prin instanta restituirea banilor. Adica de la ce data intervine prescriptia si eu imi pierd dreptul de a-mi recupera banii. Multumesc
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:20, 5 Ianuarie 2025
Puteti sa asteptati atata timp cat nu aveti nevoie de acei bani, este optiunea creditorului. Prescriptia intervine la 3 ani de la data la care trebuia returnat imprumutul, daca prin conventie partile nu au stipulat un alt termen.
Incepand cu 15 martie 2025 se va prescrie dreptul dvs de a va mai putea recupera banii.
Doar pana la acesta data mai puteti actiona de urgenta, ca sa evitati prescrierea.

Problema este ca nu ati perfectat la NOTAR contractul de imprumut.
Din aceasta cauza devine complicat.
Ultima modificare: Duminică, 5 Ianuarie 2025
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dl @Dapix, stiu ca sunteti inimos si stiti ca eu va stimez, dar nu va mai grabiti cu raspunsurile.
Daca eu am scris mai sus ca termenul de prescriptie se calculeaza de la data la care trebuia returnat imprumutul, cum spuneti dvs ca dreptul omului de a isi lua banii se prescrie la 15 martie 2025?
Data de 15 martie 2025 este data la care obligatia devine exigibila si debitorul (imprumutatul) trebuie sa o execute, adica trebuie sa dea banii inapoi. De la acea data curge termenul de prescriptie de 3 ani (sau dupa caz modificat prin conventia partilor). Deci 15 martie 2025 plus 3 ani.
Iar cat priveste notarul, pentru imprumut, actul de imprumut nu trebuie obligatoriu sa fie incheiat in forma notariala (nu ca nu ar fi fost mai bine).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul termen de prescriptie in urma unui act aditional ion minca ion minca Am un contract de imprumut cu o persoana incheiat in mai 2010 pe 6 luni. Deoarece termenul de restituire si cel de prescriptie de 3 ani expira in noiembrie ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut Rhiann Rhiann Buna! Acum un an si 9 luni am facut un contract de imprumut legalizat la notar cu un camatar.Oferindu-mi suma x pe o perioada de 3 luni.Eu in respectivele luni ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut Napster33 Napster33 Buna ziua. Am un prieten care a imprumutat o persoana cu suma de 5000 euro, au facut amandoi un contract de imprumut in fata unui notar insa in contract nu ... (vezi toată discuția)