Buna ziua. Poate cineva sa-mi raspunda daca intre anii nenorociti ai nationalizarii (1947-1950 cu Dec. 92/50) era obligatorie deschiderea succesiunii in termen de un an ?
Va multumesc anticipat.
Termenul de optiune succesorala era de 6 luni, conform Cod Civil(1864),dupa intrarea in vigoare a NCC( 1 octombrie 2011) termenul de optiune succesorala este de un an
Matusa mea a facut notificare (L 10) in termen pt. prop.matusii ei (sora mamei ei) si a sotului care nu au avut mostenitori si nici nu si-au facut testament reciproc. Ea a murit in 47 si el in 50, la fix 6 luni dupa ce i s-a nationalizat prop. (Dec. 92/50 -unde apare dealtfel si prop) nemai lasand testamentul matusii mele, deoarece nu mai avea obiect. Avand actele proprietatii (care sunt pe numele ambilor) actele civile si cei doi martori, nu putem obtine cert. de calitate deoarece notarul doreste repunerea in termen pe cale judecatoreasca. E logic ? Am descoperit si rolul fiscal al prop. din 1949 pe numele sotului suprav. (ceea ce ar putea constitui o acceptare tacita)
Multumesc pt. raspuns. Matusa mea a depus notificare pe L.10 pt. prop. matusii ei (sora mamei ei) si a sotului acesteia, care nu au avut urmasi si nu si-au facut nici testament reciproc.Actele sunt pe numele ambilor. Ea a decedat in 47 si sotul in 50, la 6 luni dupa aparitia Dec. 92/1950.Nu a lasat testament matisii mele pt. ca nu mai avea obiect. Avand actele prop, actele civile si cei doi martori nu putem obtine certif. de calitate de mostenitor, deoarece notarul solicita repunere in termen. E normal ? Am gasit si rolul prop. din 49 pe numele sotului suprav. -ce ar putea constitui chiar o acceptare tacita. Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Succesiune
ioana2004vali
Buna ziua! Ce sanse am ca mostenitor daca nu am facut declaratia de acceptare la succesiune in termenul de 6 luni? Mentionez ca am facut aceasta declaratie ... (vezi toată discuția)