Nu dau cu piatra in angajatii ANAF dar se mai fac si abuzuri sau sa ne exprimam politicos, greseli (si noi gresim, suntem oameni, nu?).
Cunosc pe cineva in familie care s-a lovit de aceesi problema: contract de inchiriere inregistrat la ANAF prin 2005-2008, nu mai stiu exact. Potentialul chirias avand probleme cu viza de flotant ( cetatean strain, domiciliul in alta tara, etc....) a renuntat la inchiriere, practic contractul nu s-a mai derulat. Proprietarul nu si-a dat seama ca trebuie sa anuleze contractul, a crezut ca daca nu are chirias, se anuleaza si contractul (greseala lui!). ANAF i-a trimis cateva somatii de plata care s-au pierdut (nu le-a gasit in cutia postala din holul de la intrarea blocului). Neavand alta treaba cu ANAF vreme de mai multi ani, nu a stiut nimic de datoria lui care crestea constant. In urma cu 3 ani a incheiat un nou contract de inchiriere, l-a inregistrat ca un cetatean de buna credinta. Atunci s-a trezit si ANAf care i-a trimis somatie +executare. Cand a primit-o, habar nu avea ce reprezinta, uitase de vechiul contract, il credea anulat din oficiu (necunoasterea legii, alta greseala!) Fiind o persoana de varsta a 3-a, cu probleme de sanatate, m-a rugat sa ma ocup de situatie. Dupa mai multe drumuri la ANAF am reconstituit situatia si am aflat ca ANAf trimisese anual somatii de plata, totusi de la penultima somatie pana la ultima primita trecuse termenul de prescriere, fusese depasit cu 31 zile. Am studiat documentatia respectiva la somatii, termene, etc si afirm cu convingere ca termenul fusese depasit.
Nu vreau sa afirm ca proprietarul nu trebuia sa cunoasca legea, ca nu trebuia sa plateasca!
Afirm ca ANAF a comis un abuz trimitand somatie+executare dupa prescrierea datoriei. Datornicul a fost pus in situatia sa plateasca cei 400 lei (din pensia de 780 lei) sau sa se judece, sa umble prin tribunale etc. pentru a-si proteja sanatatea a ales "situatia cea mai favorabila", adica a platit.
E posibil ca si situatia dvs sa fie asemanatoare, oricum suma este considerabila, probabil merita deranjul pentru a vedea daca puteti anula plata.
P.S.
Tot in cazul persoanei pomenite mai sus, ANAF a dat-o iar in bara! Stiu pentru ca ma ocup si acum de relatia cu ANAF a rudei respective, mi-a facut imputernicire.
Contract de inchiriere pe 12 luni incheiat in iulie 2015, a fost prelungit prin act aditional cu inca 12 luni pana in iulie 2017. I-au venit 2 decizii de impunere:
-una pentru perioada iulie 2015-iulie 2017 (s-a trecut gresit 2017 in loc de 2016, declaratia 220 completata de proprietar are data corecta 2016)
-una pentru perioada iulie 2016-iulie 2017.
Practic in perceptia (gresita) a celor de la ANAf are 2 contracte de inchiriere in derulare!
Cand li s-a semnalat greseala, au observat si ei ca nu e corect, e acelasi chirias, nu avea rost sa aiba 2 contracte simultan, nu?
Mi s-a spus sa revin in aprilie. Am intrebat cum fac cu plata, nu vreau sa apara ca restanta. Am facut o noua declaratie 220, cu recalculare pt anul 2016, mi s-a spus sa platesc ce apare in decizia in care apare suma corecta ( a 2-a).