avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ce rol joaca avocatul in desfasurarea unei expertize?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ce rol joaca avocatul in desfasurarea unei expertize?

Buna ziua!
Intr-un proces civil sunt desemnati doi exprti (evaluator si constructor) care se prezinta la parti sa evalueze si expertizeze acekle bunuri.
Am doua intrebari pentru 2 situatii diferite:
1.Expertul evaluator merge la partea adversa unde avea de evaluat bunul "x", bun ce fusese indicat de instanta ca fiind descris la pagina ...din dosar; Expertul constata ca bunul x nu corespunde cu descrierea din dosar, la pagina la care face referire instanta erau descrise cu totul alte bunuri, bunuri care nu fac parte din cele supuse expertizei. Insa partea adversa sa incapataneaza sa ceara expertizarea acelor bunuri din pagina...fara sa tina cont de ceea ce scrie negru pe alb pe hotarare, adica bunul "x"...Avand in vedere ca diferenta de valoare dintre bunul "x" si obiectele regasite la pagina indicata gresit de instanta este de ....nici mai mult nici mai putin de 9000E...ce pot face???
2.partea adversa refuza sa intre in domiciliul meu motivand ca nu intra decat cu avocatul desemnat de el special pentru expertiza; expertul desemnat de tribunal ia act de faptul ca acesta refuza sa intre in apartament si de faptul ca eu nu permit avocatului partii adverse sa fie se fata la expertiza, in acelasi timp acesta mentionand ca eu sunt de acord ca partea adversa sa participe la expertiza. Mentionez ca nu era vorba despre o procura ...pentru ca partea adversa era prezenta...Ce repercursiuni poate sa aiba acest lucru asupra mea, intreb acest lucru pentru ca avocatul partii adverse a plecat amenintand ca va contesta expertiza, va face plangere expertului...etc.etc.etc.
Si inca ceva, expertiza s-a facut chiar daca partea adversa a refuzat sa participe..
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:25, 20 Noiembrie 2009
La momentul expertizei, expertul trebuie sa expertizeze obiectul indicat de catre instanta.clarificarea in legatura cu bunul care trebuia expertizat ar fi trebuit facuta in instanta.Expertul poate sa-si faca treaba cu sau fara avocat.Prezenta avocatului este facultativa si nu influenteaza / nu trebuie sa influenteze, in nici un fel desfasurarea sau rezultatul expertizei.
Instanta va lua act ca expertul s-a achitat in termenul legal impus de obligatia efectuarii expertizei.
Urmeaza ca instanta sa se pronunte asupra aspectelor gasite la fata locului ,
sa analizeze diferitele constatate si mentionate la fata locului fata de cele in evidenta instantei.
Instanta ,la cererea partii adverse ,poate admite ,completarea expertizei strict referitor la aspectele evident contradictorii.
Din start cer scuze,nu inteleg sa jignesc specialistii colegi de marca, dar sunt situatii in care aparatorul ,cu scopul de a invoca ca sustine interesele clientului,
cu respectarea prevederilor in vigoare,poate sa puna in scena orice fel de aparari,
dizertatii si exposeuri,nu de alta dar de aceea este angajat ,sa sustina interesele clientului,cum intelege si prin ce metode se poate exprima mai bine.
Ca de partea cealalta a baricadei ,partea rade sau plange,astea sunt consecintele pe care si le asuma aceia care ajung sa solutioneze spetele prin instanta
Succes
In cazul in care un bun nu este gasit ,expertul este obligat sa evalueze ipotetic bunul respectiv ,conform descrierii partilor,urmand a face mentiune despre aceasta in raportul de expertiza efectuat.
Cu privire la al doilea punct de vedere expertul este obligat sa consemneze in lucrare pozitia partii neasistata la efectuarea expertizei si sa purceada la efectuarea lucrarii.
Daca lipsa avocatului este justificata,partea poate solicita instantei in obiectiunile formulate refacerea respectivei lucrari in prezenta aparatorului sau.
Instanta este cea care se pronunta cu privire la acest aspect,in sensul admiteriii sau respngerii obiectiunii formulate
De acord cu dumneavoastra, partea adversa poate cere orice, de la impartirea patutului si jucariilor copilului de 1 an ca fiind bunuri comune dobandite in timpul casatoriei... pana ca a cere prezenta avocatului sau la expertiza...Mi se par doua lucruri identic de absurde si sper ca instanta sa decida cum a decis si asupra jucariilor copilului...adica sa nu admita acest lucru. Inteleg ca avocatul este desemnat sa apere interesele clientului sau, pe baze legale, in cadru adecvat, in momentul in care acest lucru este necesar...Dar din moment ce instanta a desemnat un EXPERT pentru a evalua un bun recunoscut,la care exista factura si, mai mult, a fost inventariat ulterior de un executor judecatoresc...care este aportul avocatului in acest sens??? Nu spun ca am dreptate, vreau decat sa ma lamuriti.Multumesc!
Bunul poate fi recunoscut,exista si o factura,dupa cum afrimati,dar uzura acestuia trebuie calculata de expert,mai ales daca valoarea acestuia nu este recunoscuta de parti.

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara - partaj bunuri comune - consecinte? anniela anniela Buna ziua, in cadrul unui dosar civil de partaj s-au desemnat doi experti pentru evaluarea bunurilor comune. Ce se intampla daca: 1. una din parti refuza sa ... (vezi toată discuția)
Refuzul expertului de a cere lamuriri instantei...consecinte? anniela anniela Buna dimineata din nou. Experul evaluator a primit de la instanta minuta prin care este instiintat ca are de efectuat expertiza urmatoarelor :1;2;3;...n ... (vezi toată discuția)
Partaj- expertiza cornelmunteanu2000 cornelmunteanu2000 Pentru evaluarea unui imobil, instanta a dispus efectuarea unei expertize de catre un expert desemnat de instanta. Atat eu cat si partea adversa am angajat ... (vezi toată discuția)