avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ce rol joaca avocatul in desfasurarea unei expertize?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ce rol joaca avocatul in desfasurarea unei expertize?

Buna ziua!
Intr-un proces civil sunt desemnati doi exprti (evaluator si constructor) care se prezinta la parti sa evalueze si expertizeze acekle bunuri.
Am doua intrebari pentru 2 situatii diferite:
1.Expertul evaluator merge la partea adversa unde avea de evaluat bunul "x", bun ce fusese indicat de instanta ca fiind descris la pagina ...din dosar; Expertul constata ca bunul x nu corespunde cu descrierea din dosar, la pagina la care face referire instanta erau descrise cu totul alte bunuri, bunuri care nu fac parte din cele supuse expertizei. Insa partea adversa sa incapataneaza sa ceara expertizarea acelor bunuri din pagina...fara sa tina cont de ceea ce scrie negru pe alb pe hotarare, adica bunul "x"...Avand in vedere ca diferenta de valoare dintre bunul "x" si obiectele regasite la pagina indicata gresit de instanta este de ....nici mai mult nici mai putin de 9000E...ce pot face???
2.partea adversa refuza sa intre in domiciliul meu motivand ca nu intra decat cu avocatul desemnat de el special pentru expertiza; expertul desemnat de tribunal ia act de faptul ca acesta refuza sa intre in apartament si de faptul ca eu nu permit avocatului partii adverse sa fie se fata la expertiza, in acelasi timp acesta mentionand ca eu sunt de acord ca partea adversa sa participe la expertiza. Mentionez ca nu era vorba despre o procura ...pentru ca partea adversa era prezenta...Ce repercursiuni poate sa aiba acest lucru asupra mea, intreb acest lucru pentru ca avocatul partii adverse a plecat amenintand ca va contesta expertiza, va face plangere expertului...etc.etc.etc.
Si inca ceva, expertiza s-a facut chiar daca partea adversa a refuzat sa participe..
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 16:25, 20 Noiembrie 2009
Parerea mea este ca partea adversa poate veni cu avocatul sau si asta pentru ca la anumite intrebari (pentru a se lamuri) puse de expert aceasta poate invoca neintelegerea lor si atunci expertiza nu se poate desfasura in bune conditii. In ceea ce priveste bunul care trebuie expertizat este clar ca expertul se indreapta asupra celui indicat de instanta care a numit expertul si care a indicat obiectivele expertizei. Daca nu-l gaseste face mentiune despre situatia ivita si inainteaza raportul instantei.
Factura atesta dreptul de proprietate asupra bunului insa numai expertul poate stabili starea acestuia.
Cu stima
Sa aveti succes!
Multumesc, daca nu va grabiti...inca o intrebare:

din experienta dumneavoastra, sunt sanse ca contestarea expertizei de partea adversa pe motiv ca nu a participat la ea ( partea adversa a refuzat sa participe fara avocat, asa ca au plecat impreuna...la o cafea...) sa fie acceptata de instanta?
anniela a scris:

Multumesc, daca nu va grabiti...inca o intrebare:

din experienta dumneavoastra, sunt sanse ca contestarea expertizei de partea adversa pe motiv ca nu a participat la ea ( partea adversa a refuzat sa participe fara avocat, asa ca au plecat impreuna...la o cafea...) sa fie acceptata de instanta?

Indiferent de situatie,daca bunul ce se solicita a fi expertizat(evaluat)de catre instanta,nu este gasit ,expertul este obligat sa il evalueze ipotetic,dupa descrierea partilor.Daca partea,impreuna cu avicatul au fost initial prezenti ,apoi au plecat de la locul desfasurarii expertizei,expertul face aceasta mentiune si preda lucrarea.Daca neparticiparea partii adverse,cu/fara avocat s-a datorat unor imprejurari obiective,legale,la cererea instantei,expertul va reface expertiza in prezenta partilor.Oricum instanta apreciaza asupra motivelor lipsei uneia dintreparti.Nu este vorba despre contestarea expertizei,ci despre o cerere de refacere a acesteia in prezenta partilor.Imprejurarile aratate trebuiesc dovedite de dvs.,inainte ca instanta sa ia aceasta masura
expertul evaluiaza bunurile gasite in teren.avocatul daca reprezinta partea si in teren isi face o parere despre bunuri si atat. in rest are drept de obiectiuni si vede ce face.
Nu, daca partile au fost legal citate de expert cu data, ora si locul efectuarii expertizei prin scrisori recomandate depuse la dosarul cauzei odata cu raportul de expertiza.
Obiectiunile privind raportul de expertiza trebuie sa fie pertinente si utile lamuririi instantei in ceea ce priveste raspunsurile expertului la obiectivele stabilite de instanta. Daca expertul nu a raspuns la toate obiectivele admise de instanta sau raspunsurile sale sunt neclare sau contradictorii, expertul poate fi chemat in fata instantei pentru a da lamuririle necesare partilor si instantei privind efectuarea expertizei.
Daca o cauza de anulare a expertizei ar fi neprezentarea paratului din motive ce nu tin de culpa expertului prin necitarea legala a partilor, nu s-ar mai efectua nicio expertiza judiciara...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara - partaj bunuri comune - consecinte? anniela anniela Buna ziua, in cadrul unui dosar civil de partaj s-au desemnat doi experti pentru evaluarea bunurilor comune. Ce se intampla daca: 1. una din parti refuza sa ... (vezi toată discuția)
Refuzul expertului de a cere lamuriri instantei...consecinte? anniela anniela Buna dimineata din nou. Experul evaluator a primit de la instanta minuta prin care este instiintat ca are de efectuat expertiza urmatoarelor :1;2;3;...n ... (vezi toată discuția)
Partaj- expertiza cornelmunteanu2000 cornelmunteanu2000 Pentru evaluarea unui imobil, instanta a dispus efectuarea unei expertize de catre un expert desemnat de instanta. Atat eu cat si partea adversa am angajat ... (vezi toată discuția)