Lucrez la un after school iar in timpul activitatii un copil m-a lovit cu o minge de fotbal in fata, rupandu-mi rama ochelarilor si invinetindu-mi ochiul. Este considerat accident de munca? Ar trebui sa imi achite angajatorul alti ochelari?
Angajatorul spune ca nu, insa mie mi se pare ca da. Daca lucrezi cu cherestea si iti cade un lemn pe picior e accident de munca, daca lucrezi cu copii si iti scoate unul un ochi nu e? Mi s-ar parea corect sa mi se deconteze macar ochelarii, nu exista nicio baza legala pentru a solicita asta?
Am cautat prin lege dar nu reusesc sa imi dau seama cum s-ar aplica aici. Ma poate ajuta cineva va rog?
În sensul prevederilor art. 5 lit. g) din Legea 319/2006, este, de asemenea, accident de munca:
a) accidentul suferit de persoane aflate în vizita în întreprindere şi/sau unitate, cu permisiunea angajatorului;
b) accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţara sau în afară graniţelor tarii, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini;
c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
....
f) accidentul cauzat de activităţi care nu au legatura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de munca organizat de aceştia, în timpul programului de munca, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului;
...
q) accidentul suferit de o persoana aflată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni.
De asemenea, aceeasi Lege prede si:
Accidentul de munca se clasifica in raport cu urmarile produse si cu numarul persoanelor accidentate in:
- accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice;
- accident care produce invaliditate;
- accident mortal;
- accident colectiv, cind sunt accidentate cel putin trei persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza.
Ati suferit o vatamare in timpul orelor de program in unitatea angajatorului. Era de bun simt sa vina din partea angajatorului plata ochelarilor,
Articolul 8 din Legea 346/2002:
Cheltuielile pentru recuperare sunt suportate din bugetul fondului de accidente de muncă şi boli profesionale din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice. Calitatea de asigurator a CNPAS este stabilită în articolul 8 al legii numite anterior.
Cheltuielile pentru prestaţii şi servicii de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se efectueaza pentru următoarele:
reabilitarea medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
Un eveniment produs pentru a fi declarat accident de munca trebuie sa indeplineasca conditiile mentionate in Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.5 lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Daca ar fi indeplinite conditiile de mai sus, poate fi AM daca evenimentul s-a produs in conditiile
-art.30 lit.c) accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi;
Presupun ca este vorba de ochelari de vedere. Legat de decontarea ochelarilor deteriorati ar trebui sa existe prevederi in acest sens in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.
Numai ochelarii de protectie (inclusiv ochelari de vedere cu protectie speciala), diastribuiti lucratorilor ca echipament individual de protectie pot fi platiti de angajator.