avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce inseamna \" blocarea cartii funciare\"?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce inseamna " blocarea cartii funciare"?

Doresc sa cumpar o bucata de teren de la o persoana. Aceasta mi-a spus in urma unor discutii ca este nevoie sa BLOCHEZE CARTEA FUNCIARA, inainte sa facem tranzactia. Am ramas un pic debusolata, pentru ca nu inteleg ce inseamna BLOCAREA CARTII FUNCIARE atunci cand vrei sa cumperi un teren de la cineva. Am cautat pe net, dar nu am gasit nicaieri. Care este ideea cu blocarea cartii funciare? ce inseamna ea si de ce este necesara in contextul vanzarii unui teren ?
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2017
cezarad, utilizator
Cel mai recent răspuns: cezarad , utilizator 10:09, 12 Martie 2017
Blocarea cartii funciare se face de catre notarul care va incheia contractul. Este o masura de protectie pt ca vanzatorul sa nu mai vanda si altcuiva terenul.
Daca faceti antecontract (promisiune bilaterala de v/c( acesta se inscrie in cartea funciara ptr ca vanzatorul sa nu mai aiba posibilitatea sa mai incheie alte promisiuni sau vanzari a terenului respectiv intrucat la tranzactiile imobiliare se solicita extras de cf ptr informare din care se observa daca imobilul/terenul are sau nu sarcini (este ipotecat, inchiriat, promis).
In cazul in care tranzactia se incheie direct fara antecontract, se va scoate extras de cf de autentificare si apoi terenul se intabukeaza direct in cf prin inscrierea contractului de v/c in cf.
Multumesc pentru raspunsuri. Deci ca sa concluzionez, daca nu vreau sa fac ante-contract de vanzare cumparare , ci vreau sa cumpar direct, nu am practic nici cea mai mica nevoie de BLOCAREA CARTII FUNCIARE... Ca atare, blocarea cartii funciare este necesara doar in cazul in care faci un ante-contract?! Sper sa fi inteles bine. Eu nu doresc sa fac niciun antecontract, ci sa cumpar suprafata de teren direct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune fortata - contract autentic de vanzare cumparare lovit de nulitate relativa ? kamir kamir am un contract de vanzare cumparare in forma autentica din 2004 asupra unui teren aflat in indiviziune; la baza acestui contract a stat un ante-contract de ... (vezi toată discuția)
Am încheiat în 2008 un antecontract autentificat de vânzare teren arabil. acum moștenitorii au deschis un proces în care sunt pârât dar nu înțeleg ce se dorește de la mine, mă puteți lămuri? bogyoaca bogyoaca Buna ziua, Am incheiat in aprilie 2008 un ante-contract de vanzare cumparare pentru 1 ha teren arabil extravilan in Calarasi (in baza titlu de proprietate ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament gabi23242730 gabi23242730 Buna ziua, Urmeaza sa vand um ap., astazi merg la notar pt. blocarea si scoaterea cartii funciare. Intrebarea mea este daca sunt obligat sa ii las actele ... (vezi toată discuția)