Am încheiat în 2008 un antecontract autentificat de vânzare teren arabil. Acum moștenitorii au deschis un proces în care sunt pârât dar nu înțeleg ce se dorește de la mine, mă puteți lămuri?
Am incheiat in aprilie 2008 un ante-contract de vanzare cumparare pentru 1 ha teren arabil extravilan in Calarasi (in baza titlu de proprietate emis in 1997).
Am primit in baza acestui document 2500 lei , cu mentiunea ca 500 lei se vor utiliza pentru emiterea cartii funciare si a documentelor necesare pentru transferul de proprietate.
In ante-contract este mentionat pretul vanzarii la 3000 lei.
De asemenea, exista o incheiere de autentificare din 24 aprilie 2008 in fata unui notar din Calarasi.
Recent a fost deschis un dosar la judecatoria Calarasi cu reclamanti,mostenitorii persoanei cu care am incheiat ante-contractul (sotia si copii) si parat, subsemnatul.
Mi se solicita:
-sa indeplinesc procedura legii 17/2014 pentru teren cf. antecontractului din aprilie 2008
-sa autorizez reclamantii, in numele meu, sa sa indeplineasca procedura legii 17/2014 pentru teren cf. antecontractului din aprilie 2008
Se solicita constrangerea debitorului(subsemnatul) de a executa indeplinirea procedurii prealabile vanzarii,cf legii 17/2014 si autorizatia de a executa obligatia asumata de promitent vanzator cf art 1077/cod civil din 1864.
Nu inteleg exact ce se mai doreste de la mine.
Ma puteti ajuta cu un sfat?
Cel mai probabil nu a fost incheiat contractul de vanzare cumparare astfel incat dreptul de proprietate asupra terenului nu s-a transferat. Acest lucru inseamna ca dumneavoastra inca sunteti proprietar pe teren.
Reclamantii doresc sa dobandeasca dreptul de proprietate insa pentru acest lucru trebuie efectuate anumite proceduri prealabile.
De la data antecontractului cine a platit impozitul pe teren?
Mostenitorii puteau apela sa finalizati tranzactia pe cale amiabila dar au ales calea mai costisitoare si mai lunga.
Dreptul de a solicita incheierea unui contract de v/c este de 6 luni de la termenul specificat in antecontract.
In consecinta, puteti refuza sa mai transferati terenul, dreptul de actiune in instanta este prescris.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2019 cyan, moderator