avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii Compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii Compensatorii

Buna ziua,
M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare momentan.
De asemenea, cum trebuie incheiat contractul de munca pentru a beneficia de ajutor de somaj.

Va Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:53, 14 Septembrie 2009
1. Dvs. vorbiti de incheierea CIM dar, de fapt este vorba de incetarea CIM.
2. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie ca incatarea CIM sa se faca din motive neimputabile salariatului.
3. In cazul restructurarilor (desfiintarii unor posturi) este vorba de un motiv neimputabil salariatului (art.65 din Codul muncii). In acest caz, se aplica precederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
4. Daca la data lichidarii aveti zile de concediu de odihna cuvenite si neefectuate va vor fi compensate in bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de odihna compensat babusca babusca Buna ziua, Contractul Individual de Munca inceteaza la data de 01.12.2009 prin decizie cu art.65 (1), iar preavizul de 20 zile lucratoare cu art.73 alin ... (vezi toată discuția)
Concediere irina.lungu irina.lungu am fost concediata de la firma la care am lucrat ,din motive financiare.firma activeaza in domeniul vanzarilor.am avit preaviz de 20 de zile,timp in care am ... (vezi toată discuția)
Decizia de restructurare si co daria33 daria33 Am primit decizie de restructurare cu data de 15.12.2009,cu preaviz 20 zile,:am rugat-o pe patroana mea ca in periaoda de preaviz sa nu mai vin pt ca mai aveam ... (vezi toată discuția)