avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... decizia de restructurare si CO
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

decizia de restructurare si CO

Am primit decizie de restructurare cu data de 15.12.2009,cu preaviz 20 zile,:am rugat-o pe patroana mea ca in periaoda de preaviz sa nu mai vin pt ca mai aveam de luat concediul de odihna pe 2009. Azi cand mi-am luat cartea de munca era inchisa cu data de 15.12.2009.Maine o sa merg la firma sa-mi iau banii pe luna decembrie.Ar trebui sa-mi plateasca concediul de odihna ca normal nu a existat nici un preaviz?Cartea de munca ar fi trebuit sa se inchida dupa incetarea preavizului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:19, 8 Ianuarie 2010
Buna ziua,
concediul de odihna suspenda preavizul.
Ce nu prea inteleg eu: postul s-a desfiintat cu 15.12.2009 si d.voastra atunci a-ti aflat? caci, daca cartea s-a inchis cu 15.12.2009, inseamna ca a-ti fost in preaviz de pe la jumatatea lunii noiembrie.
Zilele de concediu neefectuate se platesc la incetarea raportului de munca si vor aparea pe ultimul fluturas de plata.
1. Concediul de odihna nu suspenda preavizul. Preavizul este suspendat numai in cazurile cand este suspendat CIM (ex: concediu medical).
2. Perioada de preaviz este obligatorie, la fel si salariul compensator, asa cum zice CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Incetarea contractului individual de munca (CIM) se face dupa expirarea perioadei de preaviz.
4. CO cuvenit si neefectuat se compenseaza in bani la data incetarii CIM.
5. Mergeti la ITM si discutati problema, poate va ajuta sa nu mai ajungeti in instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii Towelie Towelie Buna ziua, M-ar interesa in ce conditii se acorda salariile compensatorii la o societate comerciala privata, avand in vedere ca se face o restructurare ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Preaviz si co in caz de concediere valery_70 valery_70 In data de 22.07.2008 am fost anuntati ca firma nu ne mai poate asigura de lucru din 23.07 si ne concediaza .Va rog sa-mi spuneti daca avem dreptul la ... (vezi toată discuția)