Am primit decizie de restructurare cu data de 15.12.2009,cu preaviz 20 zile,:am rugat-o pe patroana mea ca in periaoda de preaviz sa nu mai vin pt ca mai aveam de luat concediul de odihna pe 2009. Azi cand mi-am luat cartea de munca era inchisa cu data de 15.12.2009.Maine o sa merg la firma sa-mi iau banii pe luna decembrie.Ar trebui sa-mi plateasca concediul de odihna ca normal nu a existat nici un preaviz?Cartea de munca ar fi trebuit sa se inchida dupa incetarea preavizului?
Buna ziua,
concediul de odihna suspenda preavizul.
Ce nu prea inteleg eu: postul s-a desfiintat cu 15.12.2009 si d.voastra atunci a-ti aflat? caci, daca cartea s-a inchis cu 15.12.2009, inseamna ca a-ti fost in preaviz de pe la jumatatea lunii noiembrie.
Zilele de concediu neefectuate se platesc la incetarea raportului de munca si vor aparea pe ultimul fluturas de plata.
1. Concediul de odihna nu suspenda preavizul. Preavizul este suspendat numai in cazurile cand este suspendat CIM (ex: concediu medical).
2. Perioada de preaviz este obligatorie, la fel si salariul compensator, asa cum zice CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Incetarea contractului individual de munca (CIM) se face dupa expirarea perioadei de preaviz.
4. CO cuvenit si neefectuat se compenseaza in bani la data incetarii CIM.
5. Mergeti la ITM si discutati problema, poate va ajuta sa nu mai ajungeti in instanta de judecata.