M-ar interesa, va org frumos, procedura legala de urmat pentru situatia descrisa mai jos:
- actualmente sunt casatorit (din anul 2013) in Slovacia (sotia este cetatean slovac)
- inainte de casatorie, in 2007, am incheiat in Romania un contract de leasing imobiliar cu durata de 10 ani, pe care urmeaza sa il termin in iulie 2017
- sotia este de acord ca, la terminarea contractului de leasing, sa nu emita pretentii asupra apartamentuli respectiv, deci acesta sa devina proprietatea mea exclusiva
- banuiesc prin urmare ca ar trebui incheiat un act notarial prin care sotia sa declare ca renunta la pretentille de proprietate, iar acest act sa il prezint atunci cand voi semna pentru intrarea in posesie, la terminearea leasingului
Mi-ati putea, va rog, explica procedura legala in caest sens.
Va multumesc pentru raspuns.
Daca inteleg bine, schimbarea regimului comunitatii legale s-ar referi la totalitatea bunurilor comune, ceea ce nu dorim.
Prin urmare, un partaj in timpul casatoriei ar fi actiunea convenabila.
Din ce am mai citit in acest sens, ar trebui sa inchei cu sotia mea un contract de partaj voluntar, prin care sa hotaram incetarea coproprietatii (prin partaj) asupra bunului comun respectiv (apartamentul in cauza).
In legatura cu acest demers, as mai avea o intrebare, va rog: daca inteleg bine, contractul respectiv se poate incheia doar dupa terminarea contractului de leasing, pentru ca abia atunci apartamentul respectiv devine proprietate comuna.