avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... actualmente se pot intabula contractele sub semnatura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

actualmente se pot intabula contractele sub semnatura privata atata vreme cat privesc constructii, fara teren (apartamente)

Noul text al art. ART. 22 din LEGEA nr. 7 din 13 martie 1996 cadastrului si a publicitatii imobiliare avea urmatorul cuprins : "1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-a constituit ori s-au transmis in mod valabil."
Vechiul text, anterior modificării prin pct. 35 al art. I din Titlul XII din LEGEA nr. 247 din 19 iulie 2005, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 653 din 22 iulie 2005. era " ART. 22
(1) Dreptul de proprietate si celelalte drepturi reale asupra unui imobil se vor inscrie in cartea funciara pe baza actului prin care s-au constituit ori s-au transmis, numai daca acel act s-a incheiat in forma autentica."
Aceasta din urma teza privind incheierea actului in forma autentica a fost abrogata expres.
Consecinta fireasca este aceea ca atunci cand legea nu impune forma autentica ad validitatem (in cazul apartamentelor fara teren in proprietate,de exemplu) este suficient inscrisul sub semnatura privata pentru intabularea dreptului .
Interesant, ce ziceti?Avocatii ar cam avea de lucru in detrimentul notarilor....

Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 15:49, 24 Decembrie 2005
Am aceeasi parere. dar s-a riscat cineva ? S-a intabulat vre-un contract v-c certificat de avocat ?
...si cine mai calculeaza taxa de timbru datorata statului...sau nu se mai datoreza...doar pur si simplu facem contracte de mina intr-o veselie...
Am aceiasi parare.Constructiile,fara teren,potrivit Legii cadastrului ar trebuii sa fie intabulabile.Cert este ca,in Bihor se reping la intabulare contractele sub semnatura privata.In jud.Satu Mare intre 1995/2000 am cunostiinta ca se intabulau.Dupa cum se intabuleaza si apartamentele cumparate in baza L.61/1990(modificata) care sunt tot contracte sub semnatura privata.
Cu privire la timbraj situatia este simpla: se taxeaza potrivit Legii 146/1997 / transcrierea actelor sub semnatrura privata ,s.a.
La Cadastru se achita doar 30% din taxa prevazuta de textul Legii.
Mai nou, se achita 1oo RON + 1% din valoarea contractului
...in cazul instrainarii constructiilor fara teren se transmite totusi un dezmembramint al dreptului de pr. asupra terenului...pentru ca o constructie nu poate sta in aer...dupa cum spuneam, se transmite si un drept de folosinta sau sdupa caz, superficie...care, conf.L.247/2005 necesita forma
autentica...in concluzie sunt de parere ca datorita acestui considerent, se impune forma autentica...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acontractul de vanzare cumparare a unui apartament se poate face si de catre un avocat?ce onorarii sunt? ancutica ancutica Doresc sa vand un apartament cu 2 camere si as dori sa stiu daca actele le pot incheia si la un avocat;ma gandesc ca au onorarii mai mici. (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare consensuala raisacristina raisacristina In jurul anului 1960 bunicii au cumparat casa printr-o simpla hartie facuta intre parti...prin care se transfera casa in schimbul unei sume de bani. Dupa ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unei constructii december december Nu este vorba de o situatie reala, sunt student, an 2, UBB si am o nelamurire cu privire la instrainarea unei constructii si forma actului de care este nevoie, ... (vezi toată discuția)