În luna Decembrie 2016 am avut un accident la locul de muncă, medicul de familie mi-a dat concediu medical 7 zile ( barem 01, boală obișnuită 75% ), și în luna Martie 2017 firma mi-a spus și mi-au dat medicalul înapoi pentru al corecta la medicul de familie în baremul 03 ( accident de muncă ). Medicul de familie refuză corectarea medicalului; cei de la resurse umane mi-au spus că trebuie corectat medicalul în caz contrar au spus că îmi rețin din salariu toată suma plătită pe acea lună. Au acest drept ? Cum pot rezolva ?
Dvs. nu ati spus medicului ca ati avut accident de munca? Sau ati dat declaratie ca nu a fost accident de munca?
Certificatul medical ar fi trebuit completat cu codul 03, angajatorul l-ar fi platit cu 75% ca la codul 01 (asa a si platit, de fapt), iar dupa obtinerea avizului de incadrare in accident de munca, ar fi trebuit sa recalculeze indemnizatia platita dvs. si sa va dea diferenta de bani.
Insistati sa convingeti medicul sa va corecteze certificatul, altfel nu rezolvati situatia.
Da, i-am spus că am suferit un accident de muncă, i-am dus și scrisoare medicală de la spitalul la care am fost transportat după accident. Dar firma ce drept are de a-mi reține toată suma plătită în acea lună ?
Indemnizatia de concediu medical pe care ati primit-o atunci a fost decontata cu casa de sanatate, ceea ce nu ecorect dupa incadrarea in accident de munca. Angajatorul trebuie sa restituie suma respectiva casei de sanatate si sa o solicite la casa de pensii, dar numai daca aveti certificate medicale cu cod 03.
Nefacandu-se corectia de catre medic, suma devine paguba la angajator, certificatele initiale nefiind valabile, nu mai aveti concediu medical, iar pentru dvs. suma revine ca suma necuvenita, pe care trebuie sa o restituiti angajatorului. De aceea v-am spus initial sa insistati la medic, spuenti-i ca-l reclamati la casa de sanatate (oricum va fi penalizat pentru greseala, deci va pierde la salariu).
Codul muncii:
ART. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.