avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul la pensia de intretinere in bani a minorului ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul la pensia de intretinere in bani a minorului care locuieste cu ambii parinti, fara ca acestia sa fie despartiti in fapt

Se ridica intrebarea daca minorul are dreptul la 1/4 din veniturile parintilor daca acestia se inteleg in acest sens, fara ca acestia sa fie despartiti in fapt.

Mai concis spus, daca parintii se inteleg ca fiecare sa contribuie cu 1/4 din venituri si acesti bani sa ii revina minorului.

Nu este vorba de ipoteza in care ei se vor judeca si va decide instanta pentru ca instanta nu poate interveni in intelegerea parintilor.

Considerati ca este legal sau nu, daca se procedeaza in acest mod?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:22, 18 Martie 2017
Pai, in familie, nu se baga nimeni cata vreme minorul creste linistit. Nici daca nu e linistit, nu se prea baga cineva, dacat in cazuri extreme, ptr institutionalizare.
Da, este foarte corect sub aspect juridic.

Daca nu se incalca nicio norma de drept si este in interesul suprem al minorului cine sa se bage, pentru ca nici nu are dreptul...
Deci intrebarea dvs este daca eu si tatal copilului meu putem sa punem cate 1/4 din veniturile noastre? Sa-i punem unde? Sa-i dam cui?
Sigur ca putem sa facem ce vrem noi cu banii nostrii.
Pot sa pun 1/4 din veniturile mele si cu vecinul. Nu ma impiedica nimeni sa-i pun.
Este vorba cu titlu de obligatie de intretinere pentru minor.
Adica acei bani sa devina ai minorului și nu ai dvs. și ai soțului.

Banii ar avea aceasta natura juridica de obligatie de intretinere sau ar fi donatie pentru copil?
Părinții au dreptul de a stabili prin înțelegere obligația de intretinere dacă nu sunt despartiti în fapt sau este interzis de lege ?
Interzis nu este, după părerea mea.

De aceea se ridica întrebarea cu privire la natura juridica a titlului în baza căruia minorul ar deține acei bani.

Putem avea în vedere ipoteza în care parintii timp de 10 ani pun acești bani împreună pentru minor și se aduna o suma mare.
Minorul își va cumpăra un apartament din acei bani.
El își va cumpăra și haine din acei bani dar tot rămâne o suma mare.

Banii oricum sunt ai minorului dar apare întrebarea dacă părinții pot stabili obligația de intretinere sau ar fi donatie.
Titularii înțelegerii au dreptul de a stabili natura juridica a actului juridic.

Și dacă punem problema altfel, în sensul ca părinții sunt despartiti în fapt și unul dintre părinți achita 1/4 din venituri timp de 10 ani fără a exista hotărâre judecătorească se poate observa ca este practic același lucru.
Banii se dau de bunavoie în ambele cazuri și fără hotărâre judecătorească.
Am inteles problema..
Ei presteaza intretinere in natura pana la 1/4 ( sau legal functie de nr copiilor) si vor sa se inteleaga sa aloce minorului cat ar veni 1/4 din venitul fiecaruia, iar dupa ce cheltuie cu el cat au de cheltuit pe mancare , imbracaminte, scoala, excursii, sa ii puna diferenta pe cont cu titlul de intretinere si vreti sa stiti regimul banilor din cont..
Aceeasi problema s-ar pune si cu intretinerea in bani data de un parinte- sa zicem ca plateste tatal pensie, mama cheltuie din banii ei cu copilul sau mare parte a ei, iar banii de la tata sau parte din ei, ii pune pe cont copilului. Ce regim au banii- intretinere de la tata sau donatie de la mama ?
Cred ca se poate interpreta in ambele spete, oricum.
Ar fi clar intretinere daca acel copil ar sta separat de parinti, insa daca il creste unul din parinti sau amandoi, daca socotesti si cat ar costa locuinta si cat mananca si cat imbraca si etc, etc, banii care ar ramane ar fi peste limita de 1/4 cat ar fi intretinerea asa ca se prea poate ca banii din cont ramasi sa cam fie donatie.
Mai departe- pe cine ar deranja daca ar fi donatie ? Pe eventuali creditori ai parintilor, pe alti copii ai acestora sau pe cine ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aspecte practice legate de obligatia de intretinere in natura bogdano_84 bogdano_84 Speta: Divort prin acord notarial, un copil rezultat din casatorie, obligatia de intretinere in natura. Intrebari: 1. Cum se executa practic obligatia de ... (vezi toată discuția)
Divort stoianla stoianla Pensia pentru un copil este in valoare de 25 %.....,chiar daca părintele care o plătește lucrează în străinătate , iar copilul și mama se afla in Ro ... (vezi toată discuția)
Înțelegere amiabil - plata pensiei alimentare bugnarciprian bugnarciprian Buna, am un copil de 3 ani fara a fi casatorit cu mama copilului, copilul locuieste cu mama lui. Mama lui vrea sa ii platesc o suma fixa lunar pt copil pana la ... (vezi toată discuția)