Buna ziua
Am o problema pe care am produs-o eu din necunostiinta . In urma cu mai multi ani sotia mea a nascut un copil , eu , bucuros am scos repede certificat de nastere , dar pana sa se externeze sotia cu copilul din spital , copilul a murit , in certificatul constatator scrie : insuficienta cardiorespiratorie , nastere prematura , fetusul fiind incinerat in spital nu am avut nevoie de certificat de deces pentru inhumare .
Am fost la primarie si am anuntat ca copilul a murit , dar greseala mea a fost ca nu am facut si o cerere sau ceva scris , anii au trecut si in registrul de stare civila copilul figureaza si acum ca persoana in viata . Am primit acum o saptamana din partea primariei o adresa pe numele copilului sa se prezinte la primarie cu unul din parinti , a fost sotia la primarie si a anuntat ca copilul nu a trait decat 5 zile , a prezentat certificatul constatator al mortii , persoana de la primarie a spus ca nu se poate elibera certificatul de deces decat dupa indeplinirea unor formalitati .
Intrebare :
Ce trebuie sa fac acum si la cine trebuie sa ma adresez , am fost la parchet si au zis ca nu la ei , am fost la judecatorie si tot asa ma plimba de colo colo .
Va rog sa ma sfatuiti ce formulare trebuiesc , ce demersuri si catre cine .
Multumesc anticipat
Trebuie sa luati legatura cu un avocat pentru deschiderea unui proces pentru declararea judecatoreasca a mortii. veti prezenta actele , se vor face cercetar,se vor audia martori, etc . si se va obtine o hotarare judecatoreasca in urma careia veti obtine certificatul de deces.
Luati legatura cu reprezentantii Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor, Serviciul de Stare civila. Din moment ce sunteti in posesia certificatului medical constatator al decesului solicitati in scris spitalului o adeverinta din care sa rezulte ca inhumarea s-a facut prin incinerare de catre spital. Acestia nu aveau voie sa incinereze fara adeverinta de la starea civila.