avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de intretinere viagera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de intretinere viagera

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti in legatura cu contractul de intretinere viagera. In anul 2002 parintii mei au facut un asemenea contract cu mine ,la vremea respectiva nefiind casatorita.,dar actele nu le-am depus la cartea funciara deoarece notarul ni-a spus ca se pot depune cind vrem noi. Intrebarea este ; mai sint valabile acele inscrisuri in prezent?
Daca depun actele ptr. intabulare acum,fratii mei ,in cazul decesului parintilor , mai au dreptul de a ataca contractul? Acum sint casatorita; bunurile care imi revin in urma acestui cotract constituie bun propriu? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 21:37, 15 Septembrie 2009
Dupa pararea mea contractul este valabil si puteti sa-l depuneti la Oficiul de Cadastru. Fratii Dvs. poate sa atace contractul in cazul decesului parintilor Dvs. deoarace ei sunt mostenitori rezervatari, iar acel contract de intretinere aduce atingere rezervei lor.

Ati dobandit bunurile inaintea casatoriei (la data contractului de intretinere), deci sunt bunuri proprii, dupa pararea mea.
Contractul de intretinere nu face parte din categoria liberalitatilor, fiind un contract cu titlu oneros (chiar daca este unul aleator, prin care intretinatorul poate dobandi imobilul contra unei prestatii care valoric nu va ajunge la valoarea imobilului dobandit) si ca atare nu poate aduce atingere rezervei.
da, actul produce efecte si poate fi intabulat.

Indiscutabil ca dl. Themis are dreptate intrucat nu este vorba de o liberalitate.

Transferul dreptului de proprietate a intervenit la data incheierii contractului de intretinere cu parintii dvs.
In acest context bunul nu face parte din comunitatea de bunuri -fiind deci bun propriu- .. deci actualul dvs. sot nu poate emite pretentii asupra casei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte la apartament neculai88 neculai88 Suntem 3 frati (2 fete + 1 baiat). Parintii traiesc, sunt sanatosi. Parintii au hotarat ca sa faca actele la casa pe numele unuia dintre copii (pe numele ... (vezi toată discuția)
Donatie apartament ieeugen ieeugen buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. pot face donatia unui apartament unuia dintre fii mei? ce acte imi trebuie si cam care ar fi conditiile ... (vezi toată discuția)
Donatie irina-escu irina-escu Buna ziua Care ar fi cea mai potrivita modalitate prin care mama imi poate da un apartament? Datele sunt urmatoarele: ambii parinti traiesc si suntem 2 ... (vezi toată discuția)