avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Antecontract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Antecontract de vanzare-cumparare

Buna ziua, va aduc spre dezbatere urmatoarea situatie. Eu, impreuna cu 2 verioasare detinem un teren intravilan cu constructii, intabulat cu titlu de mostenire in CF. Noi dorim sa vindem acest teren+constructii. Cumparatorul este dispus sa plateasca suma ceruta de noi in urmatoarele conditii : jumatate la semnarea antecontractului si restul dupa obtinerea autorizatiei de demolare de la primarie.
Intrebarea mea este: se poate obtine autorizatia de demolare in baza unui antecontract si daca da ce clauze trebuie sa existe in antecontract astfel incat schimbul proprietatii sa se faca in temeiul legii, iar cumparatorul sa nu se poata razgandii.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: robertinom , utilizator 20:01, 21 Martie 2017
Autorizatia de demolare nu are nicio legatura cu acel pre contract. Se obtine in baza altor acte de catre proprietarii imobilului.
Obtinerea autorizatiilor nu se face in baza unei promisiuni de v/c ci numai in baza unui act de proprietate, respectiv, contract de v/c, certificat de mostenitor, contract de donatie.

Explicatia este simpla, vanzatorul obtine autorizatia de demolare, demoleaza si apoi nu mai doreste sa finalizeze incheierea tranzactiei. Eventual, numai daca este prevazut in promisiune, il poate despagubi pe vanzator cu dublul avansului. Iar vanzatorul ramane, sa zicem, cu 10000 eur dar si cu un imobil demolat de 100000 eur. Cu cat va mai vinde un morman de daramaturi care valora 100 k eur?

Restul pretului se achita la incheierea contractului de v/c.
Buna ziua, dar am putea incheia un contract de vanzare cumparare cu clauza? Astfel incat daca cumparatorul nu isi respecta promisiunea de plata a cotei de 50% din valoarea promisa 50% se achita la incheiere restul dupa un termen stabilit ),proprietatea sa ne revina? Multumesc,
Pai avansul vi-l da la semnarea antecontractului. Nu vi-l da, nu semnati antecontractul.
Daca ulterior nu primiti si restul de bani, vanzarea cumpararea nu se mai incheie, iar cumparatorul pierde avansul.
Antecontractul este doar o promisiune de vanzare : X promite ca vinde imobilul lui Y pana la data de ..., la pretul total de..., din care s-a achitat avans atat.

Deci pana la semnarea contractului de vanzare cumparare proprietar ramaneti dvs, deci dvs obtineti autorizatia de demolare in baza actelor de proprietate. Ca demolati sau nu, o sa procedati cum credeti.
Dar se poate si prin contract de vanzare cumparare cu clauza? M-ar interesa deoarece nu am cum sa merg sa obtin toate actele necesare demolarii si ar fi mai simplu daca noul viitor proprietar s-ar ocupa de aceste acte.

Alte discuții în legătură

Refuz semnare contract de vanzare-cumparare DrHOOK. DrHOOK. Buna seara, Am un prieten care vinde un apartament,a facut un antecontract de vanzare-cumparare cu un cumparator care a obtinut un credit ipotecar. In ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare apartament in rate Osanca Osanca Buna ziua, vand un apartament si primesc avans suma de 1000euro, diferenta urmand sa mi se plateasca in rate egale lunar, pe o perioada de 5 ani.Pentru mine ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa cristina_2013 cristina_2013 Buna ziua. Doresc sa cumpar un apartament prin \\"prima casa\\" si actualul proprietar este in urmatoarea situatie: restante la intretinere (in jur de 10.000 ... (vezi toată discuția)