avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Data afisare lista intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Data afisare lista intretinere

Buna ziua,

Asociatia a avut cutuma pana acum (asa stabilise administratorul, care se apucase de administrare de vreun an) ca lista spre exemplu pe februarie sa fie afisata la jumatea lunii martie. Asta inseamna toate facturile venite in februarie (unele pentru consumurile din ianuarie)...erau afisate la avizier la jumatatea lui martie. Ba mai mult pentru factura de apa din februarie (cosnumul din ianuarie) lua apometrele citite la inceputul lui martie (consumul din februarie), probabil si asta fiind un motiv de taraganare a listei.

Ce vreau sa fac eu e sa aduc lista la normalitate..adica daca am facturile pe martie pana in 20-22 martie venite..sa afisez lista pe 23. astfel se aduna mai repede banii de la proprietari..si fondul de rulment nu e mereu intins..la maxim..adminul fiind mereu in lipsa de bani pentru a achita facturile.

Am gasit In HG. 1588/2007 Art. 25. - (1) administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta.

Pe mine ma intereseaza care ar fi cutuma si legislatia. Cand e posibil sa afisezi lista la Avizier? Eu vreau cat mai repede...Adminul vrea cat mai tarziu..acum imi invoca faptul ca vom avea afisate 2 liste afisate in martie (lista pe februarie si pe martie) si ca asta ar fi ilegal, dar nu stie sa zica ce lege se incalca. Eu ii arat Art 25 si el sustine ca noi suntem acum in legaliatte.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:10, 20 Martie 2017
mdDentist a scris:

Ce vreau sa fac eu e sa aduc lista la normalitate..adica daca am facturile pe martie pana in 20-22 martie venite..sa afisez lista pe 23. astfel se aduna mai repede banii de la proprietari..si fondul de rulment nu e mereu intins..la maxim..adminul fiind mereu in lipsa de bani pentru a achita facturile.

Atentie la termeni: cum adica daca ai facturile pe martie pana in 20-22 martie?
Poti sa zici ca ai facturile pe februarie pana pe 20-22 martie si ca vrei sa calculezi lista de plata pe februarie pe 23 martie - intelegeti?

Eu, impreuna cu inca cateva mii de administratori am primit pana astazi toate facturile si cheltuielile lunii februarie si trag nadejdie ca luni, 20.03.2017 sa le afisez si astfel sa ma si incadrez in prev. HG. 1588/2007 Art. 25. - (1) administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta.

Cunosc administratori (am folosit si eu metoda) care au doar 1-2 facturi de achitat la furnizori, sa zicem apa si incalzirea. Ce fac baietii? Asista la citirea contorilor, primesc procesul verbal de citire si au acces la cantitatea primita. Cunosc pretul, fac cateva calcule acolo si stiu valoarea cu care o sa vina factura peste 10-12 zile..., deci au tot timpul din lume sa calculeze repartizarile pe lista de plata. Desigur, cand vin facturile, nu au decat sa le confrunte nitel...

Toate acestea se fac cu largul concurs al conducerii asociatiei, a cenzorului - dar una peste alta, este vorba de incredere. Avantajul este cel aratat de catre dvs. - nu ai treaba cu Fd. de rulment, ai facut incasarile in 10 zile, ai achita furnizorii si hai noroc la la mai mare, ne vedem toti de treaba noastra.

Succes!




mdDentist a scris:


daca am facturile pe martie pana in 20-22 martie venite..sa afisez lista pe 23.


Furnizorii de utilitati preiau indexul de consum in martie pentru luna februarie...
Pentru afisare lista,ar trebui sa aveti in vedere ca de la sosirea facturilor este imperios necesar sa acordati un timp faptic pentru verificare si calculare cote individuale,pentru verificat de catre cenzor,lucru care nu se poate de pe o zi pe alta cum idoriti dv
Nu este temeinic sa se afiseze intr-o luna concomitent 2 liste

intre facturi este o diferenta de cca 30 zile
in luna februarie platiti factura din ianuarie, dar administratorul plateste factura in ianuarie, dar pt asta trebuie sa fie constituit obligatoriu fondul de rulment pentru ca nu se vor strange banii in 2 zile, si de asemenea intre facturile dintr-o luna pot fi diferente mai mari de 15 zile si neavand bani nu le poate plati si intra la penalitati
cel mai bine este sa se afiseze lista la fiecare 01 al lunii, facturile fiind deja platite urmand a se recupera banii
@ Adam Grecu

Sa ma explicitez pana la capat.
Acum cateva zile (deci luna martie) am afisat Lista de plata intitulata : Februarie. Ea contine facturile primite de la furnizori (emise) in luna Februarie..si cum ati remarcat, utilitatile sunt de la consumurile din ianuarie. Deci o mare varza. Fondul de rulment e jumate prin restantieri..si cu ce mai avem..si datorita lungirii exagerate..3 saptamani cat mosmondea el actele spre contabil si telefonu fara fir...sunt restante si vin penalitati. Adminul e fost instalator reprofilat, si a facut cum l-a taiat capul, intr-o asociatie unde presedintele era decedat de vreo 2 ani si fostul admin la fel de vreun an.

Deci spuneti ca nu ma opreste nimeni sa afisez lista imediat dupa ultima factura..pe 20-22. Softul de administrare permite cenzorat de la distanta. Cenzora are acces la baza de date, facturi scanate tot, le vede pe internet. Facturile pe care le am, le-am introdus si distribuit si probabil nu-mi ia mai mult de 5 minute sa o introduc si pe ultima. Asociatia e mica..o scara..nu avem venituri..nu angajati.

editat : citare dintr-un mesaj anterior al altui utilizator (Regulament pct.2.8)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Martie 2017
mdDentist, utilizator

mdDentist a scris:
Sa ma explicitez pana la capat.
Acum cateva zile (deci luna martie) am afisat Lista de plata intitulata : Februarie. Ea contine facturile primite de la furnizori in luna Februarie..si cum ati remarcat, utilitatile sunt de la consumurile din ianuarie. Deci o mare varza.


Gresiti din nou: daca ati afisat lista de plata a lunii FEBRUARIE 2017 (in urma cu cateva zile), este foarte bine, insa gresiti cand afirmati ca aceasta contine c/val utilitatilor consumate in luna ianuarie. Factura contine c/val consumurilor lunii FEBRUARIE 2017 si PUNCT.
Asadar chiar nu este o varza de fel, ci chiar realitatea, insa v-as sugera sa verificati cu atentie ce scrie pe facturi - va uitati la perioada facturata ... de la... pana la...
Eu cred ca aici gresiti, dar sa vedem...

Cu privire la adminul reprofilat. Nu va mai bazati pe asta ca s-ar putea sa pacatuiti. Verificati-l si daca nu corespunde, il schimbati. Vorbiti si cu cenzora, sa-si de o parere si procedati ca atare.

Din nou, va doresc mult succes!

Alte discuții în legătură

Ce se intampla daca nu platesc fondul de rulment ? id012012 id012012 Am mai intreabat anterior daca se da inapoi acesti bani de fond rulment, si am inteles ca acest fond se recupereaza doar in momentul in care exista un nou ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment Pilu Pilu Buna ziua, as dori sa intreb daca fondul de rulment care trebuie platit la asociatiile de proprietari/locatari este obligatoriu, prin lege, sau facultativ. ... (vezi toată discuția)
Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)