avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cea mai ieftina procedura de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cea mai ieftina procedura de succesiune

Buna ziua.
Ne confruntam cu o situatie care pe mine efectiv ma dispera #-o#-o (ma dispera pt ca trebuie sa aruncam mii de lei pe geam).Acum 20 de ani tata a decedat iar apartamentul este trecut atat pe numele lui cat si pe numele mamei.Noi suntem doi frati.Acum dorim sa vindem dar am realizat ca nu putem din motiv ca nu avem succesiunea facuta(in 1997 nu cred ca te chema cineva sa dezbati succesiunea).Nu inteleg de ce daca si eu si fratele suntem decisi sa renuntam la partile noastre nu putem pur si simplu sa ne prezentam la momentul vanzarii si doar sa semnam?
Am inteles ca ar exista doua optiuni (notar sau instanta judecatoreasca) dar in cazul instantei e posibil sa dureze mai mult si in plus costa si avocatul.

Exista si alte variante?Spre exemplu sa donam partile noastre mamei?
Va multumim.

PS. Din toamna am decis sa ma inscriu la Drept pt ca pur si simplu aceste situatii legale ne depasesc, nici termenii nu ii intelegem si din pacate toata viata ne vom lovi de ele.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:39, 20 Martie 2017
Varianta mai convenabila este procedura notariala(din pacate pentru noi ca avocati:()Nu aveati informatiile necesare succesiunea trebuia dezbatuta si in 1997 si in 1957,Este plin de absolventi dedrept care nu profeseaza astfel incat nu stiu daca este o solutie sa va inscrieti la facultate doar pt motivul invocat de dvs.Succes
Eh, cand o sa absoviti dreptul o sa intelegeti necesitatea procedurii succesorale.
De ce? Poate exista un testament care trebuie redus, poate mai sunt alti mostenitori, poate cei care sunt nu au pretentii la succesiune si atunci cotele se modifica, trebuie stabilit care, ce rude sunt si in functie de asta se stabileste vocatia succesorala si cotele ce le revin, poate exista pasiv succesoral care trebuie lichidat etc etc etc.
Nu, nu va chema nimeni in 1997, dar eu stiu ca unii oameni sunt mai constiinciosi si vor sa aiba acte de proprietate. Si mai stiu ca daca va mai interesati in stanga si in dreapta ati fi aflat ca in termen de 2 ani de la data decesului, nu platiti impozit la stat de 1% din valoarea bunurilor, deci va costa mai putin.
Din pacate, fara dezbaterea succesiunii nu puteti vinde. Calea o alegeti dvs. Deosebirea e ca prin instanta dureaza si costa mai mult.
Dar avand in vedere ca un apartament se vinde cu minimum 25.000 euro, 2000 lei pentru o succesiune n-or fi un capat de tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebări despre succesiune Vladgga Vladgga Buna ziua! Tatal meu a decedat un urma cu 2 luni si am vrea sa rezolvam cu actele stiind ca pana se face 1 an devla deces nu vom plati taxe. Nu avem ... (vezi toată discuția)
Testament mirunapetre mirunapetre Mama mea a mostenit un apartament prin testament fiint legatar universal,defuncta a facut testamentul in 1997 fiind vaduva fara rude in ... (vezi toată discuția)
Drept civil serg serg succesiunea .tata a decedat ,suntem 6 frati ,unul dintre frati a renuntat la mostenire printr-o declaratie notariala ... (vezi toată discuția)