avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSO - sesizare angajator pentru nereguli referitoare ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSO - sesizare angajator pentru nereguli referitoare la ssm.

Buna ziua,

Am o curiozitate:

- daca un manager general sau un manager de operatiuni (roman sau strain) este sesizat conform legii protectiei muncii referitor la situatii care pun in pericol sanatatea si chiar viata angajatilor si respectivul nu ia masuri de remediere a situatiei, care pune in pericol angajatii, poate fi acuzat de tentativa de omor?

Si in cazul in care in hartii este totul in regula (masuratorile de noxe), acest lucru datorita unor probabile aranjamente/intelegeri cu firmele care fac masuratori, nu se poate verifica de catre stat prin propriile masuratori daca nivelul de noxe se incadreaza in limite sau daca pune in pericol viata angajatilor?

Vorbesc de cazul unui atelier de sudura, dar nu numai. Sunt sigura ca in hartii compania respectiva are totul in regula, dar daca stai in atelierul respectiv cand se sudeaza iti dai seama ca angajatii respectivi sunt intoxicati 8 ore, zi de zi cu fumul de sudura.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2017
irina_trusca, utilizator
Cel mai recent răspuns: irina_trusca , utilizator 07:52, 22 Martie 2017
Inteleg ca ma certati pentru ca va pun in fata demersurilor pe care le puteti face pentru a nu mai exista abuzuri. Ca specialist in domeniul calitatii ar trebui sa intelegeti ceea ce va spun.
Tineti in continuare capul in nisip precum strutul si se vor rezolva toate problemele cu care se confrunta lucratorii, de la sine.
Daca neregulile pe care le sesizati sunt adevarate, atunci de ce va este frica sa semnati o sesizare ? Numai prin semnatura si sesizare ierarhica, pana la nivelul cel mai dus (adica pana la capat) se poate pune capat la abuzuri, pot fi obligati toti inspectorii statului (generalizarea dvs. este periculoasa, chiar in cazul inspectorilor ITM care din punctul dvs. de vedere, nu isi fac datoria) sa-si faca datoria. Uscaturi pot exista peste tot, dar acestea se pot inlatura numai daca aveti curajul sa sustineti un punct de vedere, nu doar sa va plangeti pe un forum de discutii si la sfaturile primite sa comentati, as zice, chiar necuviincios.
Controalele ITM se fac in baza unui program anual/ semestrial/ trimestrial/ lunar, pe tematici nationale, stabilite de Inspectia muncii si la sesizari directe (indiferent de tematica de control nationala), semnate si datate (nu anonime). Faceti un efort si ganditi-va ca la ITM sunt maxim 10 inspectori de munca pe ssm si tot atatia inspectori pe legislatia muncii, iar in fiecare judet sunt mii de firme, pe toate domeniile de activitate din COR si CAEN. Gasiti numarul de inspectori in organigrama pusa pe site-ul ITM din judetul dvs.
Afirmatia dvs. referitoare la reaua credinta a angajatilor nu se regaseste in mesajul meu si nu-i vad rostul abordarii.
Inspectorii ITM/ Inspectia muncii nu dispune de aparatura de determinare noxe si nu au in atributii sa efectueze astfel de determinari de noxe, doar sa verifice documentele cerute angajatorului si prezentate de acesta. In mesajul anterior am mentionat in clar cine poate verifica si in ce conditii existenta noxelor. Aveti dreptul, ca orice cetatean al acestei tari, sa deschideti actiune in instanta impotriva angajatorului daca acesta nu respecta legea, dvs. l-ati sesizat in scris si nu a luat masuri de remediere. In instanta puteti cere efectuarea unei expertize tehnice judiciare in specialitatea protectia muncii in cadrul careia daca vi se aproba cererea de catre instanta se pot efectua determinari de noxe.
Daca doriti sa fiti la curent cu domeniul de activitate al inspectorilor ITM trebuie sa studiati cu atentie Legea nr. 108/ 1999 republicata, referitoare la Inspectia muncii.
Va recomand sa recititi ce ati scris, citez: "... De obicei oamenii nu fac sesizari pe motivul ca se afla cine a facut sesizarea (reclamatia) si dupa acea patronul (om cu bani) ii face tot felul de "recomandari" negative in diverse cercuri si respectivul angajat ajunge sa fie dat afara si sa nu mai fie angajat prin alte parti (pe baza recomandarilor negative verbale).. ". Veti suporta in continuare abuzurile angajatorilor daca veti continua sa credeti ca aceasta este calea corecta de abordat.
Citez in continuare din mesajul dvs. de "multumire" pentru timpul acordat de mine sa va raspund (daca nu ati citit Regulamentul forumului nu aveti de unde sti ca moderatorii fac munca voluntara, fara plata, tocmai pentru a ajuta pe cei interesati cu adevarat; se pare ca dvs. nu faceti parte dintre cei interesati sa rezolvati ceva) - "... Dumneavoastra nu prea sunteti in tema cu mentalitatea angajatului "de rand" si a angajatorilor. E usor sa sfatuiesti: fa o sesizare in scris la ITM, dar mai departe aveti idee de consecintele asupra persoanei care face sesizarea? Pe mine ma intereseaza sa aflu in ce masura angajatii ITM se deplaseaza sau ar trebui sa se deplaseze pentru a veghea la respectarea legilor care protejeaza angajatii (SSM si altele). E destul de clar pentru dumneavoastra ?"
Pentru mine este totul clar si de aceea am postat mesajul de raspuns in forma respectiva. Nu pot afirma acelasi lucru despre dvs. - sunt sigur ca nu va este nimic clar, doar doriti sa aruncati cu noroi.
Nu vreau sa va predau o lectie legislativa, as putea sa o fac, dar exista alti utilizatori care asteapta un sfat. Nu are rost sa continuati a comenta pe aceasi tema, nu va voi mai raspunde.
Nu am dorința de a arunca cu noroi in nimeni, mi-am exprimat nemulțumirea față de felul în care de fac controalele​ SSM ITM . Și apropo de munca voluntară pe mine credeți că mă plateste cineva sa scriu pe forum sau să mă duc la ITM? Pe lângă faptul că ești angajat intr-o societate trebuie să mai și faci sesizări la ITM "munca voluntară" pentru că inspectorii respectivi așteaptă mura in gura sa li de spună unde sunt probleme. Nu vi se pare că un angajat face munca dubla?
Daca in planurile aprobate de inspecții ar fi incluse macar o data pe an societățile mari care au cele mai multe riscuri SSM s-ar putea spune că Inspectorii macar încearcă să-și facă treaba. E logic nu? Ce controale SSM poți să faci la o librărie de exemplu? Nu merita. Dar să te duci la o societate cu profil prelucrare metale cred că merită , nu? Știți ce riscuri sunt in aceasta industrie?
Dar de , trebuie să mai și gândești când faci un plan de inspecții și să ai tupeul sa deranjezi persoane influente.
Nu cred că orice inspector SSM este in stare de acest lucru.
De curiozitate rezultatele inspecțiilor sunt publice sau secrete?
Mulțumesc.
In afara de verificarea documentelor de la o societate, banuiesc ca orice inspector SSM poate sa faca si o inspectie a locului de munca unde sunt riscuri profesionale. La o inspectie vizuala se pot observa diverse aspecte chiar daca inspectorul nu are aparatura de determinare noxe. .
De ex: intr-un atelier de sudura, in cadrul vizitei inspectorul poate observa urmatoarele - desi exista 20 de posturi de lucru decat 2-3 au activitate, orificiile acoperite cu termopan sunt larg deschise dar nu exista un curent de aer suficient pentru a disipa fumul de sudura rezultat din activitatea curenta, nu exista o alta modalitate de extractie a fumului de sudura.

Poate cere lista cu nr de sudori din societate (desi poate pe lista nu sunt trecute toate persoanele care de fapt sudeaza in atelier) sa o compare cu nr de posturi de lucru existente in atelier. Poate sa fac o socoteala: daca s-ar lucra la toate aceste posturi in cadrul unui schimb cam ce cantitate de fum ar fi in atelierul respectiv.
Se poate gandi de asemenea: pe timpul iernii se tin deschise orificiile cu termopan?....etc....etc.... si poate trece concluziile pe un raport care sa fie la dispozitia Ministerului Muncii dar si al cetatenilor.
E bine ca cetatenii sa fie cat mai informati referitor la societatile unde se duc sa se angajeze, la riscurile aferente functiilor pe care vor sa le ocupe in cadrul unei societati, inainte sa se angajeze.
Parerea mea de cetatean...

Dante Alighieri: "Abandon all hope — Ye Who Enter Here"
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2017
irina_trusca, utilizator
De asemenea un alt exemplu de risc profesional din industria textila, respectiv producatoare de huse de saltele:

-produsele de curatare folosite la control final pentru a remedia diversele pete de murdarie gasite pe huse

Urmatorul produs se foloseste pentru curatarea acestor pete: Pulimak (din Italia)

Pe lista de ingrediente a acestui produs se regaseste si urmatorul ingredient Naphtha (petroleum), CAS: 64742-49-0.

Printre frazele de risc asociate se numara H304:

"Danger! According to the harmonised classification and labelling (ATP01) approved by the European Union, this substance may be fatal if swallowed and enters airways, may cause genetic defects and may cause cancer." - preluat de pe site-ul ECHA Europa.

Substanta poate fi fatala daca intra pe caile respiratorii, dar din pacate la control huse acest produs se foloseste foarte frecvent (husele fiind albe orice pata de murdarie se vede) si fara protectie respiratorie sau a pielii.

Acest spray de curatat este de fapt o pulbere care se aplica peste pata de murdarie si apoi dupa cateva secunde este indepartat cu aer comprimat.

Se mai pune si intrebarea: curatarea cu aer comprimat reuseste sa indeparteze tot produsul de pe husa? Parerea mea este ca NU si acest produs foarte toxic ajunge sa fie in contact cu pielea clientului care cumpara husa respectiva.

Sunt curioasa cum de este permisa comercializarea unui asemenea produs cu scopul de curatare instant a materialelor textile?


Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
irina_trusca, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaluare noxe lilianan lilianan Buna ziua, revin asupra intrebarii asupra evaluarii riscurilor Cei de la Sanatate au spus ca ar trebui sa avem o hartie eliberata de un for competent , care ... (vezi toată discuția)
Determinari de noxe profesionale adelinasi adelinasi Buna ziua, La ce interval de timp se fac determinarile de noxe profesionale? Mentionez ca societatea nu a mai introdus echipamente noi de munca si ultimele ... (vezi toată discuția)
Conditii deosebite NicolaeManea NicolaeManea In situatia in care buletinele de determinări de noxe profesionale, eliberate de laboratoarele abilitate, se incadreaza in valorile-limită de expunere ... (vezi toată discuția)