avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Buna ziua, am un copil in intretinere ,cu varsta de 22 ani,dupa divort,care este student la facultatea de medicina si casatorit ,tinerii casatoriti dorind sa locuiasca singuri ,cu chirie,dar neavand nici un venit,decat pensia alimentara de la tatal copilului meu si bani de la parintii fetei(nurorii mele).
Intrebarea este daca eu ca si mama trebuie sau sunt obligata prin lege sa contribui la vreo pensie de intretinere pentru copilul care a plecat de acasa ?Relatiile mele cu tinerii casatoriti fiind alterate,baiatul ar dori sa ma dea in judecata pentru pensia de intretinere.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters425153 , utilizator 14:42, 23 Martie 2017
Da, va poate da in judecata. Si pe dvoastra si pe tata, obtinand 25% din veniturile fiecaruia, pana la terminarea studiilor sau, daca nu le termina, pana la 26 ani.
Codul civil CAPITOLUL II
Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499
Obligaţia de întreţinere
(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială.

Pentru ca fiul dvs. este casatorit , sotia lui este prima obligata sa-l intretina apoi dvs.parintii. Daca nici ea nu are venituri este posibil sa fiti obligata de instanta sa-i acordati pensie de intretinere, in cazul in care v-ar actiona in judecata .
Buna ziua,referitor la cazul meu ,copilul poate oricand veni acasa in continuare in ingrijirea mea,odata ce mi-a fost incredintat la divort.Dar daca hotaraste sa isi ia viata in piept o poate face pe proprie raspundere,fiind in stare sa isi intretina noua familie.
Nu stiu ce prevede legea in cazul acesta si daca ma puteti lamuri,avand in vedere ca tatal lui ii da in continuare pensie de intretinere o suma pe care eu o castig intr-o luna.Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încredințarea minorului își încetează efectul la împlinirea majoratului.
Nu există și încredințarea majorului. În prezent singura obligație pe care o mai aveți este întreținerea pe perioada studiilor dacă soția acestuia nu-l poate întreține.
Puteți invoca că este căsătorit, deoarece soții se întrețin reciproc conform legii, și mai puțin sau deloc au obligații părinții în cazul celor căsătoriți.

În situația copiilor majori, va trebui dovedită și starea de nevoie, iar nu numai continuarea studiilor.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
Dapix, utilizator
Da,este logic si corect cum explicați ,dar care este articolul din lege care arată acest lucru referitor la tinerii căsătoriți ?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor Justitiarul711 Justitiarul711 Pentru un copil, rezultat din relatii de concubinaj, se poate fixa pensie alimentara fara ca parintii sa se fii judecat pentru incredintarea minorului si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara vasilemunteanu vasilemunteanu un copil care implineste 18 ani in 2013 aprilie si este in clasa a x a,pana la ce varsta mai primeste pensie alimentara? multumesc (vezi toată discuția)
Pensie întreținere major MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua. Am 19 ani și sunt primul an la facultatea de sport și în același timp și la un club sportiv cu contract încheiat de FRH. TATA A SISTAT PENSIA ... (vezi toată discuția)