avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj divort

Buna ziua,

In luna februarie eu si fosta mea sotie am divortat pe cale administrativa (la primaria unde a, avut loc cununia civila).
Pentru ca nu am dorit sa mergem la notar sau judecatorie, am stabilit o suma de comun acord, drept "partaj", pe care o va primi din partea mea, in 12 luni.
Prima intrebarea: Desi am divortat pe cale administrativa, poate incepe o actiune de partaj dupa un numar de ani impotriva mea, ca sa obtina mai multi bani?
Mentionez ca doresc sa-i ofer suma de bani stabilita de comun acord!

A doua intrebare: Cum este mai bine sa procedez in momentul in care ii voi da suma de bani, virament bancar, notar, cash in persoana?
Cel mai recent răspuns: Edi86 , utilizator 19:55, 22 Martie 2017
Buna ziua,
In oricare din cele dorite. Daca ii dati baii personal atunci e bine sa o rugati sa va semneze o chitanta descarcatoare. (Daca nu va pricepeti sa o intocmiti e bine sa solicitati ajutorul cuiva care are cat de cat notiuni de drept). Solicitat-ii doamnei ca la momentul semnarii sa scrie de mana ,,BUN SI APROBAT PENTRU SUMA DE ...... LEI!" si pe urma sa semneze si sa puna data toate cu mana ei.
cel mai bine e sa faceti o hartie (declaratie) la notar in care sa scrieti exact despre ce e vorba, ce suma a primit ( prin virament bancar) si ce reprezinta acea suma , o lista cu toate bunurile comune impartite,ca sa nu aveti surpriza ca dupa un timp sa deschida actiune de partaj pt bunuri pe care pretinde ca nu le-ati impartit.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Din ce inteleg, desi s-a apelat la divortul administrativ, care mai pe scurt inseamna ca vrei sa divortezi fara sa ai vreo pretentie materiala, totusi se poate deschide o actiune de partaj ulterioara divortului...
Daca este asa, ce o poate opri, ca peste 5 ani sa zicem, sa deschida o astfel de procedura si sa spuna ca noi doi stabiliseram o suma de 3 ori mai mare, sa zicem, decat ne-am inteles initial si ca nu a primit decat o "mica" parte(banii stabiliti de comun acord) din suma...
Nu ar trebui ca acest divort administrativ sa blocheze astfel de situatii jenante?
Edi86 a scris:

Va multumesc pentru raspunsuri!

Din ce inteleg, desi s-a apelat la divortul administrativ, care mai pe scurt inseamna ca vrei sa divortezi fara sa ai vreo pretentie materiala, totusi se poate deschide o actiune de partaj ulterioara divortului...
Daca este asa, ce o poate opri, ca peste 5 ani sa zicem, sa deschida o astfel de procedura si sa spuna ca noi doi stabiliseram o suma de 3 ori mai mare, sa zicem, decat ne-am inteles initial si ca nu a primit decat o "mica" parte(banii stabiliti de comun acord) din suma...
Nu ar trebui ca acest divort administrativ sa blocheze astfel de situatii jenante?

Divortul e una partajul e alta ,sunt doua actiuni distincte! Divortul adm. nu inseamna "fara pretentii materiale" ,nu sunt astfel de conditii.Partajul e imprescriptibil se poate deschide oricand dupa divort chiar si dupa 20 ani De aceea v-am sfatuit sa fiti prudent si sa faceti lucrurile bine ,eventual printr-un act legalizat la notar sau sa apelati la un mediator.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2017
ContSters416386, utilizator
Ok, gata, am inteles! Traiam cu impresia ca sunt in legatura, o procedura cu alta...
Totusi ar trebui mult mai bine clarificate lucrurile astea, mai ales cu lumea nu este de specialitate, pentru ca daca mergi pe firul logic, un neavizat ca mine vede lucrurile in felul urmator:

1. Nu ai copii si nu ai pretentii materiale, urmezi calea divortului administrativ, altfel nu-i vad rostul, ca oricum se plateste o taxa de 500 ron si mai trebuie sa ajungi si la notar ca sa faci partajul, ca sa nu ai surprize ulterioare...
2. Ai copii si ai si pretentii materiale, mergi la notar, fiind o procedura mult mai rapida si simplificata si nu in ultimul rand discreta, decat metoda judecatoreasca...
3. Varianta judecatoreasca, care este cea mai ieftina varianta, dar si cea mai lunga, avantajul fiin costul final...

Deci concluzia este, ca la sfarsitul celor 12 luni, vom merge impreuna la notar, unde se va face un act legalizat!

Va multumesc pentru timpul acordat si pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Divort hra_7 hra_7 Buna ziua In urma cu aproximativ un an am divortat la notar, fara a face succesiune sau act de lichidare. Fostul sot a intocmit o hartie semnata, prin care se ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori si partaj luminitalenuta luminitalenuta buna ziua, am si eu o intrebare.am inaintat actiunea de divort iar luna viitoare ar trebui sa avem prima infatisare. am introdus actiune de divort simpla fara ... (vezi toată discuția)
Divort + partaj pe cale amiabila anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi. Eu si sotul dorim sa divortam pe cale amiabila. Bunurile din casa le impartim amiabil, dar ar fi o ... (vezi toată discuția)