avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Om tras dupa masina
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Om tras dupa masina

Cred ca aici trebuie sa postez. Situatia este urmatoarea : un barbat a venit cu taxiul de la oras, insa suma solicitata de catre taximetrist si cea de pe contor(sau cum se numeste) era cu totul alta. Cei doi s-au apucat la cearta , omul a vrut sa filmeze cat era pe contor iar atunci taximetristul a inchis portiera(avea geamul deschis pana jos) si a prins bluza care era cu maneca lunga a omului in portiera si a pornit masina. L-a tarat pe omul respectiv in jur de 700 metri. Omul s-a prins cu o mana de masina pentru a nu cadea si a alergat o vreme pe langa masina strigand sa ii dea drumul, atunci taximetristul a accelerat si mai tare(in jur de 60-70km/h). Intr-un sfarsit omul nu a mai putut tine pasul si a fost literalmente tarat dupa masina. I-au fost rupte hainele, pantofii, are piciorul in ghips si multe alte lovituri. Toata aceasta intamplare a fost filmata din spate, se vede cum a fost tras dupa masina si viteza masini, de asemenea se aude si cum omul urla sa ii dea drumul la fel si familia acestuia si niste vecini.
Intrebarea este urmatoarea omul daca il duce in fata instantei pe sofer, sau frima de taximetrie nici eu nu stiu, ce poate castiga, ce drepturi are si ce legi il ajuta? Patronul firmei i-a sugerat omului sa se ajunga la o intelegere , cum credeti ca ar fi mai bine?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 14:29, 21 Septembrie 2009
In functie de nr. de zile necesare pentru ingrijiri si in functie de nr. de zile din certificatul medico legal eliberat de laboratorul de medicina legala, se va face o incadrare juridica a faptei.
Din cele expuse de dvs. se pare ca ne confruntam cu o vatamare corporala,daca nu avind in vedere,modalitatea, cu ceva mai grav...
Sa asteptam concluziile medicului...
Raspunderea penala revine soferului pentru vatamare corporala (grava), poate chiar tentativa de omor, deci presupun sa faca plangere penala contra soferului (ca persoana fizica). In acest caz in latura penala a cauzei orice intelegere partilor este nul (eventual daca incadraraea legala se face la o infractiune unde impacarea partilor inlatura raspunderea penala -- ceea ce nu mi se pare foarte probabil in acest caz).

Tot soferului revine si raspunderea civila pentru pagubele cauzate (costul tratamentului medical, pierderile de venituri din cauza tratamentului si, eventual, daune morale). Aici partile se pot intelege si pot incheia o tranzactie (o intelegere pentru a preveni un proces iminent sau pentru a stinge unul in desfasurare -- este vorba de un proces civil).

O combinatie intre cele doua ar fi plangerea penala si constituirea partii vatamate ca parte civila (adica cere statului sa aplica soferului o pedeapsa penala si, in acelasi timp, cere si despagubiri soferului).

Daca partea vatamata incheie o intelegere cu patronul/soferul, problema se va rezolva doar prin bani (adica nu se rezolva, de fapt, nimic), ceea ce nu mi se pare corect.
Pai aici avem un caz penal. Omul trebuie sa depuna plangere la politie sau chiar la parchet, sa se foloseasca de filmare si de toate dovezile,de certificatul medico-legal.. Nu ma pot pronunta in privinta incadrarii juridice a acestei fapte, insa, este indiscutabil una deosebit de grava. Nu vreau sa merg prea departe, insa fapta pare a fi chiar o tentativa de omor, in conditiile in care datele pe care ni le relatati sunt reale, adica distantele pe care omul a fost tarat, viteza cu care circula taximetristul, etc. Sa nu lase sa treaca 2 luni de la savarsirea faptei.
Asa cum au aratat colegii mei mai sus, sub forma diferita dar conducand la aceeasi concluzie: trebuie scos certificat medico-legal, adusi martori, formulat plangere penala atat impotriva firmei de taxi (se pot cere daune materiale, si mai ales morale - sanse mai mari de recuperare de la firma, aceasta indreptandu-se ulterior impotriva propriului angajat), cat si impotriva taximetristului in termen de 2 luni (depunerea plangerii la parchet, oricum o sa ajunga la politie - dar e o cale mai rapida), constituire parte civila in cadrul procesului penal, instanta urmand sa se pronunte in functie de incadrarea juridica a faptei (care oricum prezinta circumstante agravante, avand in vedere modul de savarsire).
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Caz penal in toata regula si cu probe temeinice.
1-formulati plangere penala la parchet,atentie sporita cu documentele medicale ,
proba covarsitoare care conditioneaza incadrarea faptei.
2-avand in vedere complexitatea ,dovezile existente,dar mai ales pentru pertinenta incadrare ,contactati avocat care sa apere si sa reprezinte interesele partii vatamate

Alte discuții în legătură

Persoana batuta flodin47 flodin47 Un individ a batut o persoana incat ia rupt 2 coaste ,persoana s-a internat in spital de catre un echipaj al salvari.A sat in spital 7 zile si apoi s-a ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala grava wenuss wenuss tatal meu a fost pindit in strada,batut la cap,coaste rupte,plamani sparti,muschi la picior spart,lovituri la mana etc etc,de catre niste infractori care abia ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala alina_sorina19 alina_sorina19 Buna,fratele meu a fost amenintat mai demult de un baiat si acum cateva seri l-au asteptat si l-au batut.A ajuns la spital cu fractura de maxilar(i l-au ... (vezi toată discuția)