avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura din strainatate vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura din strainatate vanzare imobil

Buna ziua,
Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''.
Vanzatorul imobilului a incheiat in urma cu cativa ani un ''Contract de donatie'' in care doneaza fiului cetatean American stabilit in Tennessee. Acesta din urma a facut o ''Procura speciala'' pentru vanzare la un Notar Public Autorizat din America. Procura are Apostila Conventiei de la Haga din 1961 dar am primit cateva refuzuri de la Notarii din Romania pe motiv ca trebuie incheiata prin Ambasada sau Consulatul Romaniei. Probelema este ca mostenitorul nu se poate deplasa pana la Consulat din cauza distantei foarte mari, aprox 915 km si a problemelor de sanatate si nici in tara nu poate ajunge curand. Ma poate ajuta cineva pentru rezolvarea acestei probeleme? Am inteles ca sunt notari care pot verifica si accepta procura cu apostila.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: NicolTudor , utilizator 13:28, 19 August 2020
Da, nu se gândesc ca parcurgi 1000 km pentru o procură pe care o poate întocmi si un notar public american sub forma de apostila. Si astăzi am primit un răspuns negativ. Am sa incerc maine la notarul de la Peral, recomandat de dvs. poate am noroc.
Se pare ca majoritatea notarilor vor ca procura de vanzare sa fie intocmita de ambasada sau consulat.

Las mai jos răspunsul unui notar :

"Apostila de la Haga nu conferă valoare de autentic unui act, ci doar atestă calitatea instituţiei emitente. În acest caz, "procura" respectivă a fost emisă de un funcţionar statal, conform departamentului de stat. Chiar şi aşa, în Statele Unite, notarii publici nu cunosc forma autentică a actelor, forma necesară întocmirii actelor juridice în România.

În concluzie legea nu ne permite să facem acte de vânzare decât în baza unei procuri autentice, în Statele Unite aceasta se poate realiza doar la Oficiile Consulare ale României care au competenţa de a emite acte autentice."
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Discutia din acest link cred ca o sa va lamureasca de ce nu vi se accepta procura facuta la un notar din SUA:
[ link extern ]

Un fragment:
Trebuie să faceți procura de vânzare la serviciul consular al Ambasadei României de la Washington sau la Consulatul României de la New york. În Statele Unite, rolul și competențele funcției de notar public (notary public) diferă foarte mult de cele din România sau alte state membre. De aceea, nu este suficient să apelați doar la un notar american în cazul în care faceți procura în vederea încheierii unor acte pentru care este necesară forma autentică - de ex. vânzarea unui imobil.

În esență, notary-ul public american beneficiază doar de o autorizație din partea statului pentru a certifica autenticitatea și conformitatea semnăturilor de pe actele care îi sunt prezentate. În SUA, calitatea de notary public o au comercianții, manageri de farmacii, saloane de coafură etc., deci persoane fără competențe juridice în general.

De aceea, vă recomandăm să vă adresați Consulatului României din New York sau Ambasadei de la Washington pentru a realiza o astfel de procură. Ofițerul consular va înscrie atât procura cât și orice declarație ulterioară de revocare a acesteia în registrele digitale naționale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In plus, procurile autentificate la Ambasada sau Consulat sunt >
- autentice (in unele state nu exista procedura autentificarii, se fac declaratii/procuri cu legalizare de semnatura, iar in Romania forma autentica este ceruta pentru insasi validitatea documentelor). In SUA, notar poate fi si vecinul de peste drum.
-redactate direct in limba romana,
- in conformitate cu legislatia din Romania,. Poate in statul respectiv este permisa o astfel de operatiune, iar in Romania nu.
- sunt inregistrate intr-un registru special numit Registrul de Evidenta a Procurilor, astfel incat la momentul perfectarii actului notarul are obligatia verificarii acelei procuri sub aspectul existentei ei (poate fi un fals, poate notarul respectiv nici nu exista, poate persoana care a autentificat-o nu este notar) si sub aspectul posibilitatii de a fi revocata (cel ce a dat-o s-a razgandit si fie nu mai vrea sa vanda, fie nu mai vrea sa imputerniceasca acea persoana) sau poate mandantul e decedat. Deci este vorba despre siguranta actelor juridice.
Or, procurile facute pe la notari straini nu permit posibilitatea unei astfel de verificari.

Deci, domnilor, nu e vorba despre nici un abuz. Ambasadele si Consulatele nu traiesc din aia 50 de euro, cat costa o procura si nici notarii.
E vorba ca totusi se achizitioneaza un imobil care costa niste mii de euro si eu daca as fi cumparator, as vrea sa am niste acte legale si corect intocmite, este vorba ca nu putem sta in fund pe scaun in strainatate si sa incheiem niste acte prin corespondenta, ne luam miile de euro si pa, este vorba ca ne plangem de coruptie si ilegalitate, dar noi insine le incurajam, alegand calea cea mai usoara, ca merge si-asa.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg punctul de vedere al notarilor; inclin chiar si sa fiu de-acord; daca as fi notar, probabil as proceda la fel insa nu pot sa nu observ ca este o atitudine si un mod de abordare abuzive. Faptul ca sistemele sunt diferite nu inseamna ca valabilitatea actelor este alterata. Am o casa cumparata in 2005 cu procura facuta la New York si apostilata. Vreti sa spuneti ca vanzarea nu e valabila? Am deschis succesiuni in vederea recuperarii de imobile pe Legea 10 cu astfel de procuri. Nici acelea nu sunt valabile? Cu alte cuvinte, vrei sa cumperi in America, se poate. Vrei sa cumperi in Romania, nu se poate. Pai sa va povestesc cum e cu procurile autentice facute de anumiti notari de prin Floreasca? Si cum e cu mandatarii care sunt in coma in spital dar semneaza procuri in baza carora, apoi, se tranzactioneaza imobile? Asa ca actele din AMerica sunt chiar ok pe langa ce se intampla in Bucuresti

Alte discuții în legătură

Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Imputernicire din strainatate pentru cumparare imobil laudory laudory Traiesc in Insulele Cayman, vreau sa-l imputernicesc pe tatal meu sa cumpere un imobil in romania. Mi s-a spus ca act autentificat de la notar de aici urmat de ... (vezi toată discuția)