avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura din strainatate vanzare imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura din strainatate vanzare imobil

Buna ziua,
Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''.
Vanzatorul imobilului a incheiat in urma cu cativa ani un ''Contract de donatie'' in care doneaza fiului cetatean American stabilit in Tennessee. Acesta din urma a facut o ''Procura speciala'' pentru vanzare la un Notar Public Autorizat din America. Procura are Apostila Conventiei de la Haga din 1961 dar am primit cateva refuzuri de la Notarii din Romania pe motiv ca trebuie incheiata prin Ambasada sau Consulatul Romaniei. Probelema este ca mostenitorul nu se poate deplasa pana la Consulat din cauza distantei foarte mari, aprox 915 km si a problemelor de sanatate si nici in tara nu poate ajunge curand. Ma poate ajuta cineva pentru rezolvarea acestei probeleme? Am inteles ca sunt notari care pot verifica si accepta procura cu apostila.
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: NicolTudor , utilizator 13:28, 19 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din lucrarea “Culegere de practica notariala- Spete comentate vol.III” – Editura Notarom, Bucuresti, 2016, pag.430:
“ In cazul actelor intocmite in strainatate, in state care nu cunosc notariatul de drept latin si in care Romania nu are misiuni diplomatice sau unde distantele ce trebuie parcurse pana la o misiune sunt prea mari, poate fi luata in considerare o procura intocmita in forma locala daca aceasta a fost redactata cu asistarea unei persoane cu pregatire juridica, care poate atesta, sub sanctiunea prevazuta de legea proprie identitatea mandantului, continutul procurii, semnatura depusa de mandant si data incheierii actului, aratand totodata ca a obtinut consimtamantul mandantului inainte ca acesta sa semneze. In acest mod, in incheierea de indeplinire a actului s-ar regasi elementele necesare pentru a produce efecte similare inscrisului autentic”
Se face trimitere la lucrarea prof. Mariel Revillard, “ Drept international privat si comunitar- Practica notariala”, Editia a VI-a, Editura Notarom, Bucuresti, 2009: “...daca actul este intocmit in prezenta si cu ajutorul unui lawyer (avocat), va indeplini conditiile cerute”
S-ar putea trage concluzia ca ar fi valabila o procura intocmita de un notary public in SUA, care ar contine precizarea ca a fost redactata cu asistarea unui avocat si faptul ca avocatul atesta sub sanctiunea prevazuta de legea proprie identitatea mandantului, continutul procurii, semnatura depusa de mandant si data incheierii actului, aratand totodata ca a obtinut consimtamantul mandantului inainte ca acesta sa semneze?
Ar fi posibila inscrierea unei asemenea procuri in RNNEPR?
Fiecare notar isi asuma raspunderea pentru actele pe care le instrumenteaza, le semneaza si isi pune sigiliul. Daca un coleg primeste o procura facuta la coltul strazii, il priveste. Evident, in ochii clientilor devine cel mai bun notar, care "ajuta" oamenii.
Faptul ca un notar accepta, nu înseamnă ca si ceilalti sunt obligați sa o facă, dupa cum unul care refuză nu înseamnă ca are o purtare abuzivă. Tot ce e anevoios ni se pare abuziv.
A fost o perioada cand "mergea" orice oricum. Dar daca lucrurile au evoluat, s-a informatizat totul, de ce sa nu profitam de sansa de a verifica orice?
totusi, o procura apostilata nu e facuta chiar la coltul strazii; sistemul asta american nu zic ca e perfect dar nici nu cred ca e asa de rau
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ok, atunci o sa va argumentez mai detaliat:
Codul civil spune la art.1244 ca: " În afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară"

Prin inscris autentic = la notar. Dreptul de proprietate este un drept real.
Deci pentru ca un act juridic prin care se transmite dreptul de proprietate (contract de vanzare cumparare, de donatie, de intretinere, etc.) sa fie valabil si inscris in Cartea Funciara, trebuie incheiat in forma autentica.

Tot Codul civil consacra la art.1301 principiul simetriei formelor actelor juridice. Adica "Împuternicirea nu produce efecte decât dacă este dată cu respectarea formelor cerute de lege pentru încheierea valabilă a contractului pe care reprezentantul urmează să îl încheie."

Si tot Codul civil prevede la art.2013, alin 2: "Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel."

Reprezentantul urmeaza sa incheie un contract de vanzare cumparare, avand ca obiect dreptul de proprietate asupra unui imobil.
Forma contractului de vanzare cumparare trebuie sa fie cea autentica.
Pe cale logica, si imputernicirea, pentru a produce efecte trebuie sa fie data tot in forma autentica.

Potrivit art.90 din Legea 36/1995, actul autentic este „cel întocmit sau, după caz, primit şi autentificat de către notarul public ori de către personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, în forma şi în condiţiile stabilite de prezenta lege.” Potrivit art. 100 din aceeaşi lege, „înscrisul autentic notarial face deplină dovadă, faţă de orice persoană, până la declararea sa ca fals, cu privire la constatările făcute personal de către cel care a autentificat înscrisul, în condiţiile legii”.

In unele state nu exista procedura autentificarii. Exista doar legalizare de semnatura.
Cu referire specială la SUA, notarul din Statele Unite ale Americii nu este învestit cu autoritate publică, iar legislaţia americană nu reglementează autentificarea, astfel încât, chiar dacă cel care a instrumentat actul a încercat să îndeplinească cerinţele legii române, nu există certitudinea că le-a înţeles semnificaţia juridică şi că le-a putut explica celui care a semnat actul.
Totusi, in numai 3 state americane a fost introdusa procedura autentificarii si instituţia notarului de drept civil („civil law notary”), notar care să aibă competenţele, atribuţiile, puterea publică şi răspunderea specifice unui notar latin, şi ca atare să poată autentifica documente, motiv pentru care s-a introdus în sistemul local de drept şi instituţia autentificării şi a actului autentic notarial.

Trei sunt statele americane care au introdus notarii de drept civil: Alabama, Florida şi Louisiana.
Actul autentic întocmit de un asemenea notar de drept civil este pe deplin echivalent actului autentic prevăzut de art. 90 din Legea nr. 36/1995 şi poate fi folosit cu succes în orice situaţie unde este necesar un act autentic notarial (desigur sub condiţia apostilării de către Secretarul de Stat al statului unde a fost autentificat, căci SUA este parte la Convenţia de la Haga din 1961).

Notarii de Drept civil sunt instituiţi în Alabama printr-un amendament la Titlul 36, capitolul 20 din Codul Alabama 1975. Potrivit secţiunii 36-20-50, alin. (3), prin „notar de drept civil” se înţelege „o persoană care este admisă să practice dreptul în acest stat, care a practicat dreptul într-o jurisdicţie a Statelor Unite pentru cel puţin cinci ani, şi care este numită de către Secretarul de Stat ca notar de drept civil”.

În Florida, notarii de drept civil sunt instituiţi prin capitolul 118 din Statutele Floridei. Potrivit secţiunii 118.10 alin. (1) lit. (b), prin „notar de drept civil” se înţelege „o persoană care este un membru în bună reputaţie al Baroului din Florida, care a practicat dreptul pentru cel puţin 5 ani, şi care este numită de Secretarul de Stat ca notar de drept civil”.

Louisiana este într-o situaţie unică, deoarece dreptul acestui stat este drept civil, existând un Cod Civil care în art. 1833 defineşte actul autentic. Aproape toţi notarii publici din Louisiana sunt în acest sens notari de drept civil, fiind numiţi printr-o examinare juridică în temeiul titlului 35 (legea notarilor publici) din Codul Louisiana. Excepţiile sunt notarii publici ex officio pentru oficiul stării civile, pentru spitale, pentru Serviciul Forestier al SUA, pentru Autoritatea Râului Sabine şi alţii asemenea (identificaţi mereu ca atare). Notarii publici ex officio îşi îndeplinesc funcţiunile limitate gratuit şi numai pe durata angajării lor.

Trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de Louisiana, în Alabama şi Florida există şi notari publici de common law, care nu trebuie să fie jurişti şi nu pot întocmi acte autentice! Diferenţa este dată de titulatura lor. Notarul public de common law se intitulează, potrivit legii „notary public”, pe când cel de drept civil se intitulează, potrivit legii, „International Notary Public” (Alabama), respectiv „Florida International Notary”.

Asa ca, ori ne deplasam in Florida, Louisiana sau Alabama la un International Notary ori la Ambasada sau Consulat. De asta sunteti refuzati si o sa fiti.
Daca ceva a "mers" acum X ani, nu inseamna ca merge din nou.
S-a schimbat Codul civil, s-a schimbat legea notarilor publici si a activitatii notariale, s-a schimbat modul de verificare a documentelor. Ce a fost, nu mai e.
Am inteles... Multumesc tuturor pentru ajutor! Vom face procura la cel mai apropiat Consulat, numai ca pentru cei care nu stiu este nevoie de actul imobilului in original, nu accepta copie, trebuie facut la notariat copie legalizata, de trimis cu DHL... timp pierdut, alti bani alta distractie. Eu sunt presata cu banca, este posibil sa nu mai prin fonduri cu Prima Casa. Asa ne place noua romanilor sa ne complicam viata!

Alte discuții în legătură

Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Imputernicire din strainatate pentru cumparare imobil laudory laudory Traiesc in Insulele Cayman, vreau sa-l imputernicesc pe tatal meu sa cumpere un imobil in romania. Mi s-a spus ca act autentificat de la notar de aici urmat de ... (vezi toată discuția)