avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daune produse de elemente ale partilor comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daune produse de elemente ale partilor comune

Exista in legea 230/2007 urmatorul articol:

Art. 17
''Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. ''

Exista un text similar si pentru situatia inversa cand un element al partii comune provoaca daune proprietatii private? Caz concret. Un burlan de scurgere s-a desprins si a distrus o copertina a unui proprietar. Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 11:32, 25 Martie 2017
Copertina face parte din constructia blocului din proprietatea individuala sau a fost montata de catre proprietar?
Daca a fost montata de proprietar fara a avea acordul asociatiei nu se poate lua in calcul o despagubire de catre asociatie.
E cam complicata situatia. Proprietarul a facut pe banii lui ceea ce trebuia sa faca de la inceput contructorul. L-a lasat cu un balcon iesit in afara fata de restul balcoanelor de la etajele superioare si toata apa de la ploaie si zapada intrau acolo fara probleme. Nici nu exista atunci asociatie de proprietari.

Ideea este ca restul proprietarilor nu ar avea nimic impotriva, dar ma intereseaza cadrul legal in cazul mai multor feluri de situatii in care partea comuna produce daune partii private intr-un fel sau altul. Legea e destul de clara in situatia inversa, cand cineva produce daune partii comune are obligatia sa remedieze pe cheltuiala proprie.
Raspunsul il gasiti in cuprinsul aceluiasi articol mentionat mai sus, are dublu sens, se aplica si in cazul in care un element din proprietatea comuna provoaca o paguba proprietatii individuale.

Art. 17
''Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament sau spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile sau sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. ''

Proprietarii detin o cota parte indiviza din proprietatea comuna, astfel ei sunt responsabili proportional cu cota parte indiviza detinuta sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii sau despagubirea unui proprietar care a fost prejudiciat.

De ex. se sparge o conducta de apa din partile comune si inunda un proprietar, platesc toti proprietarii proportional cu CPI ptr repararea conductei si a stricaciunilor provocate in proprietatea individuala.

Aveti in vedere ca in cazul in care elementele afectate nu fac parte din proprietatea individuala din constructia blocului proprietarii nu sunt obligati sa il despagubeasca pe proprietar. Daca proprietarul a construit cu acordul asociatiei atunci poate fi despagubit dar acordul trebuie dat prin hotarare a adunarii generale si nu prin decizie a comitetului executiv.

Art. 11-L230/2007
(1) Proprietarul poate aduce imbunatatiri sau modificari proprietatii sale individuale, cu respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea de catre autoritatea publica locala a modificarilor constructive, fara a pune in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.
(2) Proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Din descrierea dvs se intelege ca a construit copertina pe fatada blocului care este parte comuna, prin urmare a schimbat aspectul proprietatii comune. Se intelege si ca nu a obtinut niciun acord din partea asociatiei.

Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Legal,exista obligatii reciproce intre locatari si persoana juridica asociatia de proprietari
Problema esentiala o constituie legalitatea modificarii aspectului exterior al imobilului,
respectiv executarea copertinei
Proprietarul detine acordul asociatiei de proprietari pentru executarea copertinei ?
Nu intra in ecuatie eventualul acor al vecinilor care singuri nu pot dispune ocuparea si modificarea aspectului partii comune din imobilul de locuit in comun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire avarie autoturism nety2014 nety2014 De pe fatada unui balcon a cazut tencuiala si a spart luneta unui autoturism parcat la 1 m de imobil (distanta de 1 m este betonata pe aici circuland des si ... (vezi toată discuția)
Inundat de chirias forumistul forumistul Am fost inundat la coltul plafonului cu dormitorul si pe toata suprafata plafonului baii, a curs apa din plafon. Administratia a venit si a oprit apa. ... (vezi toată discuția)
Pluviala Mariana Chirpac Mariana Chirpac Buna ziua, revin cu o problema pe care am expus-o acum ceva timp, \"îmi curge forte tare pluviala în casa iar președintele blocului nu vrea să facă nimic ... (vezi toată discuția)