avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun comun
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun comun

Cu deosebit respect va rog a-mi comunica daca imobilul ( casa de locuit si anexe gospodaresti) constituie bun comun al tatalui meu si respectiv al mamei mele, in urmatoarea situatie:
Parintii mei s-au casatorit in anul 1949. In anul 1959 in baza unei decizii a Consiliului Popular local, tatal meu a fost improprietarit, in conformitate cu prevederile HCM 968/1956, cu un teren (loc de casa)viran, in intravilan, care a fost inscris in CF pe numele tatalui meu. In anul 1960 pe acest teren tatal meu impreuna (conform consemnarii facute ,de Consiliul Populuar , in adeverinta in baza careia a fost efectuata intabularea imobilului in CF) cu mama mea au construit o casa de locuit si anexe gospodaresti .Aceste immobile (casa de locuit si grajd) au fost intabulate in CF, in anul 1976, tot pe numele tatalui meu.

Are mama mea dreptul, cota parte, din aceste bunuri, daca au fost realizate impreuna, cu tatal meu, in timpul casatoriei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 07:50, 17 Septembrie 2009
avind in vedere ca bunul(terenul) a fost dobindit in timpul casatoriei parintilor dv. acesta se supune regulilor comunitatii de bunuri. mama dv. are cota perte(50%) din intreaga masa de bunuri dobindite in timpul casatoriei. faptul ca bunul a fost intabulat numai pe numele tatalui nu are relevanta juridica in materia comunitatii de bunuri dobindite in timpul casatoriei. Exceptie fac numai bunurile proprii.
Raspunsul meu este afirmativ, adica sunt bunuri comune dobandite in timpul casatoriei si drept consecinta, in conformitate cu legea romana are drept de proprietate in cota indiviza de 50%.
~ Conținut șters la cerere ~
Conform art. 30 din Codul familiei:
Bunurile dobîndite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soţi, sînt, de la data dobîndirii lor, bunuri comune ale soţilor.
Orice convenţie contrară este nulă.
Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită.

Conform art. 31din Codul familiei
Nu sînt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobîndite înainte de încheierea căsătoriei;
b) bunurile dobîndite în timpul căsătoriei prin moştenire, legat sau donaţie, afară numai dacă dispunătorul a prevăzut că ele vor fi comune;
e) bunurile de uz personal şi cele destinate exercitării profesiunii unuia dintre soţi;
d) bunurile dobîndite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de investiţii şi inovaţii, precum şi alte asemenea bunuri;
e) indemnitatea de asigurare sau despăgubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezintă şi înlocuieşte un bun propriu sau bunul în care a trecut această valoare
Din cuprinsul textelor legale mai sus mentionate, se constata ca, în dreptul nostru, bunurile comune ale sotilor, cosntituie regula, iar bunurile proprii fiecaruia dintre soti reprezinta exceptia, ceea ce demonstreaza ca regimul comunitatii este vadit preponderent fata de separatia de bunuri dintre soti, pe care legea o limiteaza la bunurile anume prevazute de art. 31 Codul familiei.
Potrivit dispozitiilor art. 30 alin. 3 Codul familiei, „Calitatea de bun comun nu trebuie dovedita, ceea ce înseamna ca legea prezuma calitatea de bun comun sau altfel spus” orice bun al sotilor este comun daca nu se dovedeste ca este propriu. Aceasta înseamna ca daca un bun apartine unuia dintre soti, legea prezuma ca acel bun a fost dobândit în timpul casatoriei si ca el nu face parte din nici una din categoriile de bunuri proprii prevazute de art. 31 Codul familiei.
In concluzie, casa si anexele sunt cu siguranta bunuri commune. Cu privire la teren, daca dreptul de proprietate nu este consecinta uneia dintre situatiile limitative prevazute de art. 31 din Codul fam., si acesta constituie bun comun
Atat terenul cat si casa edificata pe acesta in timpul casatoriei sunt bunuri comune ale sotilor. Improprietarirea tatalui casatorit s-a facut in considerarea familiei, nu a lui personal. ;)

Alte discuții în legătură

Referitor succesiune cu frati vitregi PODO PODO Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Mama mea s-a recastorit , eu fiind singura fiica, tatal meu vitreg avea 3 copii din casatoria anterioara. Mama mea a ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire marianaion marianaion bunaziua am si eu o intrebare tatal meu a decedat si se face succesiunea mentionez ca mai am un frate si mama care este sotie supravietuitoare terenul este ... (vezi toată discuția)
Plata tva 5% pentru imobil ChiratcuM ChiratcuM Buna ziua. As avea nevoie de o parere/sfat in vederea aplicarii TVA ului de 5%.Undeva anul trecut a fost cumparat un imobil pe numele meu prin prima casa si ... (vezi toată discuția)