Cu deosebit respect va rog a-mi comunica daca imobilul ( casa de locuit si anexe gospodaresti) constituie bun comun al tatalui meu si respectiv al mamei mele, in urmatoarea situatie:
Parintii mei s-au casatorit in anul 1949. In anul 1959 in baza unei decizii a Consiliului Popular local, tatal meu a fost improprietarit, in conformitate cu prevederile HCM 968/1956, cu un teren (loc de casa)viran, in intravilan, care a fost inscris in CF pe numele tatalui meu. In anul 1960 pe acest teren tatal meu impreuna (conform consemnarii facute ,de Consiliul Populuar , in adeverinta in baza careia a fost efectuata intabularea imobilului in CF) cu mama mea au construit o casa de locuit si anexe gospodaresti .Aceste immobile (casa de locuit si grajd) au fost intabulate in CF, in anul 1976, tot pe numele tatalui meu.
Are mama mea dreptul, cota parte, din aceste bunuri, daca au fost realizate impreuna, cu tatal meu, in timpul casatoriei?
Asupra tuturor bunurilor mentionate de dumneavoastra mai sus , mama va avea un drept de proprietate asupra acestora , intrucat fac parte , fara echivoc , din comunitatea matrimoniala de bunuri.
Insa cota parte care va fi stabilita dupa imparteala nu o putem sti .Ea poate fi apreciata , dupa anumite criterii (venituri , contributia la plata pretului cu sume de bani , munca in gospodarie ) de catre instanta de judecata.
Nu intotdeauna bunurile comune sunt partajate astfel incat cotele parti din dreptul de proprietate sa fie egale ;)