Buna ziua. Povestea este lunga dar incerc sa fiu cat mai scurt. La insistentele sotiei ne-am mutat in casa ei parinteasca alaturi de socrii. Casa era renovata pe exterior dar nu si pe interior. Am discutat cu parintii ei in legatura cu renovarea casei pe interior dar acestia au zis ca nu isi permit sa mai renoveze si daca dorim sa avem conditii trebuie sa platim noi. Am fost de acord cu acest lucru si am investit peste 7000 euro in renovarea a 2 camere ( manopera si materiale). Dupa ce s-a finalizat renovarea au aparut si unele discutii care incep sa se finalizeze in " daca nu va convine, nu va ramane decat sa plecati" . Noi anul acesta o sa incepem sa ne construim propria casa. Exista o modalitate sa-mi recuperez macar o parte din investitie? Mai am unele facturi, martori, echipa platita de mine pentru renovare, poze, etc.
Discutia poate sa fie foarte lunga...
Pe scurt trebuie stabilit in ce masura s-au imbogatit parintii ei si in ce masura ati vrut sa faceti renovarea fiind necesar a se analiza si proba in instanta si existenta unui raport juridic sau ce instiotutie juridica ar fi aplicabila in speta dvs..
Sunt aspecte de drept foarte sensibile si in caz de judecata oricare dintre parti ar putea obtine castig de cauza in functie de probe si de aparari.
Eu sunt de parere ca, conform celor relatate veti pierde procesul pentru motivul ca nu v-a obligat nimeni sa faceti acea renovare mai ales daca ati locuit acolo.
Sunt foarte multe aspecte de drept care ar trebui analizate in cazul dvs. pentru a se putea trage o concluzie mai clara.Dreptul civil este foarte vast...
Nu cred ca se merita sa va judecati deoarece dupa parerea mea procesul poate sa fie foarte scump daca ati vrea sa va judecati.
Daca socrii nu vor nu prea aveti cum sa ii siliti, dar e bine sa ii convingeti sa recunoasca investitia daca sotia mai are frati sau surori. Daca da, pastrati actele, chitantele si declaratiile pentru cand va fi cazul de mostenire si atunci puteti recupera acei bani.
Sunt in aceeasi situatie, insa la un nivel diferit. Referitor la investitie, merge proba cu inscrisuri, martori (se lasa cu relatii distruse, perturbate etc.) Eu personal, pt. casa veche - am lasat asa lucrurile (am locuit, am renovat, si iar am locuit - pana cand nu mai era sens sa renovez - vb. de casa veche de chirpici). Renovat 2007 - 1500 eur. Plecat 2015 - fara pretentii (desi puteam sa iau parchetul, usa, lustra...). Nu e cazul. Am renuntat la ele.
Punctul meu de vedere. Suma de 7000 de eur. este mare, insa nu foarte mare (dv. stiti cel mai bine, ce va ofer eu e doar un punct de vedere.
Este un plus daca socrii dv. va dau o declaratie NOTARIALA cum ca recunosc plusurile aduse in casa (renovare). Nu uitati ca si acestea sunt degradabile in timp.
Cautati sa nu rupeti relatiile cu ei...nu ajuta pe nimeni (nici pe dv, nici pe ei). Se pot aplica solutii la extrem (va luati usile, parchetul, ferestrele, etc.), insa va trebui sa le puneti inapoi pe cele vechi. Incercati o solutie de mijloc (ei sa inteleaga si sa recunoasca investitia dv. si dv. sa incercati pe viitor sa investiti in bunurile proprii (alaturi de sotie).
Este greu, insa viata nu este asa cum o vedem noi, uneori. Nu uitati...Banii se fac!
Ma bucura daca ma tineti la curent cu speta dv.
Mostenire
marilena123
buna ziua! va deranjez si eu cu o intrebare! eu cu sotul meu locuim la socrii iar acum vrem sa ne mutam! in timpul cat am locuit la dansi am construi anexa la ... (vezi toată discuția)