avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Recuperare investitie in instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Recuperare investitie in instanta

Buna ziua. Povestea este lunga dar incerc sa fiu cat mai scurt. La insistentele sotiei ne-am mutat in casa ei parinteasca alaturi de socrii. Casa era renovata pe exterior dar nu si pe interior. Am discutat cu parintii ei in legatura cu renovarea casei pe interior dar acestia au zis ca nu isi permit sa mai renoveze si daca dorim sa avem conditii trebuie sa platim noi. Am fost de acord cu acest lucru si am investit peste 7000 euro in renovarea a 2 camere ( manopera si materiale). Dupa ce s-a finalizat renovarea au aparut si unele discutii care incep sa se finalizeze in " daca nu va convine, nu va ramane decat sa plecati" . Noi anul acesta o sa incepem sa ne construim propria casa. Exista o modalitate sa-mi recuperez macar o parte din investitie? Mai am unele facturi, martori, echipa platita de mine pentru renovare, poze, etc.
Cel mai recent răspuns: Ionita Loredana Avocat , Avocat 02:09, 29 Martie 2017
Daca ati stabilit cu socrii ca veti locui fara a plati chirie, daca obtineti o inregistrare de la ei prin care recunosc acest aspect, nu va vor putea cere plata chiriei, iar daca o vor cere, slabe sanse ca instanta sa admita cererea. Am avut o situatie similara in care socrii au cerut contravaloarea chiriei si, evident, instanta si-a dat seama ca martorii au depus marturii mincinoare si ca partile nu s-au inteles cu privire la plata unei sume cu titlu de chirie inainte de a se muta in imobilul proprietatea socrilor.
De ce spuneti ca o sa-i ramana casa sotiei?! A fost o alta discutie la un moment dat in forum si s-a afirmat cu tarie ca ,, nimeni nu este obligat sa lase nimanui nimic, nici chiar parintii copiilor'', deci, parintii pot vinde (dona) oricand bunul lor oricui vor vrea ei.
~ Conținut șters la cerere ~
Cuplul in speta a facut serie de investitii in casa parintilor fetei, din cele spuse, in valoare de x mii euro.
Parintii au primit acest plus (fara rezerve, cred eu) si fara sa aduca vorba de chirie (inca de la inceput).
Dupa y anisori, parintii zic..."nu mai vreau sa stai cu mine, pleaca de aici"
Cuplul ... e nevoit sa plece, insa cu cei x mii euro...nu se poate fizic.
Pentru ca nu pot lua cu ei materialele de c-tie deja puse in lucrare (beton, otel beton, ferestre, instalatii, sarpanta nou efectuata, caci cea veche era oricum causita si acoperisul avea infiltratii...etc.)
In acest context, batranilor le convine partea materiala.
Intrebarea mea:
Daca acest cuplu a investit aceasta suma (si nu cred ca parintii s-au opus), deci cu acordul parintilor (de cele mai multe ori verbal), si apoi sunt "goniti" de parinti, acel cuplu ce poate face?
1. sa plece linistiti caci au investit x mii euro, au beneficiat y timp (nu cred sa existe o formula de calcul de amortizare in codul civil - sigur nu este) - de ex. un acoperis de z metri patrati (mp) bine alcatuit evaluat la 2000 eur pt. 100 mp. rezista fara probleme 20 de ani (adica ineplineste cerintele fundamentale din legea 10).
2. sa se apuce sa desfaca acoperisul nou (facut din banii lor cu acordul verbal sau tacit NU scris al batranilor), sa-l duca nu stiu unde, si sa-l remonteze pe cel vechi (imposibil tehnic)
3. sa se lase pagubasi...si batranii sa-si spuna ...."lasa ca-i bine.." poate mai vine un copil de-al lor si le face casa din temelii si apoi il gonesc si pe celalalt...
4. Daca eu sunt in locul acelor batrani...legea nu ma sanctioneaza cu nimic....? Daca nu, deja ma gandesc la o afacere in acest sens...

Cu tot respectul, acesti oameni poate traiesc o drama (7000 de eur. repr. un avans de prima casa bun). Singurul aspect este ca ei sa nu le puna viata in pericol batranilor. Nu cunosc motivele pt. care batranii sunt atat de suparati pe ei, si sa-i trimita "la plimbare", insa din punct de vedere legal, in civil trebuie sa existe reglementare (una sau mai multe).
Asta ne intereseaza.

Cu multumiri!
Puteti intenta impotriva socrilor o actiune in imbogatire fara justa cauza prin care sa solicitati obligarea lor la plata sumei investite. Asta ar fi si sanctiunea in civil. Actiunea se prescrie in termen de 3 ani de la data la care ati parasit imobilul socrilor (interpretarea jurisprudentei). Nu se vor acorda cheltulile voluptorii, doar cere necesare si utile. De obicei, investitiile sunt evaluate de un expert. Puteti dovedi cu martori si inregistrari audio/video ale socrilor ca ati avut acordul lor verbal de a face investitiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire marilena123 marilena123 buna ziua! va deranjez si eu cu o intrebare! eu cu sotul meu locuim la socrii iar acum vrem sa ne mutam! in timpul cat am locuit la dansi am construi anexa la ... (vezi toată discuția)
Recuperarea investitiei făcute la casa părintească. petre.giurgi@yahoo.com petre.giurgi@yahoo.com Bună seara ! Vă rog să-mi explicați dacă pot să-mi recuperaz învestitia făcută în casa părintească, deoarece suntem 5 frați, iar eu locuiesc de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate renunta la contractul de intretinere ?? spiridus spiridus Buna ziua, AM facut un contract de intretinere cu un batran, neajutorat, are o fata plecata de ani de zile de acasa, nu-i poarta de grija, il ingrijim si ... (vezi toată discuția)