avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager, il pot pierde?

Buna ziua,

Sunt intr-o situatie delicata.

Tatal meu a suferit un accident vascular cerebral hemoragic, iar el are o concubina cu care a trait pana in momentul accidentului, timp de 16 ani.

Din momentul accidentului eu am grija de el, el si-a mai revenit, in sensul ca are oarecare logica, cu memoria are si va avea probleme, pentru ca a ramas cu sechele.

In acest rastimp, concubina lui mi-a facut zeci de probleme, iar acum insista sa il ia la ea. Problema este ca si el se pare ca vrea acelasi lucru.

Doresc sa stiu, in cazul in care el se intoarce la ea, cum pot sa imi securizez apartamentul (deoarece in cazul in care el se va intoarce la ea, ea poate sa vina la mine peste un timp si sa spuna ca eu l-am dat afara din casa).

Ce act trebuie sa obtin eu pentru ca aceasta sa nu poata sa imi atace contractul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager?

Ma gandesc ca nici macar tutela nu este suficienta, atata timp cat el pleaca si doarme la ea.

Eu ma gandeam sa il pun pe tatal meu sub interdictie judecatoreasca, pentru ca acesta sa nu mai poata sa semneze vreun act de casatorie cu aceasta concubina, dar nu cred ca mai este relevant daca el este casatorit cu ea sau nu.

Ea va spune ca l-a luat "de mila" (orice persoana poate spune asta, nu trebuie sa fie ruda cu el), dupa care, cu 2 martori, imi va ataca contractul, spunand ca l-am dat eu afara din casa.

Degeaba ii las tatalui meu cheile de la apartament, pentru ca ea i le poate subtiliza si poate spune ca nu i le-am dat eu si ca l-am dat afara.

Nu stiu ce act trebuie facut pentru ca sa nu se intample vreo nenorocire de acest gen, pentru ca daca el dispare, eu nu pot sa chem in fiecare zi politia si sa il scot de la ea din casa.

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: jlvera , utilizator 11:02, 30 Martie 2017
~ Conținut șters la cerere ~
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, d-na avocat Zaharia.

Povestea este lunga.

Din cate cred eu, accest AVC hemoragic i-a fost provocat chiar de concubina, care mi-a spus ca timp de 5 ani tatalui meu i s-a administrat aspenter, iar momentul accidentului este confuz, vad ca toata lumea se ascunde, tatal meu si-a adus aminte singur ca a fost intr-o telecabina si ca acolo i s-a facut rau, in timp ce concubina si inca un prieten de la munte nu vor in ruptul capului sa recunoasca ca in telecabina i s-a facut rau.

Tatal meu, asa fara discernamant cum este, nu delireaza prea tare, intrucat a spus pe toata durata spitalizarii ca el a venit acolo cu avionul, deci este clar ca a fost undeva la inaltime (vezi acea telecabina) si ca acolo i s-a facut rau.

Am chitante doveditoare ca aceasta concubina i-a furat tatalui meu limita maxima de bani / zi, deci in joc au fost niste bani.

In plus, exista acest barbat care a fost cu cei doi in acea telecabina si care e posibil sa il fi lovit. Tatal meu nu exclude posibilitatea sa fi fost lovit, dar nu stie sigur.
Insa stie sigur ca acest barbat l-a injurat cu catva timp inainte de accident.

Eu i-am scris ei un email in care i-am spus ce banuiesc (ca ea l-a otravit cu anticoagulante si ca ea sau barbatul l-au si lovit, eventual), iar barbatul respectiv si-a sters imediat singura poza pe care o avea pe internet, deci acest lucru imi spune mie ca cei doi sunt vinovati. Un om nevinovat nu are de ce sa isi stearga poza de pe internet, iar barbatul si-a sters poza chiar dupa ce eu i-am trimis ei acel email, deci ea l-a anuntat despre banuielile mele.

Acesti doi oameni sunt complici, iar concubina are doua capete de acuzare: furt bancar (acesta este clar, dar trebuie demonstrat cu derularea filmului de la bancomat, iar eu nu am avut timp si bani de demonstratii, in plus, banii nu erau ai mei, ci ai tatalui meu, deci este contul lui, eu nu am voie sa fac demonstratii pe conturile lui),
iar cel de-al doilea este tentativa de omor.

Acesti doi oameni vor sa se acopere prin a ma hartui si acuza pe mine de "limbaj agresiv", de "sechestru" (ea spune ca il sechestrez pe tatal meu si il tin "departe de prieteni").

Eu vad ca ea nu renunta, initial de teama chitantelor de la bancomat, mai apoi de teama ca poate pierde jumatate din bunurile pe care le-a facut impreuna cu tatal meu timp de 16 ani, iar daca vede ca eu stau pasiva, va atenta si la apartamentul meu, daca se poate sa mai fure o casa, de ce nu?

Eu astazi l-am tinut incuiat in casa pe tatal meu, medicul curant a spus ca el ar putea sa mearga singur pe strada de luna viitoare, dar aceasta s-ar fi putut intr-o familie de oameni normali, nu in nebunia legislativa in care s-a bagat el.

Repet, eu nu vreau decat un singur lucru: sa stea apartamentul unde este, si anume la mine. Si nu stiu cum sa fac acest lucru, in conditiile in care ea imi tot spune ca nu am tutela si ca deci nu am dreptul de a-l tine pe tatal meu la mine.

Eu o tin cat de departe pot, dar ea ii apare in cale ori de cate ori il plimb eu pe strada, iar el se pare ca tanjeste dupa ea si ca deja imi ascunde niste lucruri. De ex. mi-a ascuns faptul ca ea l-a sunat acum cateva zile.

Eu i-am explicat tatalui meu povestea cu anticoagulantele, care nu cred ca e doar o poveste, (tatal meu spunea ca simtea ca "pluteste", iar eu am observat o degradare brusca a memoriei lui in decurs de un an inainte de producerea AVC-ului), dar se pare ca pentru el este mai importanta aceasta femeie decat orice altceva si el il vede vinovat pe barbatul care este posibil sa il fi lovit, nu pe concubina care a dirijat operatiunea.

Eu incerc sa il tin departe de ea, dar nu mai pot si nu mai vreau sa traiesc in acest stres, deci doresc o modalitate legala de solutionare a problemei apartamentului.

Daca tatal meu doreste sa se duca din nou la ea si sa fie otravit, nu are decat, dar nu stiu cum sa fac sa imi pastrez apartamentul.

In plus, ea ar putea sa il otraveasca, daca il las singur pe strada, iar eu sa fiu acuzata ca l-am otravit eu.

In fine, paranteza este prea lunga.

Ceea ce vreau eu este sa imi securizez apartamentul si nu stiu ce trebuie sa fac.
A-l duce la o comisie psihiatrica care sa il declare fara discernamant este suficient?

In cazul in care as reusi sa il declar fara discernamant (eu nu imi doresc asta, dupa cat am muncit sa il salvez si sa il ingrijesc, dar se pare ca el o cere), atunci cum as putea sa fiu sigura ca ea nu il otraveste?

Trebuie luata tutela/curatela si dus intr-un camin de batrani, probabil.

Mie imi este mila sa fac treaba asta si nu stiu daca poate fi dus intr-un camin fara consimtamantul lui, el spunand cu vehementa ca nu doreste sa se duca la camin.

In plus, obtinerea unei tutele dureaza luni de zile, luni in care orice se poate intampla.

Va multumesc!
~ Conținut șters la cerere ~
D-na avocat Zaharia, va multumesc mult pentru sfaturi si pentru imbarbatare.

Am demarat procesul de scoatere a tutelei, si i-am spus lui, atat cat mai intelege, ca daca mai aud o singura data ca el a luat legatura cu ea, relatiile dintre mine si el se vor rupe. (ea l-a sunat pe el o data, dupa care el a sunat-o pe ea de 2 ori, ascunzandu-mi faptul ca au vorbit).

Ma intreb daca aceasta tutela / curatela ajuta la ceva, sau daca domnisoara concubina poate folosi aceasta tutela / curatela, pentru a ma ataca din nou. (?)

Sper ca este bine ce fac (demararea procesului de obtinere a tutelei), mai ales ca el este foarte indarjit si nu vrea sa fie declarat ca fiind nu stiu cum, si daca vede ca eu il duc la o comisie psihiatrica, se poate intoarce total impotriva mea si poate face niste prostii imense cu aceasta femeie, pana in momentul in care obtin eu tutela, si chiar si dupa aceea.

Va multumesc si va doresc multa sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela: avantaj sau dezavantaj pentru pastrarea unui apartament cu uzufruct viager? jlvera jlvera Buna ziua, Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine daca e bine ce fac. Eu am un apartament pe care tatal meu mi l-a vandut, cu clauza de uzufruct viager. ... (vezi toată discuția)
Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav jlvera jlvera Cum pot intra in legalitate pentru a administra pensia tatalui meu care este bolnav? Buna ziua, Am o intrebare va rog mult, Tatal meu locuieste in ... (vezi toată discuția)
Sunt acuzata de amanta ca il sechestrez pe tatal meu jlvera jlvera Buna dimineata, Va rog ajutati-ma sa scap de aceasta persoana. Concubina tatalui meu ma acuza ca il sechestrez in casa la mine. Tatal meu este ... (vezi toată discuția)