Domnul meu, dumneata nu prea ai inteles despre ce e vb ... noi ne-am casatorit in UK dar sotia si-a pastrat numele inca 10 11 luni .... pe certificatul de casatorie britanic nu exista rubrica cu numele purtat dupa casatorie ci doar cu numele actuale ... noi timp de 11 luni am fost casatoriti dar aveam doar certificatul britanic ... pe cel romanesc a optat sa preia numele meu dar nu stiam ca o sa avem asa probleme pentru ca la ambasada de la londra se depun inacelasi timp ambele dosare si pentru casatorie si pentru nastere...noi nu le-am depus la ambasada pentru ca nu aveam certificatele noastre de nastere la noi si oricum urma sa mergem in Romania... altfel ambasada face transcrierea si elibereaza certificatele in aceeasi zi ... Dumneavoastra va dati cu parerea dar nu v-ati cinfruntat cu o situatie similara .. banuiesc ca nu stiti nici cum arata certificatul britanic ... banuiesc ca mai sunt foarte multi in situatia noastra ... eu sfatuiesc pe toata lumea sa nu ajunga in Romania pentru ca habar nu au pe ce lume calca .... sa se duca din prima la ambasada ... arogantii aia din Romania nu stiu nimic ... de ce mi-au acceptat dosarul de transcriere a casatoriei in urma caruia sotia mea si-a schimbat numele daca stiau ca o sa am asemenea probleme cu certificatul de nastere al fetitei
Arogantii din Romania, cum spuneti dvs, nu fac decat sa respecte legile. Daca vroiati sa ramana sotia pe numele de fata nu trebuia sa dea declaratia conform careia a trecut pe numele dvs. Daca a dat declaratia, conform legii avea datoria sa-si schimbe si actele, astfel incat pana la nasterea copilului sa aiba actele pe numele dvs. si sa nu mai fie nevoie acum de a face alte acte.Termenul de transcriere era de 6 luni de la casatorie. Daca ati stat inca 11 luni asa nu e vina autoritatilor romane. Legal la data cand s-a nascut copilul dvs. era un copil din casatorie, iar pe certificatul sau trebuia ca ambii parinti sa aveti acelasi nume. Da trebuia sa analizeze dosarele, daca le-ati depus pe ambele de-o data, dar repet dvs. ati dat declaratiile nu ofiterul starii civile. La fel de bine puteati sa mentionati ca ramaneti fiecare pe numele lui si totul era ok. Sa ne scrieti cum ati rezolvat. Sigur sunt multi in aceeasi situatie ca a dvs.
Pai daca stiam ca o sa avem problemele astea evident ca nu isi mai schimba sotia numele ... apropo de arogantii care respecta legea ... sa zicem ca e vina noastra...am comis infractiunea suprema ... acum ce fac ? Sa isi schimbe sotia actele pe numele de fata dupa ce abia acum 15 zile si le-a scos pe cele cu numel schimbat ... cu fetita mea ce fac ... fara certificat de nastere nu ii putem face pasaport .. ramane in Romania ? ... e absurd ... noi am declarat doar adevarul care reiese si fin acte, toate apostilate , traduse
[Domnule draga, ( justitiarul) cred ca nu intelegeti un lucru. In Marea Britanie ( ca acolo a avut loc casatoriea) pe certificatul de casatorie nu apare viitorul nume al femeii ( Sau al barbatului). In urma casatoriei ambii partenerii au urmatoarele drepturi:
1. Fiecare isi pastreaza numele si nu trebuie schimbat nici un act
2. Sotia/sotul poate lua numele partenerului ( actele se schimba conform dorintei, iar in afara cerificatului de casatorie nu se cere nimic)
3. Sotia/sotul foloseste ambele nume de familie ( bineinteles ca la intocmirea noilor documente nu iti trebuie nimic altceva in afara certificatului de casatorie)
Ca un exemplu: azi fac cununia civila, peste 16 zile( Sau chiar 3 ani mai tarziu) nasc. Merg la primarie sa inregistrez copilul. Am pasaportul facut acum 4 ani, pasaportul sotului si certificatul de casatorie. Practic acel certificat imi da voie sa ma cheme cum vreau eu. Daca in certificat vreau sa scrie ca am numele sotului asa va aparea, chiar daca in pasaport scrie altceva. Sotul nu trebuie sa fie acolo pentru a aparea in certificat ca tata ( pt ca exista certificatul de casatorie), iar pe copil il poate chema si Popeye marinarul. Nu trebuie sa aiba numele de familie al niciunuia dintre parinti.
Domnul care cere ajutorul, nu prea a gresit cu nimic, dumnealor avand doar certificatul de casatorie britanic pana in 2016.
Autoritatile romane au niste legi de tot rahatul. Bunul simt si logica in gandire nu prea exista cand au fost emise legile acestea. Este foarte simplu de verificat numele de famile al doamnei inainte de casatorie, care apare si in certificatul de nastere.
1 la mana, indiferent daca a incalcat legile romanesti sau nu, in momentul nasterii copilului in buletinul doamnei era numele de fata.
2 la mana, la aceasi primarie unde au facut si certificatul de casatorie romanesc vor sa faca si cerificatul de nastere al copilului. Nu exista in sistemul lor cand a fost schimbat numele doamnei? Ca practic, dupa legea romaneasca, nu poti lua numele sotului pana acesta nu isi da acordul in scris.
3 la mana, duceti va sa schimbati numele mamei din certificatul dumneavoastra. Se poate?
Nu este vina nimanui din Marea Britanie!
Pur si simplu birocratia din Romania este jalnica! In frunte cu toti functionarii publici care au impresia ca sunt cel putin duci si ducese.
Bun, daca au incalcat legea, dupa cum ziceti, nu ar mai trebui sa mai fie o lege care sa rezolve situatia? Ok, am gresit ca am intarziat sa mi schimb buletinul, platesc o amenda. Ce fac mai departe?