avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Certificat de nastere copil nascut in Anglia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Certificat de nastere copil nascut in Anglia

Buna ziua ,
Ma numesc Teodor si locuiesc in Londra.Impreuna cu sotia mea suntem cetateni romani cu domiciliul in Romania .In decembrie 2015 ne-am casatorit in Londra, iar in februarie 2016 s-a nascut baietelul nostru tot la Londra. In august 2016 am mers in Romania pentru ca sotia mea sa isi schimbe numele de fata in numele meu dupa casatorie si sa obtinem certificat de nastere romanesc pentru copil.
Sotia si-a schimbat buletin/pasaport dupa numele nou si cand sa obtinem certificat de nastere pentru copil...nu se poate ....pentru ca numele de pe certificatul de nastere britanic este numele ei de fata si nu numele dupa casatorie. De la judeteana in Romania m-au sfatuit sa vin la ambasada in Londra , de la ambasada din Londra m-au sfatuit sa ma adresez autoritatilor britanice care mi-au eliberat certificatul de nastere, autoritatile britanice nu pot face nimic pentru ca la momentul eliberari certificatului de nastere datele au fost corecte.
Ce se poate face in aceasta situatie?
Mentionez ca avem toate actele in regula, inclusiv certificat de casatorie romanesc care spune clar ca numele dupa casatorie al sotiei va fi numele meu.
Domnul meu, dumneata nu prea ai inteles despre ce e vb ... noi ne-am casatorit in UK dar sotia si-a pastrat numele inca 10 11 luni .... pe certificatul de casatorie britanic nu exista rubrica cu numele purtat dupa casatorie ci doar cu numele actuale ... noi timp de 11 luni am fost casatoriti dar aveam doar certificatul britanic ... pe cel romanesc a optat sa preia numele meu dar nu stiam ca o sa avem asa probleme pentru ca la ambasada de la londra se depun inacelasi timp ambele dosare si pentru casatorie si pentru nastere...noi nu le-am depus la ambasada pentru ca nu aveam certificatele noastre de nastere la noi si oricum urma sa mergem in Romania... altfel ambasada face transcrierea si elibereaza certificatele in aceeasi zi ... Dumneavoastra va dati cu parerea dar nu v-ati cinfruntat cu o situatie similara .. banuiesc ca nu stiti nici cum arata certificatul britanic ... banuiesc ca mai sunt foarte multi in situatia noastra ... eu sfatuiesc pe toata lumea sa nu ajunga in Romania pentru ca habar nu au pe ce lume calca .... sa se duca din prima la ambasada ... arogantii aia din Romania nu stiu nimic ... de ce mi-au acceptat dosarul de transcriere a casatoriei in urma caruia sotia mea si-a schimbat numele daca stiau ca o sa am asemenea probleme cu certificatul de nastere al fetitei
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
catalinmarian.popa, utilizator
Arogantii din Romania, cum spuneti dvs, nu fac decat sa respecte legile. Daca vroiati sa ramana sotia pe numele de fata nu trebuia sa dea declaratia conform careia a trecut pe numele dvs. Daca a dat declaratia, conform legii avea datoria sa-si schimbe si actele, astfel incat pana la nasterea copilului sa aiba actele pe numele dvs. si sa nu mai fie nevoie acum de a face alte acte.Termenul de transcriere era de 6 luni de la casatorie. Daca ati stat inca 11 luni asa nu e vina autoritatilor romane. Legal la data cand s-a nascut copilul dvs. era un copil din casatorie, iar pe certificatul sau trebuia ca ambii parinti sa aveti acelasi nume. Da trebuia sa analizeze dosarele, daca le-ati depus pe ambele de-o data, dar repet dvs. ati dat declaratiile nu ofiterul starii civile. La fel de bine puteati sa mentionati ca ramaneti fiecare pe numele lui si totul era ok. Sa ne scrieti cum ati rezolvat. Sigur sunt multi in aceeasi situatie ca a dvs.
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Martie 2018
Justitiarul711, utilizator
Pai daca stiam ca o sa avem problemele astea evident ca nu isi mai schimba sotia numele ... apropo de arogantii care respecta legea ... sa zicem ca e vina noastra...am comis infractiunea suprema ... acum ce fac ? Sa isi schimbe sotia actele pe numele de fata dupa ce abia acum 15 zile si le-a scos pe cele cu numel schimbat ... cu fetita mea ce fac ... fara certificat de nastere nu ii putem face pasaport .. ramane in Romania ? ... e absurd ... noi am declarat doar adevarul care reiese si fin acte, toate apostilate , traduse

[Domnule draga, ( justitiarul) cred ca nu intelegeti un lucru. In Marea Britanie ( ca acolo a avut loc casatoriea) pe certificatul de casatorie nu apare viitorul nume al femeii ( Sau al barbatului). In urma casatoriei ambii partenerii au urmatoarele drepturi:
1. Fiecare isi pastreaza numele si nu trebuie schimbat nici un act
2. Sotia/sotul poate lua numele partenerului ( actele se schimba conform dorintei, iar in afara cerificatului de casatorie nu se cere nimic)
3. Sotia/sotul foloseste ambele nume de familie ( bineinteles ca la intocmirea noilor documente nu iti trebuie nimic altceva in afara certificatului de casatorie)
Ca un exemplu: azi fac cununia civila, peste 16 zile( Sau chiar 3 ani mai tarziu) nasc. Merg la primarie sa inregistrez copilul. Am pasaportul facut acum 4 ani, pasaportul sotului si certificatul de casatorie. Practic acel certificat imi da voie sa ma cheme cum vreau eu. Daca in certificat vreau sa scrie ca am numele sotului asa va aparea, chiar daca in pasaport scrie altceva. Sotul nu trebuie sa fie acolo pentru a aparea in certificat ca tata ( pt ca exista certificatul de casatorie), iar pe copil il poate chema si Popeye marinarul. Nu trebuie sa aiba numele de familie al niciunuia dintre parinti.
Domnul care cere ajutorul, nu prea a gresit cu nimic, dumnealor avand doar certificatul de casatorie britanic pana in 2016.
Autoritatile romane au niste legi de tot rahatul. Bunul simt si logica in gandire nu prea exista cand au fost emise legile acestea. Este foarte simplu de verificat numele de famile al doamnei inainte de casatorie, care apare si in certificatul de nastere.
1 la mana, indiferent daca a incalcat legile romanesti sau nu, in momentul nasterii copilului in buletinul doamnei era numele de fata.
2 la mana, la aceasi primarie unde au facut si certificatul de casatorie romanesc vor sa faca si cerificatul de nastere al copilului. Nu exista in sistemul lor cand a fost schimbat numele doamnei? Ca practic, dupa legea romaneasca, nu poti lua numele sotului pana acesta nu isi da acordul in scris.
3 la mana, duceti va sa schimbati numele mamei din certificatul dumneavoastra. Se poate?
Nu este vina nimanui din Marea Britanie!
Pur si simplu birocratia din Romania este jalnica! In frunte cu toti functionarii publici care au impresia ca sunt cel putin duci si ducese.
Bun, daca au incalcat legea, dupa cum ziceti, nu ar mai trebui sa mai fie o lege care sa rezolve situatia? Ok, am gresit ca am intarziat sa mi schimb buletinul, platesc o amenda. Ce fac mai departe?
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2018
0987654321, utilizator
Sa asteptam, poate ne spune utilizatorul teodordunca deznodamantul.

Alte discuții în legătură

Refuz transcriere certificat de naștere al unui minor născut în uk din cauza numelui mamei, care nu și-a schimbat cartea de identitate după căsătorie. cum putem rezolva această situație? romania880913 romania880913 Buna seara! incerc sa va explic cat mai simplu. in 2016 ne-am insurat. Desi sotia mea si-a ales sa-si schimba numele, ca sa-mi ia numele de familie al meu, nu ... (vezi toată discuția)
Intrucerea unui minor cetățean britanic in românia NewtonM NewtonM Buna ziua, Am si eu nevoie de ajutor. Voi veni in țara in Aprilie cu băiețelul meu de câteva luni. Băiețelul meu a luat numele soțului si are ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie Alinazzz Alinazzz Buna ziua!eu sunt in italia cu sotul si 2 copii.al doilea copil inca nu este inregistrat in Romania desi are aproapr doi ani .avem dubla cetatenie si eu, in ... (vezi toată discuția)