avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act vanzare cumparare

buna seara.am si eu o problema,daca puteti sa ma ajutati.suntem 4 frati.tatal meu a decedat.toti am renuntat la mostenire,mama ramanand unica mostenitoare .ulterior mama a vantut unuia din copii jumatate din proprietate.avea voie?daca nu ce se poate face? ,mai ales ca a pacalit-o la masuratori pt cartea funciara,mama crezand ca ii da mai putin de jumatate ,sora si-a insusit jumatate din proprietate.actul de vanzare-cumparare este doar cu uzufruct.se poate contesta?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 12:48, 18 Septembrie 2009
Dar intre data incheierii unuei astfel de donatii deghizate si decesul persoanei care a facut donatia pot trece 30 ani , cum mai poate fi atacat atunci acest act ? Nu intervine termenul de prescriptie ? Casa cu pricina poate fi vanduta in acesti ani ...
buna ziua!
data de la care incepe sa curga termenul de prescriptie al actiunii de reductiune a liberalitatilor excesive este data deschiderii succesiunii= data decesului.
termenul de prescriptie este de 3 ani.
Problema este ca timp de 30 ani casa cumparata prin acea donatie poate fi vanduta de mai multe ori .

Si prin urmare nu cred ca mai ajuta la nimic un proces prin care cineva incearca sa demonstreze dupa 30 ani ca mama ( tatal) de fapt nu au primit banii pt acea casa ( ca sa nu mai vorbim de pret care era cu totul altul la data incheierii )

De ce nu poate fi ceruta nulitatea absoluta a contractului de vanzare -cumparare prin lipsa pretului in timpul vietii parintelui respectiv ?
Aceasta poate fi ceruta si de alte persoane , nu neaparat de "rezervatari " ...(atunci ar putea fi prea tarziu )


Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
Iael, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Contract de intretinere cu clauza uzufruct viager marius2222 marius2222 Bunicii mei ,de pe mama ,au facut un act de intretinere cu clauza de uzufuct viager lui nepotul lor,fiul lui matusa mea (eu fiind tot nepotul lor).Contractul a ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)