avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 234 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea mostenita de la parintele decedat ramane a mea, nu?

Am o problema de aproape 4 luni incoace: ingrijesc un tata cu un AVC hemoragic, care a fost atat de inconstient, incat a umblat cu o femeie cu 30 de ani mai tanara ca el, care i-a spart capul pentru a-i fura si ultimul leu de pe cardurile pe care isi tinea toate economiile. (de cand economiile se tin pe carduri?! E ceva nou pentru mine!!)

Lumea imi tot spune: ia-ti tutela, fa, drege!

Pentru ce sa ma leg la cap si sa semnez tot felul de dracii gen tutela, cum ca eu o sa ii port de grija tatalui meu pe veci?! Pentru un amarat de apartament de 3 camere? Sa fim seriosi.

Tot ei imi spun ca cica in cazul nu stiu carei reclamatii a nu stiu cui, va trebui sa dezbat in instanta si partea apartamentului mostenita dupa mama?! Pe bune?!
Adica daca cineva inventeaza faptul ca eu nu imi respect clauza de uzufruct fatza de tata, trebuie sa platesc cu optimile lui mama?! Serios?! De unde legile astea?!
Daca tata vrea sa plece se acasa, sa plece! Cine-l tine?!
Si daca concubina lui vrea optimile lui din apartament, sa le ia, iar eu mai pun cateva sute de euro, ma mut la o garsoniera mai centrala decat mizeria de zona in care stau si am scapat de balamuc.

Intrebarea este: sper ca optimile lui mama imi revin automat, adica daca actul de uzufruct cade, tata isi ia optimile inapoi, iar actul revine la forma in care a fost facut ca urmare a succesiunii dupa moartea mamei, inainte de a se face actul de vanzare-cumparare cu uzufruct intre mine si tata. Asa mi s-ar parea logic, cel putin.

Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde la atatea intrebari, pe parcursul a 3 luni.

Cu stima!
Sunteti incoerenta. Ce uzufruct si ce optimi? In principiu, nimic nu revine nimanui "automat". Acceptati mostenirile, bine; nu le acceptati, iarasi bine. Aveti un termen pe care tb sa il respectati, de acceptare a mostenirii. Oricum, optiuni aveti, vad, asa ca nu inteleg ce va stresati atat din moment ce oricum nu pare sa va intereseze nici tata si nici apartamentul
Buna ziua d-le Zoya,

Nu vad ce nu intelegeti.

Noi am fost o familie compusa din 3 persoane: mama mea, tatal meu si eu, care sunt singura lor fiica.

Dupa moartea mamei mele, eu si tatal meu am facut succesiunea dupa mama pentru acest apartament, astfel revenindu-ne: tatalui meu 5 optimi din apartament, iar mie, respectiv, 3 optimi.

Din moment ce tatal meu s-a combinat cu o femeie cu 30 de ani mai tanara decat el, eu l-am rugat sa imi vanda mie apartamentul, incat ea sa nu-l mai poata ataca printr-o eventuala casatorie cu el.

Am facut in sfarsit actul de vanzare-cumparare cu uzufruct viager, drept pentru care treaba cu optimile (cel putin momentan), a devenit de domeniul trecutului, actul cu uzufruct viager inlocuindu-l pe cel de succesiune dupa mama (pe cel cu optimile).

Intrebarea era daca in momentul in care actul de vanzare-cumparare sa zicem ca imi este atacat de catre concubina, se revine in pozitia anterioara, cea cu optimile?

Pentru ca eu nu am facut decat sa cumpar cele 5 optimi de la tatal meu, celelalte 3 revenindu-mi de drept, dupa moartea mamei mele, care a dorit din tot sufletul sa imi cumpere mie acest apartament. Eu nu am cumparat de la tatal meu intreg apartamentul!

Tata ma intereseaza foarte tare, pentru simplu fapt ca "sangele apa nu se face", eu doar incercand sa bravez putin in mesajul meu anterior, pentru a mai uita de griji.

Sper ca v-am lamurit, iar intrebarea era chiar serioasa, eu nescaldandu-ma in bani, din moment ce ma cramponez de un amarat de apartament, insa sunt in pericol de a-mi da sanatatea pentru un apartament, eu fiind singura si avand grija de el singura.

Eu sunt personajul cel mai putin negativ din toata aceasta poveste, eu ducandu-l pe tatal meu la cel mai bun spital si ingrijindu-l conform celor mai inalte standarde pe care mi le pot permite.

Daca cineva poate sa ma lamureasca cu optimile, astept raspunsuri.

Va multumesc mult!
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2017
jlvera, utilizator
Dvs., in acest moment, detineti nuda proprietate a intregului apartament. Concubina nu are ce sa atace ... poate praful de pe toba ... Numai tatal dvs. o poate face sau eventuali alti mostenitori ai acestuia, care inteleg ca nu exista, dvs. fiind singura. Doamna nu are nici un drept in acest moment. E doar o prietena ... Inteleg ca va faceti datoria fata de tata asa ca nu aveti de ce sa va temeti. Inteleg si ca aveti cu ce sa dovediti faptul ca va indepliniti aceste indatoriri.
Ati fost foarte clara in al doilea mesaj :) ... deci, se poate.
va multumesc mult d-le Zoya!
De ce-ar fi actul atacat de concubina?
Rationati si dvs. Ar trebui sa nu mai existe o siguranta a actelor juridice si oricare de pe strada sa vina sa va "atace" actele.

Cu optimile....Ati dezbatut mostenirea pe jumatatea mamei din apartament, deci cota de 1/2.
Aceasta cota de 1/2 s-a impartit: tatal - 1/4 si dvs 3/4

Deci tatal are 1/4 din 1/2 = 1/8 (la care se adauga jumatatea lui de drept, din apartament)
1/8 + 1/2 = 5/8

Dvs aveti 3/4 din 1/2 = 3/8.

De aici se trag optimile. Apoi dvs ati cumparat cota de 5/8 de la tata, incheind un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Adica tata sa locuiasca in acel apartament si sa il foloseasca pana la deces. Dva sunteti proprietar de drept, iar tata de fapt. Posesia o veti dobandi la decesul tatalui.
Dreptul de uzufruct inseamna dreptul de a folosi un bun si de a-i culege fructele. Uzufructul nu inseamna obligatia de intretinere. Deci, din punct de vedere legal, puteti sa il lasati pe tata in apartament si sa nu mai dati pe-acolo cu anii. Ca ii duceti mancare, il transportati la spital, ii cumparati medicamente...asta face parte din constiinta dvs.
Ce anume va scandalizeaza si va nemultumeste?

Alte discuții în legătură

Tatal decedat fara testament. concubina are act de uzufruct viager. mai au mostenitorii vreun drept? Julia1802 Julia1802 Tatal meu a murit acum o luna si nu a lasat testament. Are doi copii adulti care locuiesc in strainatate. Tatal a locuit cu o concubina care l-a inmormintat ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune auras81 auras81 eu am cumparat casa si o 2 treimi din curte de la tatal meu prin contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea lui. suprafata totala a ... (vezi toată discuția)