avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea mostenita de la parintele decedat ramane a mea, nu?

Am o problema de aproape 4 luni incoace: ingrijesc un tata cu un AVC hemoragic, care a fost atat de inconstient, incat a umblat cu o femeie cu 30 de ani mai tanara ca el, care i-a spart capul pentru a-i fura si ultimul leu de pe cardurile pe care isi tinea toate economiile. (de cand economiile se tin pe carduri?! E ceva nou pentru mine!!)

Lumea imi tot spune: ia-ti tutela, fa, drege!

Pentru ce sa ma leg la cap si sa semnez tot felul de dracii gen tutela, cum ca eu o sa ii port de grija tatalui meu pe veci?! Pentru un amarat de apartament de 3 camere? Sa fim seriosi.

Tot ei imi spun ca cica in cazul nu stiu carei reclamatii a nu stiu cui, va trebui sa dezbat in instanta si partea apartamentului mostenita dupa mama?! Pe bune?!
Adica daca cineva inventeaza faptul ca eu nu imi respect clauza de uzufruct fatza de tata, trebuie sa platesc cu optimile lui mama?! Serios?! De unde legile astea?!
Daca tata vrea sa plece se acasa, sa plece! Cine-l tine?!
Si daca concubina lui vrea optimile lui din apartament, sa le ia, iar eu mai pun cateva sute de euro, ma mut la o garsoniera mai centrala decat mizeria de zona in care stau si am scapat de balamuc.

Intrebarea este: sper ca optimile lui mama imi revin automat, adica daca actul de uzufruct cade, tata isi ia optimile inapoi, iar actul revine la forma in care a fost facut ca urmare a succesiunii dupa moartea mamei, inainte de a se face actul de vanzare-cumparare cu uzufruct intre mine si tata. Asa mi s-ar parea logic, cel putin.

Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde la atatea intrebari, pe parcursul a 3 luni.

Cu stima!
N-ati inteles nimic. APARTAMENTUL VA APARTINE. V-a explicat d-na notar extrem de clar. Incercati sa recititi cu atentie.
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2017
Irina Pricop, Consilier juridic
D-na Zoya, ma siliti sa fac teoria chibritului. :)

Raluk a spus ca:
"Dvs respectati uzufructul prin faptul ca il lasati pe tata in casa."


Orice clauza pusa pe un obiect (in acest caz, apartamentul), face ca acel obiect sa fie vulnerabil, deci atacabil.

Cf dex:
CLÁUZĂ s. (JUR.) condiție, dispoziție, prevedere, punct, stipulare, stipulație, termen, (înv. și pop.) tocmeală, (înv.) șart. (~ dintr-o convenție.)


Deci apartamentul imi apartine cu o conditie.

Daca eu nu respect aceasta conditie, fie voit, fie din greseala, contractul cade.

Tatal meu a suferit un AVC serios.

Dupa cate am auzit, tata este cel care poate cere anularea contractului de v-c, iar el este foarte labil dpdv psihic, deci influentabil.

Nu discut acum labilitatea tatalui meu, ci faptul ca un contract este o intelegere intre doua parti. Un contract nu este un act de proprietate, asa cum bine a spus Raluk.

La concret:

Nu eu sunt cea care face teoria chibritului, nu eu sunt pasionata de drept, ci "consoarta".

Ea face teoria chibritului cu legile acestei tari, le intoarce si pe fatza si pe spate, incercand sa atace acest contract.

Dvs. credeti ca daca relatia dintre tatal meu si "consoarta" era una intre doi oameni rezonabili, eu l-as fi sfatuit pe tatal meu sa stea la mine?! Credeti ca ma pasioneaza sa fiu babysitter? :)
1. Da, clauza înseamnă conditie.
In cazul dvs vorbim despre o vanzare cumparare cu uzufruct viager.
Mai pe românește, " iti vand imobilul, cu conditia sa ma lasi sa stau acolo si sa il folosesc pana la deces".
Ceea ce se si intampla.
De unde ati tras dvs ideea vulnerabilitatii, nu stiu.
Iar daca e sa vorbim despre clauze (la modul general), numai cel care o instituie, in favoarea caruia a fost mentionata, poate "ataca" actul.
2. Nu stiu unde ati citit prin raspunsurile mele ca un contract nu e act de proprietate.
Transmiterea proprietatii este de esenta contractului de vanzare cumparare.
X ii vinde lui Y o casa.
Care este actul de proprietate a lui Y?
Logic, contractul de vânzare cumparare.

Dna @jilvera,

Dacă v-ați propus să convingeți un jurist și un notar că un contract de vânzare cumpărare e numai bun de pus în cuiul de la closet :) (de-aia v-ați chinuit să-l încheiați!?) atunci mă tem că starădania mea de a vă răspunde o sa fie degeaba.

Încerc totuși. :)

Contractul de vânzare cumpărare cu clauza de uzufruct reprezintă actul dvs. de proprietate.

Uzufructuarul (de la usus + fructus) are dreptul de a folosi bunul (usus) până la moarte (dacă uzufructul este viager) și de a-i culege fructele (fructus). Unde fructe înseamnă mai mult decât merele și perele plopilor ...ăăăsat pomilor fructiferi. Înseamnă și chirii (= fructe civile).

Altfel spus, dreptul de a închiria ap. aparține uzufructuarului. Și, prin urmare, tot el este cel care decide cu cine vrea să locuiască în casa obiect al dreptului de uzufruct.

Nu sună frumos, știu. :(

Din păcate, la vremea facerii actului dvs. v-ați asumat riscul ... să admirați ușa pe dinafară până la moartea tatălui dvs. Și asta în vreme ce „consoarta” poate să stea, bine mersi, pe dinăuntru, dacă aceasta reprezintă voința tatăl dvs., titlularul dreptului de uzufruct. :(

V-ați asumat riscul din neștiință, evident. Ca mai toți cei care ocolesc cu buclă cabinetele de avocat, crezând că fac vreo economie de onorariu. Și în viitor le iese prin piele; îi costă economia de n-o pot duce.

Faptul este consumat...

La ce vă puteți aștepta, ce puteți face:

Partea bună:

Contractul nu poate fi anulat pentru motivele pe care le-ați expus aici.
Gălăgia și ...era să zic pe românește ce suportați dvs. de la „consoarta” tatălui nu sunt cauze de anulare.
Altfel spus, șansa ca dvs. să nu mai fiți proprietar tinde spre zero.
N-aș povesti mai departe ... nuanțele, ca să nu mă citească și consoarta. (dacă vrea anulare, n-are decât să-și dea cu stângul în dreptul).

Partea rea:

În cel mai rău caz, veți fi obligată dvs. să vă mutați. (pentru că ați semnat un act fără să vă interesați mai mai întăi care sunt efectele dreptului de uzufruct). A respecta dreptul de uzufruct înseamnă ... a trage ușa după dvs. A nu face nimic de natură a tulbura dreptul uzufructuarului.

Nu vă rabdă inima (una la mână). Și doi: dată fiind afecțiunea tatălui dvs. nu știu în ce măsură mai este stăpân pe ceea ce vrea. Și atunci:

Partea nici prea bună nici prea rea:

Să luați în calcul sfaturile vecinilor, dar să nu faceți de capul lor. :)
Tatăl dvs. ar putea fi pus sub interdicție, dar riscați să vă creați o situație și mai grea dacă aceasta acțiune nu e bine condusă. (ori sunteți dvs. numită tutore, ori ...v-ați dat afară mai grabnic cu mâna dvs.Așa încât: mare atenție!).
Măcar într-al doisprezecelea ceas, stați de vorbă cu un avocat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Aprilie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tatal decedat fara testament. concubina are act de uzufruct viager. mai au mostenitorii vreun drept? Julia1802 Julia1802 Tatal meu a murit acum o luna si nu a lasat testament. Are doi copii adulti care locuiesc in strainatate. Tatal a locuit cu o concubina care l-a inmormintat ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune auras81 auras81 eu am cumparat casa si o 2 treimi din curte de la tatal meu prin contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea lui. suprafata totala a ... (vezi toată discuția)