avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de v-c cu uzufruct viager atacat: partea mostenita de la parintele decedat ramane a mea, nu?

Am o problema de aproape 4 luni incoace: ingrijesc un tata cu un AVC hemoragic, care a fost atat de inconstient, incat a umblat cu o femeie cu 30 de ani mai tanara ca el, care i-a spart capul pentru a-i fura si ultimul leu de pe cardurile pe care isi tinea toate economiile. (de cand economiile se tin pe carduri?! E ceva nou pentru mine!!)

Lumea imi tot spune: ia-ti tutela, fa, drege!

Pentru ce sa ma leg la cap si sa semnez tot felul de dracii gen tutela, cum ca eu o sa ii port de grija tatalui meu pe veci?! Pentru un amarat de apartament de 3 camere? Sa fim seriosi.

Tot ei imi spun ca cica in cazul nu stiu carei reclamatii a nu stiu cui, va trebui sa dezbat in instanta si partea apartamentului mostenita dupa mama?! Pe bune?!
Adica daca cineva inventeaza faptul ca eu nu imi respect clauza de uzufruct fatza de tata, trebuie sa platesc cu optimile lui mama?! Serios?! De unde legile astea?!
Daca tata vrea sa plece se acasa, sa plece! Cine-l tine?!
Si daca concubina lui vrea optimile lui din apartament, sa le ia, iar eu mai pun cateva sute de euro, ma mut la o garsoniera mai centrala decat mizeria de zona in care stau si am scapat de balamuc.

Intrebarea este: sper ca optimile lui mama imi revin automat, adica daca actul de uzufruct cade, tata isi ia optimile inapoi, iar actul revine la forma in care a fost facut ca urmare a succesiunii dupa moartea mamei, inainte de a se face actul de vanzare-cumparare cu uzufruct intre mine si tata. Asa mi s-ar parea logic, cel putin.

Multumesc tuturor pentru amabilitatea de a-mi raspunde la atatea intrebari, pe parcursul a 3 luni.

Cu stima!
Buna ziua Raluk, multumesc pentru explicatii, eu inteleg de unde mi se trag "optimile", tocmai de aceea doresc sa am aceste "optimi" ale mamei, in cazul in care tatal meu face cine stie ce si ma incurca cu optimile lui.

Intrebarea mea este: "nuda proprietate" anuleaza dreptul meu la optimile pe care le am de la mama?! Adica nici pe alea nu le mai am?!

Ce e aia "nuda proprietate"?! Mai stiu eu pe unii care vindeau pamant pe Marte. Tot asa este si "nuda proprietate"? Pentru ca "nuda proprietate" suna ca si cum eu nu as mai detine nimic din acest apartament in acest moment, ceea ce nu este ok, din moment ce dupa mama mi-au ramas cele 3 optimi.

Eu am cumparat de la el cele 5 optimi. Sa zicem ca concubina poate sa le atace pe acelea, dar ma intreb, poate sa le atace si pe ale mele care mi-au revenit de drept din partea mamei?

Eu nu-l voi trata pe tatal meu ca pe un caine si nu il voi tine niciodata in zgarda, departe de aceasta femeie (care fie vorba intre noi, este caz penal grav, dar in fine).

Daca el doreste sa o viziteze, bine, daca doreste sa stea la ea, tot bine.

Eu nu il incurajez sub nicio forma sa se duca acolo, pentru simplu fapt ca ea nu pare cu toate tiglele pe casa, daca se duce si face plangere penala impotriva mea pentru ca eu cica "il tin in sechestru" pe tatal meu, atunci cand el nu stia nici cum il cheama si cand avea recomandare scrisa de la medic ca trebuie sa stea sub cheie.

Eu doar vreau sa stiu ca voi avea unde sa dorm, in cazul ca aceasta femeie face cine stie ce scenariu si spune ca eu nu mi-am respectat uzufructul.

In ceea ce ma priveste, tatal meu a avut, are si va avea acces in acest apartament tot timpul.
Insa daca cine stie cine vine si spune ca nu a avut acces in apartament, eu vreau sa stiu daca imi mai raman macar optimile mamei mele.

Ceea ce ma nemultumeste este ca legile acestei tari sunt anapoda din punctul meu de vedere.

De ex. chestia cu "sotul supravietuitor" care mosteneste 1/4 din avere dupa ce a murit nesupravietuitorul, probabil ca poate trai numai o noapte cu nesupravietuitorul, dupa care mosteneste 1/4 din averea nesupravietuitorului. Vi se pare normala aceasta lege?! De aici tot felul de crime.

In cazul meu, vine nu stiu cine de nu stiu unde, cu un rucsac in spate, cum a venit aceasta femeie, tatal meu ii cumpara de toate (o garsoniera, un autoturism, ii da avans la un apartament si ii cumpara o garsoniera la munte), dupa care ea organizeaza un complot impotriva lui, ii da in cap, ii provoaca accident vascular, eu il duc la spital, il salvez, il scot din starea in care era si il aduc pe o linie de plutire, cheltuind din salariul si din economiile mele,

timp in care concubina care i-a furat banii cand tatal meu zacea pe targa, vine si ma reclama de 2 ori la politie, ba pentru limbaj agresiv, ba pentru sechestru, ma hartuieste cu asistenta sociala atata timp cat nici nu depusesem vreun act pentru dosar de handicap, ia agenda de telefon a tatalui meu la rand si ii mituieste pe cat mai multi poate de acolo, ia vecinii mei la rand, procedand la fel si cu ei, dupa care unii-altii (inclusiv organe ale statului) imi sugereaza sa il "las" pe tatal meu sa se plimbe cu ea, spunandu-mi sa planific chiar eu o intalnire de gradul 0 intre acestia, dupa Paste.

Eu nu mai inteleg nimic. Adica eu sa il incurajez pe tatal meu sa se duca la una care i-a spart capul?!

Din cauza ca nu am bani si timp si din cauza ca tatal meu, lovit fiind, este influentabil si nu prea stie ce vrea, eu nu pot sa ii fac ei proces, ca sa ma lase odata pentru totdeauna in pace cu hartuirea ei.

Sunt nemultumita ca, dupa tot efortul meu de a salva ce se mai putea salva din tata, tot eu sunt sacul de box al concubinei si chiar si al lui, care nu se exprima odata pentru totdeauna pentru sau impotriva ei, iar oficialii refuza sa se implice in acest caz, nedandu-i ei macar un telefon prin care sa ii spuna sa se linisteasca o data si sa isi vada de viata ei.

Eu nu ii voi da niciodata tatalui meu girul de a umbla cu aceasta ciudatenie, iar in ceea ce priveste apartamentul, voiam sa stiu daca macar optimile mamei imi mai raman, in cazul ca cine stie ce mai face ciudatenia impotriva mea, folosindu-l pe tatal meu care este labil dpdv psihic.

Am inteles de la dl. Zoya ca numai tata poate sa spuna ca nu i-am lasat cheile apartamentului. Este foarte important pentru mine daca macar aceasta informatie este adevarata.

Va multumesc si scuze pentru lungimea postarii!
Nuda proprietate si uzufructul, împreună, alcatuiesc dreptul de proprietate. Sunt ca doua piese ale unui puzzle.
Nuda proprietate înseamnă ca aveti dreptul de a dispune, iar uzufructul înseamnă dreptul de folosinta. Sunt dezmembraminte ale dreptului de proprietate. De ce nu ati întrebat notarul ce înseamnă? Sunt convinsa ca v-ar fi explicat.
Certificatul de mostenitor este act de proprietate. Deci dvs sunteti proprietara pe cota de 3/8. Asta nu v-o ia nimeni.
Apoi tata v-a vandut partea lui. Asta va spuneam... Ca si actele astea, se "ataca " anumite acte (numai donatiile si testamentele), de anumite persoane, in anumite conditii si imprejurari. Nu o sa vina unu'de pe strada sa va atace actele cu sorti de izbanda. Altfel, lumea nu ar mai semna contracte, nu s-ar mai vinde nimic. Actele se înscriu la Primarie, se înscriu la Carte funciară.
Dvs respectati uzufructul prin faptul ca il lasati pe tata in casa. Tocmai va explicasem mai sus ce presupune uzufructul: dreptul de folosinta.
Concubina nu are nici o calitate. Nici fata de dvs, nici fata de tata, iar fata de act este tert. Va agitati efectiv degeaba.
Doamna, va stresati chiar degeaba. Apartamentul va apartine. Nu e suficient ca cineva sa zica nu stiu ce si toata lumea il crede. E nevoie si de dovezi (cum ar fi ca i-ati fi luat cheile tatalui). Cred ca aveti prea multa imaginatie. Din ce povestiti, dvs. pareti a hartui cuplul si nu invers. Aveti apartamentul. Ce altceva mai vreti? Consoarta tatalui dvs. NU poate face nimic. Iar legile nu sunt proaste ... dvs. n-aveti chef sa le intelegeti.
raluk0207, ma scuzati ca raspund cu oarece intarziere.
va multumesc foarte mult pentru raspunsul detaliat si clar.
D-na Zoya,

1. Apartamentul nu imi apartine. Eu am o clauza acolo,

2. Am sa risc sa fiu off topic si am sa detaliez un pic, ca sa intelegeti cine pe cine hartuieste.

Off topic:

"consoarta" are grija sa imi intinda tot felul de momeli, pentru a ma face sa incalc aceasta clauza, iar daca nu reuseste ceea ce intreprinde, trece la represalii, amenintandu-ma cu inchisoarea sau cu amenzi.

- s-a dus la politie pentru a depune plangere pentru ca eu o "agresez verbal"

- s-a dus din nou la politie pentru a cere sa mi se faca dosar penal pentru ca eu il tin pe tatal meu "in sechestru"

- a trimis asistenta sociala la mine in casa, sperand sa poata sa ma reclame ca nu am grija cum se cuvine de tatal meu, crezand ca eu am cerut pentru el pensie de handicap.

- de curand, mi-a propus o intelegere cel putin ciudata, prin care eu, daca as fi acceptat, as fi fost acuzata de furt.

- vazand ca nu accept trocul, m-a amenintat ca se va duce la tribunal pentru a ma reclama ca am denigrat-o prin ceea ce am spus despre ea politiei si asistentei sociale si ca il tin pe tatal meu in sechestru.

Pe scurt, va spun eu cum sta treaba. Persoana in cauza este cleptomana, are o fixatie pentru a fura case si masini, prin escrocherie (ori sentimentala, ori de alta natura), iar cand nu ii reuseste, trece la represalii gen politie, tribunal s.a.m.d.

Eu ii stau in cale, drept pentru care eu trebuie sa dispar, tatal meu sa ramana singur pentru ca ea sa vina si sa pretinda ca are grija de el, sa il puna sa semneze un act prin care ii lasa apartamentul contra ingrijirii pe care i-ar da-o ea, dupa care, la scurt timp, cred ca banuiti ce s-ar intampla.

Mintea mea nu merge "prea departe", merge exact asa cum trebuie si nu stiu daca merge suficient de departe pentru a ma putea apara de viitoarele capcane pe care ea mi le va intinde la nesfarsit.

Dvs o sa ma intrebati de ce nu ii fac plangere pentru hartuire, daca este adevarat ce spun.

Iar eu va raspund ca inca mai sper (speranta pare desarta) sa se linisteasca de la sine si sa nu mai intreprinda tot felul de actiuni impotriva mea, pentru ca daca zgandari o rana precum este ea, va incepe sa supureze si mai tare.

Dupa parerea mea, orice om care se duce la tribunal pentru a acuza o persoana, trebuie sa treaca un examen psihiatric inainte de a se putea demara un proces, ori asta nu cred ca se intampla, iar in acest caz, legile sunt proaste, sau cel putin cu lipsuri.

Va multumesc si dvs. pentru raspuns si pentru timpul acordat.

Alte discuții în legătură

Tatal decedat fara testament. concubina are act de uzufruct viager. mai au mostenitorii vreun drept? Julia1802 Julia1802 Tatal meu a murit acum o luna si nu a lasat testament. Are doi copii adulti care locuiesc in strainatate. Tatal a locuit cu o concubina care l-a inmormintat ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune auras81 auras81 eu am cumparat casa si o 2 treimi din curte de la tatal meu prin contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea lui. suprafata totala a ... (vezi toată discuția)